Súlyosbodhat a migrációs helyzet
Jelenleg új migrációs útvonalak keresése, és azokon szerveződő embercsempészet zajlik. Erősödött a szárazföldi, és csökkent a tengeren folyó migráció – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó.
2017. január 4. 16:26

Jelenleg bonyolult, romló és veszélyes belbiztonsági helyzet van Európa számos országában a tömeges migráció, migránsáthaladás miatt, terrorcselekmények és nők elleni erőszakos bűncselekmények is történtek az elmúlt évben – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Emlékeztetett: tavaly sem voltak elegendőek az unió lépései, hogy megállítsák az illegális bevándorlást.

Az Iszlám Állam elleni katonai küzdelem kétségtelenül záró fázisához közeledik, ennek a jövőben belbiztonsági hatásai lehetnek, szaporodhatnak a terrortámadások Európa-szerte – tette hozzá a főtanácsadó.

A határokat meg kell védelmezni

A magyar álláspont a megoldás felé mutat, nem látunk más utat a terrorveszély visszaszorítására – szögezte le –, vagyis a határokat meg kell védelmezni, az ellenőrzés nélkül, tömegesen beáramló tömeget ki kell szállítani az unió határain kívüli hotspotokba.

A miniszterelnöki főtanácsadó arról is beszélt: Magyarországon az ősszel megkezdődött a határkerítés megerősítése annak érdekében, hogy egy erősebb migrációs hullámot is fel lehessen tartóztatni.

Új útvonalak

Az elmúlt év tapasztalatait összegezve közölte: 2016-ban a balkáni útvonal mellett erős volt a Líbiából Olaszországba tartó migráció, miközben a Balkánon folyamatosan új útvonalakat kerestek a bevándorlók, akik így Montenegróban, Albániában, Romániában, sőt már Ukrajnában is megjelentek.

Az uniós intézkedések nem elegendőek

A továbbiakban a főtanácsadó felsorolta az Európai Unió intézkedéseit, amelyek szerinte nem voltak elegendőek az illegális migráció megállítására, így az uniós határőrség és parti őrség felállítása sem.

Bakondi György közölte, az ENSZ adatai szerint 361 ezren érkeztek a tengeren az unió területére: közülük mintegy 200 ezren Olaszországba, a többiek pedig a görög szigetekre.

Itthon nagyot változtak a számok

Magyarországra a július 5-ei jelentős jogszabályváltozások hatályba lépéséig 17 800-an jutottak be. Azóta 470 tiltott határátlépés történt, az érkezők jelentős része Románia, illetve Ukrajna felől próbált bejutni az országba.

A rendőri erők 10 600 embert akadályoztak meg abban, hogy átjussanak a határkerítésen, illetve 8300 embert kísértek vissza a határ 8 kilométeres körzetéből a kerítés túloldalára.

Az év során – folytatta Bakondi György – 29 400-an nyújtottak be menekültkérelmet, közülük 438-an kaptak politikai menekülti vagy oltalmazotti státuszt. Az elutasított kérelmek száma 4360, és 48 885 ember esetében szüntették meg a kérelem elbírálását, mert az érintett eltűnt.

A számok közötti eltérést az okozza, hogy azok 2015-ről áthúzódó adatokat is tartalmaznak – magyarázta a főtanácsadó.

Jelentős változás következett be a kérelmezők állampolgársági összetételében is: 18 ezer afgán, 4900 szír, 3800 pakisztáni, 3500 iraki és 1300 iráni kért menedéket.

Úgy százan várakoznak a tranzitzónáknál

Jelenleg Magyarországon 829 migráns tartózkodik őrzött szálláson vagy bírósági ítéletre várva nyílt táborban – sorolta a számokat Bakondi György.

A tranzitzónáknál mintegy száz migráns várakozik jelenleg – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a 61 határvadász megbetegedését valószínűleg valamilyen étel okozta, ám biztosat csak a laboratóriumi eredmények megszületése után mondhat.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • A páholyok mögött...
  Hálózatok, köztük a szabadkőművesség, nem a főszereplők, ők csupán „fegyverek”, de nekünk a fegyvert tartó kéz, és főként e „láthatatlan kéz” gazdájának pontos azonosítása a feladatunk, hogy mindenki számára világos legyen az évezredek óta tartó létrontásuk lényege.
MTI Hírfelhasználó