A NATO-nak többet kellett volna tennie
Soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai rendezésre a polgárháború kirobbanása óta, megoldás azonban kizárólag akkor születhet, ha az amerikaiak és az oroszok meg tudnak állapodni egymással – jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.
2017. január 16. 22:47

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a helyzet megoldását segíti Donald Trump megválasztott amerikai elnök pragmatikus álláspontja, a szíriai tűzszüneti egyezmény és az Asztanában január 23-án kezdődő békekonferencia.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, csak a béke megteremtése utána kellene majd megnyitni a vitát arról, hogy ki vezesse az országot, és a leghelyesebb az lenne, ha ezt a döntést a szíriai emberekre bíznák. A közel-keleti helyzet kapcsán Szijjártó azon véleményének adott hangot, hogy „csak akkor lehet tartós politikai megoldásra számítani a térségben, ha olyan decentralizáció megy végbe, amely minden etnikai és vallási közösség számára lehetővé teszi a biztonságos életet”.

Adminisztratív zónára van szükség

Szavatolni kell a keresztény közösségek visszatérését és biztonságát. Ez ma „kevésbé biztosított”, ezért egy „adminisztratív zóna” létrehozására van szükség a térségben, amelyben nemzetközileg garantálni lehetne a keresztények visszatérését – vélekedett a tárcavezető, aki szerint ez a megoldás semmilyen módon nem sérthetné egyetlen állam területi integritását és szuverenitását sem.

Az uniós külügyminiszterek ülésének munkaebédjét a közel-keleti békefolyamat kérdése uralta, amelyről szólva Szijjártó hangsúlyozta, „továbbra is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások nyomán jöjjön létre a kétállami megoldás”.

Mint mondta, a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan intézkedést, amely távolabb visz ettől a céltól, ezért nem tartották helyesnek az előző napi párizsi békekonferencia időzítését és konstrukcióját sem. „Furcsa egy kétállami megoldásról beszélni úgy, hogy az a két állam vagy két identitás nincs ott” – fogalmazott.

Többet kellett volna tennie a NATO-nak

A sajtótájékoztatón egyebek mellett Donald Trump azon kijelentéséről is kérdezték a külgazdasági és külügyminisztert, amelyben a megválasztott amerikai elnök a NATO-t „elavultnak” nevezte. Szijjártó hangsúlyozta, Trump a The Times-nak adott interjújában azért minősítette így a NATO-t, mert az nem foglalkozik a terrorizmussal.

Márpedig az vitathatatlan, hogy a NATO-nak erőteljesebben és eredményesebben kellett volna fellépnie a terrorellenes küzdelem terén.

„Ha mindezt egy liberális megválasztott amerikai elnök mondta volna, akkor azért szerintem nem kéne meglepődnünk, ha az európai liberális média- és politikai elit most úgy ünnepelné a nyilatkozattevőt, mint akinek a szavai fantasztikusan progresszívek, és európai szempontból mindenképpen jól meg kell őket gondolni” – mondta Szijjártó.

Hozzátette, Közép-Európai mindig vesztett azon, ha a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt egymással, ezért Magyarországnak egyértelműen érdeke az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok rendeződése.

MTI
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó