A minisztérium elhatárolódik a miniszter tanácsadójától
Dévényi Tibor lemezlovas miniszteri tanácsadó az internet-használókról
Az Ifjúsági Demokrata Fórum, Magyar Netpolgárok Társaság és a minisztérium közleményei
Dévényi Tibor,a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kabinetjébe kinevezett tanácsadója, szerdán az axel.hu-nak adott interjújában "társadalomképtelen, sunyi alakoknak" nevezte az internet-felhasználókat. Az Ifjúsági Demokrata Fórum felkéri a ifjúsági minisztert, vizsgálja felül Dévényi Tibor kinevezésével kapcsolatos döntését. A GYISM vezetése elhatárolódik a Magyar Televízió egykori Három Kívánság című műsorának vezetőjének kijelentésétől.
2002. június 27. 18:23
A néhai lemezlovas, alig pár napos ténykedése alatt konfliktusba keveredett az ifjúsági társadalommal. Az új kormány a kampány idején szakmai kormányzást ígért, de Dévényi interjúiban és nyilvános megnyilatkozásaiban maga is elismerte, hogy nem ismeri a GYISM működését, és ahelyett, hogy a "tanácsadó" úr a távlati koncepcióját ismertette volna, sorozatosan az ifjúság különböző rétegeit becsmérlő kijelentéseket tett.

Aggasztónak találjuk, különösen a legnagyobb kormánypárt több évtizedes múltjára való tekintettel, Dévényi azon kijelentését, miszerint "a politikai ifjúsági mozgalmak kora mára lejárt". Aggódva reméljük, mindez nem a régi lemezről jól ismert dal a "Mint a mókus fenn a fán..." típusú egységesített mozgalom elérését célzó politika kezdetét jelenti.
Meg kívánjuk kérdezni az Ifjúsági Demokrata Fórum parlamenti képviselői által a miniszter úrtól, őt is zavarja-e az ifjúság demokratikus önszerveződése? Megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy olyan politikai erő, amely a múltban megszüntette a cserkészetet, hogy engedheti meg magának, hogy képviselője az egyik legnagyobb ifjúsági szervezetről a cserkészetről kijelentse, nincs rá szükség.

***

Mély megütközéssel olvastuk Dévényi Tibor úrnak az Axel.hu internetes portál számára adott interjúját, melyben kijelenti, hogy sosem olvassa az internetes sajtót, mivel szerinte "a netezők társadalomképtelen, sunyi alakok, akik nem merik nyíltan felvállalni a saját véleményüket, hanem jobban esik nekik arctalanul mocskolódni".
Úgy gondoljuk, hogy ezt a véleményét a vonatkozó ismeretek hiánya szülte. Nyilvánvaló, hogy Dévényi Tibor úr nincs tisztában azzal, hogy sommás véleményével a bőven az európai és tengerentúli átlag alatti internet használatot felmutató Magyarországon is több mint másfél millió honfitársunkat minősítette társadalomképtelen, sunyi alaknak. Nyilvánvaló, hogy mindezt úgy tette, hogy személyes benyomásokkal nem rendelkezik róluk, hiszen - mint elmondta - sosem olvassa az internetes sajtót.

Véleményünk szerint, egy olyan ismert közszereplőnek, mint amilyen Dévényi Tibor úr, tisztában kellene lennie azzal a felelősséggel, hogy nyilvános kijelentései milyen módon alakítják a közvélemény nézeteit.
A XXI. században járunk, 2002-t írunk, a világ az információ forradalmának nevezi ezt a korszakot. Nem bűn, ha valaki erről nem vesz tudomást, de emberileg elfogadhatatlan, ha puszta tudatlanságból ilyen súlyosan megbélyegző előítéleteket fogalmaz meg egy ma már milliós nagyságrendű társadalmi csoporttal szemben.
Szívesen nyújtunk segítséget Dévényi úrnak, hogy jobban megismerje a világhálót és annak felhasználóit, de helyesnek éreznénk, ha meggondolatlan és megalapozatlan szavaiért megkövetné a hazai internetezőket.

***

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium elhatárolódik a Dévényi Tibor televíziós személyiségnek tulajdonított és több sajtóorgánumban is megjelent kijelentéstől.
A GYISM az információs társadalom kibontakoztatásának híve, hivatalból is szorgalmazója annak, hogy az internet-hozzáférésben a lehető legteljesebb esélyegyenlőséget teremtsük meg. A tárca a világhálót felhasználva juttat el nélkülözhetetlen információkat fiatalokhoz, idősebbekhez: például a nyári vakáció megkönnyítésére a Zöld Pont adatbázis, a drogok elleni harcban a napokban bemutatott Drogportál, valamint az éppen most megújuló "mindent tudó" honlapunk segítségével. Legalább ilyen fontosnak tartjuk - az előbbi fórumokon is - az interaktivitást, a párbeszédet, a teljes körű véleményszabadságot.

A GYISM vezetése elhatárolódik a Dévényi Tibor televíziós személyiségnek tulajdonított, az internetezőket lebecsülő, becsmérlő kijelentéstől.
Dévényi Tibor több kiváló ifjúsági programtervezetet ajánlott fel a minisztériumnak. Ezek megvalósítását a szakemberek hasznosnak ítélték. A programok bevezetésében a minisztérium számít Dévényi Tibor közreműködésére és tanácsaira. Hozzá hasonlóan dolgoztak és dolgoznak tanácsadók állami és társadalmi szervezeteknél, magáncégeknél. Az adott szervezet álláspontját - főként a megbízásukon, tanácsadó szerepükön kívüli kérdésekben - nem kell osztaniuk, éppen ezért az általuk elmondottak semmiképp sem tekinthető hivatalos véleménynek.
Még egyszer hangsúlyozzuk: a GYISM vezetői elhatárolódnak a Dévényi Tibornak tulajdonított kijelentésektől.

(OS - gondola összeállítás)

Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó