Elégedettek a baloldali pártok
Bár támogatottságuk alapján egy részük nem éri el a parlamenti küszöböt, sikeresnek ítélték meg az idei évet a baloldali ellenzéki pártok.
2016. december 27. 10:19

Bár támogatottságuk alapján egy részük nem éri el a parlamenti küszöböt, alapvetően sikeresnek ítélték meg az idei évet a baloldali ellenzéki pártok.

Gyurcsány Ferencék szerint a DK megkerülhetetlenné vált, az MSZP pedig fővárosi erősödését hangoztatja. Az Együtt és az LMP egyaránt a korrupció elleni küzdelmét emeli ki. Utóbbi azt is fontos eredménynek tartja, hogy Schiffer András távozása után stabilizálódott a párt helyzete.

– A DK-nak stabil félmillió szavazója van, ezáltal megkerülhetetlen politikai erővé vált nemcsak az ellenzéki oldalon, hanem az egész politikai palettán – értékelte 2016-ot a Magyar Időknek Gréczy Zsolt. A párt szóvivője hangsúlyozta: a DK idén is eredményesen építkezett, összesen harmincöt szervezetet hozott létre. Gréczy az egyik legfontosabb lépésüknek nevezte, hogy a DK kivonult a parlamentből. – Ezzel hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a kormány tevékenysége semmilyen módon nem legitimálható – jelentette ki. Gyurcsány Ferencék az idei év fontos eredményének tartják azt is, hogy az év eleji kongresszusuk elfogadta a Sokak Magyarországa című programtervezetet, amit a választásokig alakítani, tökéletesíteni akarnak.

– A DK alapvetően jó irányt képvisel, és fontos része lehet a 2018-as kormányváltásban. Az ellenzéki tárgyalások a jövő év elején folytatódnak, meglátjuk, hogy mi jön ki belőle. Rajtunk nem fog múlni, hogy megtaláljuk azt a formulát, amivel eljutunk a kormányváltásig – összegzett Gréczy Zsolt.

Az év a salgótarjáni polgármester-választás megnyerésével kezdődött a szocialisták számára, és azzal végződik, hogy a fővárosban a közvélemény-kutatások szerint beérték a Fideszt.

– Jövő évre az a célunk, hogy az egész országban ez legyen a helyzet – hangoztatta Molnár Gyula. Az MSZP elnöke a párt 2016-ban elért sikereit sorolva hangsúlyozta, véleménye szerint részben az MSZP-nek köszönhető, hogy megkezdődött a fizetések emelése, hiszen eredetileg a szocialisták kezdeményezték ezt. Eredménynek nevezte a vasárnapi boltzár feloldását, és hogy az MSZP felhívta a figyelmet a földmutyira.

– Október 2-án a szocialista szavazóknak köszönhetően sikerült megállítani azt az ámokfutást, ami kvótanépszavazás néven kerül be a történelemkönyvekbe – fogalmazott Molnár Gyula. Szólt arról is, hogy az MSZP szervezeteinek segítségével négyszáznyolcvan rászoruló családnak juttatnak a karácsony ünnepléséhez szükséges ajándékcsomagot. A szocialisták elnöke szerint a menekültválság, a Brexit, az olasz népszavazás és az amerikai elnökválasztás miatt bizonytalanabb lett a világ. Ebben a helyzetben az MSZP Európa stabilizálásában érdekelt.

Hadházy Ákos szerint a legújabb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az emberek tudnak a korrupcióról, annak szintjéről, és ez „borzasztóan zavarja őket”. Az LMP társelnöke hangsúlyozta: ebben meghatározó szerepe volt pártjának és az általa tartott korrupcióinfónak. Az LMP szempontjából Hadházy Ákos azt emelte ki, hogy stabilizálódott a párt helyzete.

– Ahhoz képest, hogy a párt egyik alapítója, ikonikus alakja, Schiffer András visszalépett, ezt eredmények kell tekinteni – hangsúlyozta Hadházy. Szerinte a másik társelnök, Szél Bernadett vidékjárása is eredményes volt, megerősödtek az LMP helyi szervezetei és érzékelhető az érdeklődés a párt, illetve a változás iránt. 2017-re vonatkozóan Hadházy Ákos az mondta, az LMP feladata az, hogy valódi béremelések legyenek, szerinte ugyanis a kormány a sikerpropaganda ellenére csak látszatintézkedéseket hozott.

– 2016-ra az Együtt a korrupció elleni küzdelem legaktívabb, cselekvő pártjává vált, amelynek köszönhetően az év második felében a megbízható közvélemény-kutatók stabil 4 százalékos támogatottságot mértek a pártnak az összes választó körében – közölték Szigetvári Viktorék. Szerintük ezek az eredmények mutatják, hogy 2018-ban az Együtt önálló listájára leadott szavazatok nem fognak elveszni. A párt 2017-ben tovább akarja folytatni a kistelepülési szervezetek kiépítését, megerősítését. – A jövő év legfontosabb célja, hogy az Együtt a lehető legtöbb új szavazót szerezze meg, és minél több egyéni jelölttel és a változás erőinek önálló listára szervezésével hozzájáruljon a 2018-as kormányváltáshoz – közölte a párt.

Az alig egy százalékon álló, „Nekünk mindenki számít” mottót hangoztató Párbeszéd, a Népszabadság megszűnésére hivatkozva, továbbra sem nyilatkozik a Magyar Időknek.

A bíróság szerint sem járt  Dubajban Rogán Antal

– Ellenem nem volt ilyen per, ez egészen biztos, arról tudnék – mondta a Hír TV-ben Juhász Péter az Origo cikkéről. Az írás szerint a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az Együtt alelnöke interneten közzétett nyilatkozatában valótlanul állította, hogy Rogán Antal Dubajban járt, így a „hírt” átvevő 444.hu-nak, a Népszavának és az Indexnek helyreigazítást kell közzétennie. Juhász Péter azt mondta: beszélt az ügyben a helyreigazítások miatt érintett egyik újság főszerkesztőjével, és még ő sem tudott a törvényszéki döntésről. A 444.hu azonban közölte a helyreigazítást. Eszerint valótlanul híresztelték, hogy Rogán Antal a 2016. november hó 3. napját megelőző hétvégén egy 5 csillagos dubaji szállodában szállt meg. „A valóság ezzel szemben az, hogy Rogán Antal személy szerint a 2016. november hó 4. napját megelőző héten nem járt Dubajban” – írták.

Magyaridok.hu
  • Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága
    Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó