MSZP-s árnyékkormányról beszél Molnár Gyula
Álljanak elő Botka László bírálói, a DK pedig nevezze meg saját miniszterelnök-jelöltjét – közölte Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. Mindeközben érdektelenség miatt bukni látszik a Párbeszéd előválasztási javaslata.
2017. január 12. 11:03

Jövő szerdán talán tisztulhat a kép arról, hogy valóban Botka László lesz-e a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Az MSZP elnöksége ugyanis ekkor hallgatja meg terveiről Szeged polgármesterét, aki jelenleg – mint azt a Magyar Idők megírta – külföldön üdül, ami a pártban sokak rosszallását váltotta ki. Botkát a hivatalos kommunikáció szerint támogatja az MSZP vezetése, ám a pártban sokan vannak, akik úgy vélik, lehetetlen feltételekhez köti a miniszterelnök-jelöltséget, azaz nem is gondolja komolyan.

Ilyen például, hogy Gyurcsány Ferenc ne szerepeljen a közös ellenzéki listán, de a polgármester elutasítja a tervezett a előválasztást is. – Botkának engednie kell – mondta a Magyar Hírlapnak az MSZP egyik névtelenséget kérő elnökségi tagja, aki Tóbiás Józseffel szemben Molnár Gyula pártelnökké választását és Botka helyett Hiller István választmányi elnökségét támogatta a nyári tisztújításon.

Botka korántsem egységes megítéléséről és támogatottságáról Gőgös Zoltán az ATV-ben úgy fogalmazott, a „csámcsogók” lépjenek elő, hogy tudjon velük vitatkozni, még ha azok a saját párttársai is. Az MSZP elnökhelyettese egyértelművé tette azt is: a DK-tól azt várják, hogy álljanak elő egy névvel. A szocialisták ugyanis azt szeretnék, ha a pártok által jelöltek májusig legalább 500 támogatói aláírást összegyűjtenének – ez a kitétel a civil jelöltekre természetesen nem vonatkozik.

Megkérdőjelezik, komolyan gondolja-e Botka a jelöltséget

Gőgös beszélt arról is, pártja előválasztást szeretne, ha adott helyen több jelölt is lesz. Gőgös szerint Botka László csupán azért nem szeretne előválasztást, mert technikai kifogásai vannak, attól tart, hogy meghekkelhetik a Párbeszéd által kidolgozott elektronikus lebonyolítást.

Botka ezen aggodalma azonban tárgytalanná válhat, ugyanis érdektelenség miatt bukni látszik a Párbeszéd előválasztási javaslata: alig regisztráltak a megjelölt honlapon. Az előválasztás honlapján közzétett adatok szerint 211 ember regisztrációját jegyezték be, ebből 26-an rendelkeztek hivatalos visszaigazolással. Ez azt jelenti, hogy a Párbeszéd hiába próbált civil támogatást szerezni a javaslatához, az emberek ingerküszöbét nem érte el a javaslat.

Február 18-ra nagy rendezvényt tervez az MSZP, ahol be szeretnének mutatni 3-4 olyan szakpolitikust, akik hitelesen képviselni tudják a pártot – közölte az Info Rádió Aréna című műsorában a párt elnöke. Molnár Gyula arra a kérdésre, hogy létrehoznak-e egy árnyékkormányt, azt válaszolta, türelmet kér jövő szerdáig, amikor az elnökség Botka Lászlóval tárgyal a kormányfő-jelöltségről, de ha ő is igent mond erre, akkor átállnak egy ilyen jellegű működésre.

Közölte azt is, március 15-re már a baloldal köztársasági elnökjelöltjével mutatnák be a közös ügyeket, május 1-jén pedig a közös jelölteket, s szeptemberben elkezdenék a választási kampányt.

magyaridok.hu