Hazánk rendezheti a családok világkongresszusát
Számos sikert könyvelhet el idén a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, ideértve az Oktatási Kerekasztalon való állandó részvételt, az ifjúsági munkacsoport elindítását és a családok világkongresszusa megszervezésének lehetőségét. Gyurkó Katalin, a szervezet elnöke szerint a legnagyobb siker az volt idén, hogy az idei Babaköszöntőn háromszáz, tavaly nagycsaládba született gyermeket láthattak vendégül.
2016. december 27. 21:04
Mintegy fél év telt el azóta, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete együttműködési megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi). Azóta, miként a szervezet elnöke fogalmazott, szakértőik folyamatosan részt vesznek az Oktatási Kerekasztal ülésein, ahol a szülői oldal képviseletében vannak jelen, s folyamatosan érkeznek a szaktárcától azok a javaslatok, amelyben stratégiai partnerként kérik ki véleményüket.
 
– Legutóbb a gyermekélelmezéssel kapcsolatosan fejtettük ki álláspontunkat. Ez különösen fontos terület számunkra, hiszen egy nagycsalád esetében több gyermek is részesül közétkeztetésben – fogalmazott Gyurkó Katalin (képünkön jobbra). Közölte: a jövőben élelmezésvezetői feladatokat csak dietetikusi vagy élelmezésvezetői képesítéssel lehet végezni.
 
– Többen is találkoztak azzal a problémával, hogy speciális élelmezési igényű gyermeküknek képzett szakember hiányában a megfelelő étkezésről maguknak kellett gondoskodniuk, mert azt az intézményben nem tudták biztosítani. A jövőben ez a probléma már nem merülhet fel.
 
Közösen sikerrel pályázott a NOE és a tárca, így jövőre hazánk ad otthont a jövő évi Családok világkongresszusa rendezvénynek. Gyurkó Katalin szerint így a családok fővárosává válik majd Budapest egy kis időre, ami egyfelől nagy siker, de nagy feladat is. – A rendezvény megszervezésének lehetősége már önmagában nemcsak a tagozat, de az egész egyesület legnagyobb szakmai sikereként értékelhető. Sikerült tanulmányutat is szervezni Párizsba, az UNAF-nál folytattunk egyeztetést, amely a legnagyobb francia családszervezet, akikkel a nyugdíjrendszer, a részmunkaidő, a beiskolázási korhatár, a migránshelyzet és a családtámogatási rendszer szerepelt a témák között – sorolta.
 
Gyurkó Katalin külön sikerként említette, hogy idén a 11 gyermekes mosonmagyaróvári Papp család révén magyar család lett Az év családja Európában Díj nyertese.
 
Komoly változás történt a NOE idén létrehozott ifjúsági munkacsoportjában is. Csaknem egy tonna tartós élelmiszert, játékot, édességet gyűjtöttek a Fiatalok a kisgyermekes családokért nevet viselő adománygyűjtésen. – Karitatív munkacsoportunk is számos eredményt ér el ebben az időszakban. A Nagy családi ház pályázatnak köszönhetően a nyertesek öt-hatmillió forint értékű építőanyaghoz juthatnak térítésmentesen, ezzel is segítve a család számára ideálisabb otthon megteremtését – mondta.
 
Arra a kérdésre, hogy mi volt a szervezet legnagyobb sikere, Gyurkó Katalin azt mondta: a „legnagycsaládosabb” sikerüknek azt tartja, hogy májusban megrendezhették Babaköszöntő programjukat, ahol az előző évben tagcsaládjaikban született háromszáz gyermek közül sokat láthattak vendégül. – Nap mint nap több száz ember tevékenykedik a családokért, miközben összeköt bennünket gyermekeink szeretete, az élet tisztelete – tette hozzá.
 
A gyermekvállalást is segíti a csok
 
Eddig összesen 34 500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a tavaly júliusi bevezetés óta, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A kormány képviselője kiemelte, a csok népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre.

Novák Katalin hangsúlyozta továbbá, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, ami jól mutatja, hogy a csok az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni.

A kabinet szeretné, ha a magyar családok is éreznék, hogy Magyarország erősödik, ezért a következő évben több pozitív változás is történik az érdekükben – fejtette ki az államtitkár, kiemelve, hogy a 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra.

Magyarország jövőre az OECD-átlag közel kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására – tette hozzá.

Novák Katalin emlékeztetett, az otthonteremtési program részét alkotja a csok vissza nem térítendő támogatása és kedvezményes hitelkonstrukciója mellett az áfavisszatérítés lehetősége, a 27-ről 5 százalékra csökkentett kedvezményes áfakulcs, a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere, továbbá az egyszerűsített építési eljárás.

Az államtitkár a kifizetett támogatásokra példaként említette, hogy eddig 4500 család vette igénybe az áfavisszatérítés lehetőségét, összesen 19 milliárd forint értékben.

Novák Katalin emellett megjegyezte, a családtámogatások fontos részét jelentik az adókedvezmények is, amelyeket több mint egymillió család vehet igénybe. Ráadásul 2017-ben tovább növekszik a két gyermeket nevelők adókedvezménye, ami évente 60 ezer forintos többletmegtakarítást jelent majd az érintett családoknak – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, az első házasok továbbra is két évig vehetik igénybe a havi 5 ezer forintos adókedvezményt, akkor is, ha közben gyermeket várnak, továbbá a minimálbér 15 százalékos emelésével a gyed maximális összege is emelkedik: a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra, ami mintegy 84 ezer gyermekes szülőnek jelent többlettámogatást.

Magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó