Mindent az influenzáról
amit tudni és tenni kell, hogy talpon maradjunk
Nemcsak a munkából való kiesés miatt tilos elbagatellizálni az influenzajárványt, hanem mert a szövődményei akár életveszélyesek lehetnek. A megfertőződéssel szemben van, amit nem tudunk befolyásolni, néhány apróság viszont semmilyen erőfeszítést nem igényel, mégis nagyon hatékony.
2017. január 7. 20:11

Az influenza és az egyszerű nátha között, bár a tüneteik nagyon hasonlóak lehetnek, mégis van egy óriási és egyértelmű különbség: amíg a nátha szépen lassan uralkodik el rajtunk, addig az influenza egy-két óra alatt ledönt a lábunkról, és délután-este már alig tudunk hazavánszorogni. Akire hirtelen rátör a nagyon rossz közérzet, rázza a hideg, belázasodik, fáj a feje, a végtagjai, és úgy érzi, rászakadt az ég, az nagy valószínűséggel influenzás lett. A náthás tünetek, a köhögés rendszerint később jelentkeznek.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

 

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az influenza vírusfertőzés,tehát az antibiotikumok nem gyógyítják azt – azokra akkor lehet szükség, ha súlyosabb szövődmények alakulnak ki például egy lábon átvészelt, de nem kigyógyult influenzafertőzésből. Éppen ezért, és mert az influenza a bárányhimlőhöz hasonlóan nagyon könnyen fertőz, jobb otthon átvészelni a betegséget!

Mint említettük, a nem kifeküdt influenzából könnyen kialakulhatnak szövődmények. Ezek lehetnek tüdőgyulladás, fülgyulladás, hörghurut, asztma, különböző izomgyulladások, akár szívizomgyulladás, de szívinfarktus is.

A,B,C vírus: nem mindegy?!

Nem, mert a vírustörzsek más jellegű járványokat okoznak minden évben. A klasszikus, köznyelvi értelemben vett téli influenzajárványokat az A típusú vírustörzs okozza, amely folyamatosan mutálódik. Ezért lehet a vírust akár minden évben elkapni, hiszen a szervezetünkben nem tud védettség kialakulni a még nem ismert vírustörzzsel szemben – és emiatt készül minden évben új és új vakcina. Az, hogy beadatja-e valaki magának vagy családtagjának a védőoltást, egyéni döntés kérdése, természetesen a felkészülési lehetőségek egyik fontos eleme lehet.

Felszívjuk magunkat, hogy átvészeljük a telet

Két fronton kell arra figyelnünk, hogy a lehető legkevesebb esélyt adjuk a vírusnak: kicsit javítjuk a fizikumunkat, és gátat szabunk az influenza szervezetünkbe jutásának. Nem véletlenül nincs ideírva, hogy immunrendszer-erősítés. Az immunrendszerét ugyanis egy egészséges, autoimmun betegséggel nem rendelkező embernek nem kell erősítenie. Viszont egy erős, egészséges szervezetre azért van szükségünk, hogy ha mégis benyelnénk a vírust, ne döntsön hetekre ágynak minket, és ne legyen belőle szövődmény. Fizikai fittségünk megőrzéséhez néhány nagyon elcsépelt dolog is szükséges, amiknek mégsem szabad lebecsülni a hatékonyságát.

Együnk sok nyers gyümölcsöt és zöldséget.
Igyunk elegendő folyadékot.
Készítsünk magas vitamintartalmú koktélokat, melyekről korábban itt és itt mi is írtunk.
Mozogjunk rendszeresen (a könnyű séta, a kutyasétáltatás is mozgás!).
Öltözzünk az időjárásnak megfelelően.
Aludjunk eleget, mert a testünk akkor regenerálódik a legjobban.
Jó szolgálatot tesz ilyenkor a szauna, infraszauna, ami javítja a keringést, stresszoldó hatású, és jótékonyan hat a kezdődő felső légúti megbetegedésekre (kizárólag láztalan állapotban, ha nincs gyulladás a szervezetben!).

A vírus szervezetünkbe jutását természetesen nem tudjuk megakadályozni akkor, ha valaki a buszon az arcunkba tüsszent, vagy a kollégák a szomszéd asztalnál egész nap köhögnek. Elővigyázatosságból azonban megtehetjük ezeket:

Gyakrabban mossunk kezet, pláne, ha tömegközlekedünk.
Amikor a hírekben a járványról tájékoztatnak, tegyünk egy sálat vagy kendőt az arcunk elé tömegben vagy a buszon.
Kerüljük a zsúfolt helyszíneket, amennyire csak lehet (akkor menjünk gyógyszertárba, ha nem hosszú a sor, vásároljuk kevésbé forgalmas időszakokban a szupermarketben, kerüljük a színházakat, mozikat, zsúfolt edzőtermeket).
Ha mi jól vagyunk, de egy kollégánk nagyon beteg, illedelmesen hívjuk fel a figyelmét a fertőzésveszélyre, és javasoljuk neki, hogy otthon gyógyuljon tovább (tudjuk, hogy munkahelyfüggő, de egy racionálisan gondolkodó vezető igyekszik elkerülni a munkahelyi járványokat).
Ne szégyelljünk fertőtlenítő spray-t használni az íróasztalunkra és a közösségi eszközökre a munkahelyen ebben az időszakban!
Szellőztessünk az irodában is rendszeresen, a klíma ellenére is.
 

hirado.hu - ridikul.hu
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI