Az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része
Az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része, amely - a gazdaság teljesítőképességének függvényében - tovább folytatódhat a jövőben - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a 16. Napkori Nemzetközi Böllérversenyen szombaton az MTI-nek.
2017. január 14. 17:47

Nagy István kifejtette, hogy a kormány mindig a gazdaság teljesítőképességének megfelelően tud "lépni egyet-egyet előre" ebben az ügyben.

Hozzátette, a csökkentést egyszerre nem lehet megtenni, mert az egy "felelőtlen dolog", azt a gazdaság teljesítőképessége nem teszi lehetővé.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével.

A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra - jegyezte meg.

"Azon gondolkodunk, hogyan lehetne a továbbiakban ezt kiterjeszteni" - fogalmazott Nagy István. Szavai szerint ezzel kapcsolatban több nagyon jó kezdeményezés érkezett be a tárcához a terméktanácsoktól, ezek egyike lehet például a tejföl és a túró adótartalmának mérséklése. Rámutatott, ezen termékek előállítása friss magyar tejből történik, fogyasztásuk élénkülését és piaci helyzetüket nagyban erősítené, ha az áfacsökkentés folyamatába ezek a termékek is bekerülhetnének.

Ezt az FM akceptálta, készülnek az ezekre vonatkozó tervek - tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta, hogy hasonló javaslatok érkeznek a hal és a kenyérfélék áfájának csökkentése kapcsán.

"Ha ezzel végig tudnánk érni a gazdaság teljesítőképességének megfelelően, akkor előbb-utóbb minden alapvető élelmiszer áfája az ötszázalékos kategóriába tartozna, ez pedig egy nagyon nagy segítséget jelentene a magyar családoknak" - fogalmazott Nagy István.

Megjegyezte, az eddig életbe lépett csökkentés révén 35-40 ezer forinttal tudta segíteni a kormány a családokat.

A 16. Napkori Nemzetközi Böllérversenyen tizenhat főzőcsapat mérte össze tudását. A Napkorona Udvarházban megtartott rendezvényen kihirdették a böllérek legjobbját, díjazták a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatta ki.


   

MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó