Orbán álláspontját vallja a migránspolitika atyja
Az ausztrál bevándorlási politika ötletgazdája szerint csak politikai akarat kérdése a migránsáradat megállítása Európában. Jim Molan nyugalmazott vezérőrnagy szerint Európának az ausztrál módszert kellene követnie és visszafordítani a kontinensre érkező hajókat. A szigorú bevándorlási szabályok 2013 óta vannak érvényben és ez idő alatt megszűnt az illegális bevándorlás, ráadásul senki sem vesztette életét.
2017. január 6. 22:07

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök kormánya 2013 őszén vezetett be rendkívül szigorú intézkedéseket a bevándorlás ellen. A kormány a katonaság hatáskörébe helyezte a hajóval érkező menedékkérőkkel szembeni eljárást. A politika egyik ötletgazdája Jim Molan, akit később a „Szuverén Határok Művelet” (Operation Sovereign Borders) élére nevezték ki, amely a határvédelmet is ellátja.

Nem Európában kell segíteni

A 66 éves nyugalmazott vezérőrnagy, iraki háborús veterán, a Politicónak adott nyilatkozatban elmondta, hogy az európai migránsválság nem elkerülhetetlen és az, hogy Ausztrália sikeresen kezelte a kérdést, a kormányzati eltökéltségnek volt köszönhető.

Sokkal nagyobb segítséget nyújtunk, ha Jordániában, Libanonban vagy Törökországban támogatjuk ezeket az embereket, mintsem hogy hagyjuk őket Európába jönni – mondta Molan.

Ausztráliának 60 ezer kilométernyi partvonalat kell védelmeznie, ami nem sokkal kevesebb, mint az európai, viszont ezt jóval kisebb tengeri flottával kell ellenőrizni.

Visszafordítás, vagy táborok távoli szigeteken

Az ausztrál menekültrendszer három pilléren nyugszik. Az ausztrál partoknál katonai hadihajók cirkálnak és feladatuk feltartóztatni, visszafordítani a menedékkérőket szállító hajókat, vagy ha azok olyan állapotban vannak, hogy képtelenek megtenni egyedül az utat, akkor a haditengerészet különleges hajóival szállítják vissza őket.

Amennyiben az illegális bevándorlók mégis elérnék Ausztrália területét, akkor a menedékkérelem elbírálására a Karácsony-szigeten kerül sor, majd innen a naurui vagy Pápua Új-Guinea-i vagy Manus-szigeteki befogadó állomásokra szállítják őket. Jogvédők többször bírálták az ottani állapotokat és a humanitárius viszonyok miatt az utóbbi állomást a későbbiekben be is zárják.

A rendszer harmadik eleme, hogy az említett szigeteken tartózkodók nagy része akkor sem léphet be az országba, ha megkapja a menekültstátuszt. Az ausztrál kormányzat ugyanis olyan megállapodásokat kötött több állammal is, amelynek értelmében azok fizet, hogy a szigeteken ellássák a menedékkérőket.

”Azáltal, hogy megállítottuk a hajókat, képesek vagyunk több, valóban fenyegetett helyzetben lévő menekültet befogadni, hiszen a kérelmezők sorsáról Ausztrália dönt, nem pedig az embercsempészek„ – mondta korábban a témában az ausztrál miniszterelnök.

A számok igazolják a lépést

Amíg 2008 és 2013 között több mint 1100 menekült fulladt vízbe az ausztrál partoknál, addig azóta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni Ausztráliában és egy menekült sem lelte halálát – mondta Molan, aki hozzátette: az ausztrál menekültpolitika eszköztárának alkalmazásával csökkenne a terrorkockázat is az európai kontinensen.

Soha nem lehet állítani, hogy felszámoltuk a terrorizmust, csak azt mondhatjuk, hogy csökkent egy sikeres terrortámadás valószínűsége – mondta. Nizza, Párizs és Brüsszel példája mutatja a migráció és a terrorizmus közötti kapcsolatot.

A lakosság támogatása a migrációs politikában nélkülözhetetlen, ha a migráció ellenőrzését „átengedjük” az embercsempészeknek, az emberek nem fogják támogatni azt. Ausztrália mindent egybevetve a legális csatornákon a korábbiaknál több menekültet fogadott be és megemelte a menekültkvótákat is.

A határok védelme jelentősen javítaná az Európai Unió imidzsét. „Mire jó az Európai Unió, ha a határait sem tudja megvédeni , pénzügyeit sem tudja rendben tartani és Oroszországot sem tudja kordában tartani” – teszi fel a kérdést a nyugalmazott vezérőrnagy.

magyaridok.hu - Politico
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI