Botka miatt később tárgyal a baloldal
Az MSZP eredeti tervei szerint már a jövő hétfőn meghallgatták volna elképzeléseiről Botka Lászlót, ám a baloldali miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező szegedi polgármester külföldön üdül. Ezzel az egész baloldali együttműködésről szóló tárgyalások is csúsznak, mivel Gyurcsány Ferencék a szocialisták állásfoglalására várnak.
2017. január 5. 09:32

Molnár Gyula pártelnök még decemberben kérte fel a baloldali miniszterelnök-jelöltnek váratlanul bejelentkező Botka Lászlót, hogy az MSZP következő elnökségi ülésén tárgyaljanak a menetrendről, tervekről és az ország számára nyújtott programról, amely 2018-ban a Fidesz legyőzéséhez vezet. – Elnökségi ülés 9-én lesz, de Laci akkor még biztosan nem lesz ott, mivel az év első két hetét évtizedek óta külföldön tölti – mondta a Magyar Idők érdeklődésére Gőgös Zoltán, a párt alelnöke. Szeged MSZP-s polgármesterét így egyelőre nem tudják meghallgatni az elképzeléseiről, erre a Népszava értesülései szerint legkorábban a párt január 18-i elnökségi ülésén kerülhet sor.

A kérdés rendezésével így nemcsak a szocialisták csúsznak, hanem az egész baloldali együttműködésről szóló tárgyalások is. Emlékezetes: a Demokratikus Koalícióban (DK) megdöbbenéssel értesültek decemberben arról, hogy az MSZP elnöksége kiállt Botka László miniszterelnök-jelöltsége mellett, egyúttal elfogadva a szegedi szocialista politikus által megfogalmazott feltételeket is. (Botka közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is.) Gyurcsány Ferencék hangoztatták, hogy eddig az MSZP a miniszterelnök-jelölt és a képviselőjelöltek előválasztáson történő kiválasztása mellett állt; a párt önálló előválasztási javaslatot is kidolgozott.

Botka jelölése és feltételeinek elfogadása azonban szembemegy az eddigi szocialista javaslattal, hiszen ez esetben a miniszterelnök-jelölt és a képviselőjelöltek kiválasztása nem előválasztással történne. A DK továbbra is nyitott a demokratikus ellenzéki pártok együttműködésére, és várja az MSZP végleges javaslatát a jelöltkiválasztás módjáról. A párt csak az MSZP javaslatának tisztázása után tud állást foglalni Botka László jelöléséről – közölte a DK. A helyzet pikantériája, hogy bejelentkezésekor Szeged polgármestere beszélt arról is, hogy „a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen Gyurcsány Ferenc szerepel”.

Botka nem először kerül reflektorfénybe téli utazásaival. 2010 januárjában nagy vihart kavart, hogy a politikus a megyei napilapnak előzőleg azt nyilatkozta: a családjával a Mátrában tölti az ünnepeket, arról viszont elfelejtett beszámolni, hogy utána az egzotikus Zanzibárban búcsúztatja az óévet. A város első embere szilveszter környékén pihent feleségével két hetet Afrikában, majd szolgálati sofőr, szolgálati autó fuvarozta őt haza Ferihegyről.

A szegedi polgármester megvárakoztatja a pártját

Botka Lászlónak tavaly márciusban pedig amiatt kellett magyarázkodnia, hogy az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz egy interjúban arról beszélt: vannak olyan magyar települések, amelyek nem utasítják el a menekülteket. Schulz szerint ilyen Szeged, egy „elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”. Miután a Fidesz kérdőre vonta, Botka azt állította: Schulz feltehetőleg arra utalt, hogy Szeged polgárai példaértékű humanitárius segítséget adtak a menekülteknek ahhoz, hogy áthaladásuk a városon konfliktusok nélkül, zökkenőmentesen történjen.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • A páholyok mögött...
  Hálózatok, köztük a szabadkőművesség, nem a főszereplők, ők csupán „fegyverek”, de nekünk a fegyvert tartó kéz, és főként e „láthatatlan kéz” gazdájának pontos azonosítása a feladatunk, hogy mindenki számára világos legyen az évezredek óta tartó létrontásuk lényege.
MTI Hírfelhasználó