Felébresztett ügynökök támadhatnak Európára
Az újévi isztambuli merénylet alapján arra lehet számítani, hogy Európában az Iszlám Állam aktivizálja majd az alvóügynökeit – véli Végh József kriminálpszichológus.
2017. január 4. 09:55

Alvóügynökként érkezhetett Törökországba az isztambuli újévi merénylet elkövetője, erre utal, hogy a családjával együtt telepedett le látszólag munkavállalási céllal. Ez előzetesen nagyon jó fedést ad a merényletre készülőknek, nem válnak feltűnővé, így nem buknak meg idő előtt – erről beszélt Végh József kriminálpszichológus az M1-en.

A rendőrségi szakértő szerint az, hogy a terrorista nem öngyilkos merényletet követett el, illetve nem végeztette ki magát, hanem eltűnt a helyszínről arra utal, az Iszlám Államnak még voltak vele tervei. Hangsúlyozta, a törökországi merénylet alapján arra lehet számítani, hogy Európában a terrorista szervezet aktivizálja majd az alvóügynökeit.

Az Iszlám Állam ujgur gyilkosa

Török sajtóértesülés szerint az elkövető feleségével és két gyerekével együtt érkezett Szíriából Törökországba 2016 novemberében, és először Konya városába ment. A Habertürk című tekintélyes török napilap úgy tudja, hogy a férfi, aki az Iszlám Állam tagjaként harcolt Szíriában, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik. A merénylettel kapcsolatban a hatóságok eddig őrizetbe vették az elkövető 12 isztambuli ismerősét, valamint a feleségét, akit Konyában állítottak elő.

Az isztambuli Reina szórakozóhelyen január 1-jén végrehajtott merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi. A tömeggyilkosság elkövetését az Iszlám állam magára vállalta.

Nem csak a fegyverhasználatban volt képzett

Végh József szerint a merénylet elkövetésének módja, az hogy a terrorista ilyen hidegvérrel, szisztematikusan gyilkolt, azt mutatja, kifejezetten erre a terrorcselekményre is felkészítették. Feltehetően nem csak a fegyverhasználatban volt képzett, hanem lelkileg, érzelmileg is kondicionálta magát a mészárlás előtt, régóta készült rá, és előtte számtalanszor elképzelhette minden lépését, mozzanatról mozzanatra begyakorolhatta a támadást.

A gyilkos taxival érkezett, a bejáratnál azonnal végzett a rendőrrel, majd a helyiségben lövöldözni kezdett, miközben többször tárat cserélt, és még arra is volt ideje, hogy a szökés előtt a szórakozóhely konyhájában átöltözzön, és a fegyverét letörölje.

Szíria felé menekülhetett

A török hírtelevíziók kedden beszámoltak egy 45 másodperces videóról, amelyet a merénylő önmagáról készített az Isztambul szívében található Taksim téren. Egyelőre nem tisztázott, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült.

Az isztambuli elkövető valószínű, hogy visszafelé, tehát Szíria felé menekült. A családjával, akiket biztos, hogy évekig figyelni fognak a hatóságok, meg kell szakítania a kapcsolatát – mondta Végh József rendőrségi szakértő.

hirado.hu - M1
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó