Továbbra is tart a vita a baloldali összefogásról
Jelölt van, egyetértés nincs. Tovább folyik a vita a baloldalon arról: Botka László legyen-e a közös miniszterelnök- jelölt. Ezúttal egy MSZP-s politikus mondta azt, hogy őt - mármint Botka Lászlót - nem lehet komolyan venni. Egy jobbikos politikus pedig arról beszélt: a baloldal olyan szintre süllyedt, ami szerinte politikailag és emberileg minősíthetetlen.
2017. január 9. 08:28

Nem értjük Botka Lászlót, nem hisszük el, hogy komolyan gondolná a miniszterelnök-jelöltséget – ezt mondta a Magyar Hírlapnak az MSZP egyik elnökségi tagja. A lap szerint a szocialisták vezetésében koránt sem biztosak abban, hogy Botka László tényleg a közös baloldali lista élére állna, a feltételeit ugyanis nehezen lehet komolyan venni.

Botka: a francokat nem tudok szerepet vállalni!

Azt mondják, hogy én nem tudok vállalni szerepet. A francokat nem! – fogalmazott korábban Botka László, aki decemberben jelentette be, hogy ha igény van rá, feltételekkel ugyan, de elvállalja a miniszterelnöki posztot a baloldalon. Bár az MSZP közleményben állt ki a politikus mellett, a párton belül is volt aki nem lelkesedett az ötletért.

Hát, most meghazudtolnám magam, ha azt mondanám, hogy fú ez nekem mennyire tetszik! – nyilatkozta Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szocialista forrás szerint pedig Botka László nem hogy a többi ellenzéki párttal, de még az MSZP-vel sem folytatott semmilyen egyeztetést a bejelentése előtt. Ráadásul kizárt, hogy DK elfogadja majd a feltételeit, és azt, hogy ha lesz közös lista, akkor Gyurcsány Ferenc ne szerepeljen azon.

Volt, amikor kifejezetten Botka László nélkül képzelték el a jelölést…

Volt, amikor kifejezetten Botka László nélkül képzelték el a jelölést, most éppen Botka László jelölését támogatnák – véli Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

A politikus Botka László jelöléséről annyit mondott: az MSZP folyton változtatja, hogy kit támogat.

Magyar György nem vár senkire

Nem várunk senkire, aki bújt, aki nem, megyünk – ezt már Magyar György mondta.

Az összefogás egy másik tagja, a Karácsony Gergely vetette Párbeszéd több civil szervezettel közösen pedig továbbra is előválasztást szorgalmazott. Mint fogalmaztak, pártokkal vagy nélkülük, de megtartják a voksolást.

A baloldalon az látszik, hogy nem csak pártokon belül, hanem a pártok között is meglehetősen nagy törésvonalak feszülnek – véli Nézőpont Intézet elemzője. Deák Dániel az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt: a baloldali pártok most messzebb vannak az összefogástól, mint amikor meghirdették azt.

Az MSZP-ben Botka László bejelentése és Molnár Gyula hozzáállása a baloldali összefogáshoz nagyon nagy konfliktusokat eredményez, az MSZP és a DK valamelyest megállapodott, ugyanakkor a civilek bejelentése azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel 2018-ban több baloldali összefogás lesz, és több baloldali miniszterelnök-jelölt is lesz, a civileknek, az LMP-nek, az MSZP-DK-nak is várhatóan lesz egy-egy miniszterelnök-jelöltje, és ez azt fogja eredményezni, hogy a baloldali szavazótábor tovább fog aprózódni – érvelt.

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint ráadásul az MSZP-nek még a DK-val együtt is éppen ugyanannyi támogatója lenne, mint a Jobbiknak.

“Meleg popsi, hideg fal”

Ez egy szép álom, hogy úgy mondjam, de amikor Vona Gábor úrnak a meleg popsija hideg falhoz ér, fel fog ébredni és rájön, hogy itt már nincs keresnivalója – ezt már Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke mondta.

Hozzátette: Vona Gábor téved, ha azzal számol, hogy a szocialisták bázisából vihet el szavazókat. Valódi virtigli, kimondom, fasisztoid természetű, nyilaskeresztes, hungarista párt – mondta a Jobbikról.

Mirkóczki: a legalpáribb szintre is le tudnak menni

Ha kell, a legminősíthetetlenebb szintre le tudnak süllyedni – reagált az M1 Híradójának Mirkóczki Ádám. A Jobbik szóvivője szerint emberileg és politikailag is értelmezhetetlen az, amit Nyakó István mondott, a baloldal pedig ismét megmutatta, hogy a lehető legalpáribb szintre is képes lesüllyedni.

Sem nem emberhez, sem nem politikushoz méltó, pláne nem baloldalihoz, és túl azon, hogy ő pontosan tudja, hogy hazugság mindaz, amire utalt és amire célozgatott, egy elég aljas reakció volt, de ez az MSZP dolga. Egy csattanós választ adtak arra, hogy valójában kicsodák, micsodák – jegyezte meg Mirkóczki, aki szerint a baloldal azt próbálja elhitetni, hogy befogadó és demokratikus politikát vallanak, de ehhez valójában közük sincs.

M1 / Híradó
megmondó
A mai magyar baloldali ellenzéket meg a klasszikus retorikai alapfogalmakat és művelőiket persze nem illő összevegyíteni.
 • És a magyar keresztényeket ki védi meg?
  „Tűzzel, vassal, golyószóróval és börtönnel” – így kell harcolni a „klerikális reakció” ellen. Ezt maga Kádár János fogalmazta meg egy pártgyűlésen.
 • Mindhalálig Őszöd
  Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
 • Olaszliszka, Badacsony – ne legyen harmadik
  Megnevezni sem tudjuk a veszélyt: vagy nincsenek szavak, vagy volnának szavak, de azokat nem szabad használni, mert tiltja a PC.
 • Csatlakozás a hősökhöz
  Tényleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, de még mennyire. És azok a hazafiak, a hősök, akik ezt ki merik mondani.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI