Béremelés és intézményi átalakulások a felsőoktatásban
Tovább emelkedik a felsőoktatásban dolgozók illetménye 2017-ben, a bérfejlesztésre 9,512 milliárd forintot fordít a kormány. Változás várható a felsőoktatási intézmények struktúrájában, aminek célja többek között a képzések racionalizálása.
2017. január 2. 16:46

Idén is folytatódik a felsőoktatási intézmények átalakulása, amelynek részeként a Nyugat-Magyarországi Egyetem szombathelyi karai az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) kerülnek. Ezenkívül az Eötvös József Főiskola Vízellátási és Környezetmérnöki Intézete, valamint Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézete a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, a Szent István Egyetem gazdasági, agrár, és egészségtudományi kar gyulai Egészségtudományi Intézete pedig a Gál Ferenc Főiskola része lesz. Szintén változás, hogy várhatóan a Budapesti Műszaki Egyetem gazdálkodástudományi kara az ELTE-hez kerül augusztustól.

Az oktatásért felelős államtitkárság hangsúlyozta, az átszervezések célja az ország térszerkezetéhez igazodó, hatékony és eredményes intézményrendszer kialakítása, továbbá a magyar felsőoktatás pozíciójának erősítése a Kárpát-medencében, illetve Európában. Hozzátették: ennek részeként megerősítik az oktatási és kutatási fókuszterületeket, racionalizálják a képzési szerkezetet és a szükséges források elosztását is.

Ugyancsak a felsőoktatási intézményeket érintő változás az egyetemi kórház megjelenése, amely az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek szervezeti egységeként hozható létre. Ezt az államtitkárság tájékoztatása szerint az indokolja, hogy a hallgatók a gyakorlókórházakban jelenleg nem tudnak elegendő számban részt venni megfelelő gyakorlati képzésben, a klinikákon pedig bizonyos szempontból előrehaladottabb szinten zajlik az ellátás. – A gyakorlati oktatás erősítésével a cél, hogy az orvostanhallgatók az alapvető diagnosztikus és döntési lépéseket, valamint a terápiában nélkülözhetetlen manuális készségeket megbízhatóan elsajátítsák, továbbá hogy már az orvosi diploma megszerzését követően gyakorlati kompetenciával rendelkezzenek – hangsúlyozta az államtitkárság.

Ebben az esztendőben továbbá emelkedik a felsőoktatásban foglalkoztatott oktatók, kutatók, tanárok garantált illetménye, erre 9,512 milliárd forintot fordít a kormány. A viszonyítás alapjául szolgáló egyetemi tanári illetményminimum havi bruttó 528 000 forintra emelkedik, ami a 2014 évi szinthez képest 20 százalékos növekményt jelent. Emlékeztettek: a kormány 2015 őszén döntött a felsőoktatásban munkát vállalók bérrendezéséről. Ennek megfelelően már tavaly januártól 15, majd 2017-ben és 2018-ban a már megemelthez képest további 5-5 százalékos bérrendezés valósul meg. Mindez azt jelenti, hogy az átlagos bérszint a 2015-ös garantált illetményhez képest 2018-ban 126,8 százalékos lesz.

Idén a kormány folytatja a PPP-konstrukciók kiváltását, amire 2017-ben tervezetten 5340 millió forint áll rendelkezésre. Az intézkedésre – amelyet már tavaly bevezettek – azért van szükség, mert több egyetem – például a szolnoki, a gyöngyösi, a dunaújvárosi intézmény – nehéz helyzetbe került a 2010 előtti szerződések aláírásával.

magyaridok.hu
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó