Őrizetbe vettek nyolc gyanúsítottat
Őrizetbe vett a török rendőrség nyolc gyanúsítottat, akikről a helyi hatóságok azt feltételezik, hogy közük volt az isztambuli Reina Klubban szilveszter éjszaka elkövetett vérengzéshez, amelyben 39 ember vesztette életét – jelentette a DHA török hírügynökség. Az Iszlám Állam egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a támadás elkövetője, akit továbbra is nagy erőkkel keresnek.
2017. január 2. 16:58

A dzsihadista szervezet szócsöveként működő Aamák hírügynökség tájékoztatása szerint a merényletet „a kalifátus egyik hősi katonája” hajtotta végre, aki „megtámadta a leghíresebb éjszakai szórakozóhelyet, ahol a keresztények éppen pogány ünnepüket tartották.Kézigránátokkal és sorozatlövő fegyverével ütött rajtuk, és az ünnepüket gyásszá változtatta„.

A közlemény szerint a támadó az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus vezetőjeként ismert Abu Bakr al-Baghdadi parancsára nyitott tüzet. A terrorcsoport a ”kereszt szolgálójaként„ utalt Törökországra.

A támadás elkövetője szökésben van, a török rendőrség nagy erőkkel keresi. A Hürriyet titkosszolgálati forrásra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy a dzsihadista szervezet egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a merénylet elkövetője. A lap beszámolója szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a támadó ugyanahhoz az IÁ-sejthez tartozik, amelyet az Atatürk repülőtéren június 28-án végrehajtott hármas öngyilkos robbantásért is felelőssé tesznek.

Az elkövető taxival közelítette meg a helyszínt, de a sűrű forgalom miatt egy rövid szakaszon gyalog érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe gépkarabélyával vaktában tüzet nyitott.

Akezdeti hírek szerint a támadó Télapó-jelmezt viselt, de a török kormányfő később cáfolta ezt a hírt. Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó „messzehordó” fegyvert használt, amellyel „brutálisan és vadul” tüzet nyitott az emberekre.

Szakértők a fegyverhasználatból képzett, háborús tapasztalatokkal rendelkező terroristára következtetnek. Szemtanúk beszámolója szerint a földre rogyott sebesültek egy részét a merénylő még fejbe is lőtte. A lövöldözés után eldobta fegyverét és télikabátját, amelyben a helyszínelők 500 török lírát (42 ezer forint) találtak.

A Hürriyet úgy tudja, hogy a támadó taxival távozott, ám mivel nem volt pénze, a sofőr a közeli Kurucesme városrészben kirakta. A rendőrség továbbra is nagy erőkkel nyomoz a terrorista után.

A BBC honlapján tett közzé egy videót az elkövetőről a támadás időpontjában.

A merénylet célpontja a Reina nevű, a Boszporusz európai oldalán található híres szórakozóhely volt, ahol 700-800 fős tömeg búcsúztatta az óévet.

Több sorozatot adott le az elkövető

A terrortámadást röviddel az új év beköszönte után az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található klubban követték el. Legalább egy támadó behatolt a szórakozóhelyre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd vaktában tüzet nyitott az új évet ünneplő több száz emberre.

Egy szemtanú korábbi közlése szerint a lövöldözés 10-15 percig tartott, és az elkövető ezalatt körülbelül 50-60 lövést adott le sorozatlövő fegyveréből. Az NTV török hírtelevízió legfrissebb értesülése szerint azonban a merénylő hét perc alatt 120-180 lövést adott le, mielőtt megváltoztatta öltözetét, és fegyverét hátrahagyva elmenekült a helyszínről.

A támadás akkor ért véget, amikor a török különleges erők megrohanták az épületet.

A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó arabul kiabált. Eddig azonban egyetlen szervezet sem jelentkezett a terrorcselekmény kitervelőjeként. Bár két előző decemberi merénylet elkövetését is a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) kurd szélsőséges szervezet vállalta magára, Murat Karayilan, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik vezetője vasárnap kizártnak nevezte, hogy bármilyen kurd erőnek köze lenne a Reina Klub elleni támadáshoz.

Külföldi áldozatok

A merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek. Hétfőre virradóra egy orosz és egy kanadai állampolgár is meghalt, ezzel 27-re emelkedett a külföldi halálos áldozatok száma. A török állami hírügynökség hétfőnazt jelentette, hogy egy kivételével valamennyi halálos áldozatot azonosítottak. Tizenegy török, egy török-belga, hét szaúd-arábiai, három-három libanoni és iraki, két-két tunéziai, indiai, marokkói, jordániai, továbbá egy-egy kuvaiti, kanadai, izraeli, szíriai és orosz állampolgár vesztette életét. A magyar külügyi tárca vasárnap déltájban azt közölte, hogy információi szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek.

MTI - CNN
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó