Százmilliárdok maradnak a cégeknél
Az év elejével hatályba lépő adócsökkentések és átalakítások 580 milliárd forintot hagynak a cégeknél – mondta tegnap Tállai András miniszterhelyettes. Az adóhatóság teljesítette a tavalyi bevételi célját, idén a hálózatba kötött pénztárgépek terjedésével további fehéredés várható a gazdaságban.
2017. január 4. 12:57

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sikeresen teljesítette a 2016-ra meghatározott feszes bevételi tervét, összesen 12 792 milliárd forint folyt be a költségvetésbe – közölte tegnap újságírókkal Tállai András miniszterhelyettes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. A kiemelt adóbevételeknél 4 százalékos emelkedés volt az előző évekhez képest, ezekből az adófajtákból 466 milliárd forint jött be.

Azzal, hogy több adócsökkentő intézkedés is hatályba lépett az év elején, idén 580 milliárd forinttal javul a hazai vállalkozások helyzete, ami nagyjából a bruttó hazai termék (GDP) másfél százaléka – mondta Tállai. Az NGM reményei szerint ez a pénz új beruházásokban, fejlesztésekben, illetve elsősorban magasabb fizetések formájában jelenhet meg. Tállai emlékeztetett, több tételben csökkennek a munkaadók terhei, ami a tavaly év végére megszületett bérmegállapodással együtt hat év alatt tetemesen javíthatja a magyar gazdaság versenyképességét. – Ezzel elérhető lenne az a cél is, hogy az adóterhelés mértékében elérjük a többi visegrádi országot – tette hozzá.

Az idei évre a várakozások szerint tovább fehéredhet a gazdaság, ahogy újabb iparágakban és üzlettípusokban kell bekötni az adóhatóság szervereibe a pénztárgépeket. A NAV dolgozói Tállai elmondása szerint több mint 23 ezer vállalkozást kerestek fel és tájékoztatták őket, ebből 5500-an mondták, hogy nem akarnak a pénztárgép-lehetőséggel élni, továbbra is számláznak. Viszont 12 450 igényelt kódot már üzembe is helyeztek, ebből összesen 6459 pénztárgép hordozható. Tállai szerint szintén sok cégnek kedvez, hogy a kisebb vállalkozásoknak kidolgozott adózási formák, a kata és a kiva a 2017-től érvényes változtatások miatt sokkal több cég számára érhető el. Az érdeklődés jól látszik, Tállai szerint például a módosítások tavalyi bejelentését követően lényegében megduplázódott a kivát választó cégek száma.

Kérdésre válaszolva Tállai elmondta, a 2016-os sertéshúsdrágulást az év eleji áfacsökkentés után a kormányon kívül álló tényezők okozták. A kínai szabályozói változtatások miatt hiány alakult ki a nemzetközi piacokon, a disznóhúsnak 130-ról 160 euróra emelkedett a mázsánkénti ára, ezzel lényegében eltűnt az áfacsökkentés hatása. Tállai szerint ez átmeneti helyzet, ahogy ismét felélénkülnek az ázsiai termelők, visszaesik az árszint. A kormány nem látja annak veszélyét, hogy azoknál a termékcsoportoknál, amelyeknek idén év elején csökkent a forgalmiadó-tartalma, hasonló kockázatok lennének.

A növekedést segítik a gazdaságélénkítő lépések

A kormány gazdaságélénkítő lépései hatással lesznek a gazdasági növekedésre, hiszen egyebek mellett a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulás 5 százalékpontos és a társasági nyereségadó 9 százalékra csökkentése révén 580 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, gazdasági társaságoknál – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Tállai András hozzátette: a munkáltatók ezt az összeget béremelésre és fejlesztésekre fordíthatják. A fizetésemelésekre azért is szükség van, mert ezen a téren javítani kell az ország versenyképességét.

A szociális hozzájárulási adó csökkentésének a hátterében egy 6 évre szóló megállapodás van, amit a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal kötött meg. A megállapodás értelmében 6 év alatt a munkáltatókat terhelő jelenleg 27 százalékos adó mértéke 15,5 százalékkal csökken, ilyen mértékű közteher csökkenésre még nem volt példa Magyarországon – ismertette az államtitkár.

magyaridok.hu
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI