Nem érzik magukat felelősnek
Egyelőre a korábbi fővárosi szocialista és szabaddemokrata városvezetés tagjai közül senki nem érzi magát felelősnek a 4-es metró beruházás közben eltűnt pénz miatt. Legalábbis, akiket a Híradó eddig kérdezett, mindannyian nemmel válaszoltak.
Utoljára frissítve: 2017. január 17. 22:44
2017. január 17. 22:27

167 milliárd forintot “loptak vagy csaltak el” a négyes metró beruházása során – a kormány hétfői bejelentése szerint ezt állapította meg az Európai Csalás Elleni Hivatal. A jelentésben nevek is szerepelnek, például az egyik 2010 előtti főpolgármester-helyettes.

“Brüsszel elkészítette a szocialista és szabad-demokrata, liberális kormányok, illetve a szocialista és szabad-demokrata budapesti városvezetés mérlegét. Eszerint Magyarország 13 éves Európai Uniós történetének legnagyobb fejlesztése egyben legnagyobb korrupciós ügye is volt” – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki hétfőn számolt be az Európai Csalás Elleni Hivatal négy évig tartó nyomozásáról, amely azt állapította meg, hogy a beruházásra fordított 452 milliárd forintnak több mint az egyharmada, csaknem 167 milliárd forint tűnt el.

 

Baráti cégeket segítettek

Előfordult például, hogy a kifizetések mögött nem volt valós teljesítés, a közbeszerzéseknél az olcsóbb ajánlatot kizárták és a baráti cégeket segítették például azzal, hogy belső információkhoz juttatták őket.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hétfőn arról is beszélt: a jelentésből politikusok vagy a politikához köthető, félig közéleti szereplők tevékenységére is fény derül.

“Vannak olyan részei ennek a jelentésnek, amelyek konkrétan nagy értékű szerződésekre vonatkoznak. Ezek közül csak kettőt emelnék ki: az állomások belső építészete kapcsán a szerződések értéke 40 milliárd forint volt. Itt két magánszemélyt említ  a vizsgálati dokumentum, az egyik Budapest 2010 előtti korábbi főpolgármester-helyettese. A másik AA monogramú, a BKV korábbi vezérigazgatója” – mondta Csepreghy Nándor.

Tüntetést terveznek

A fővárosi szocialisták kedden a 3-as metró felújítását sürgették, ami miatt tüntetést is kilátásba helyeztek, de az újságíróktól a legtöbb kérdés a 4-es vonal építésével kapcsolatban érkezett Horváth Csaba korábbi főpolgármester-helyetteshez, aki cáfolta, hogy őt is meghallgatták volna a korrupció-gyanút vizsgáló brüsszeli ellenőrök.

“Én nem lehettem, mert nem voltam a metró ügyében felelős soha egy napra sem, Hagyó Miklósról nem tudom, mert nem tartok vele napi kapcsolatot” – mondta az MSZP-s Horváth Csaba, aki 2007-től volt főpolgármester-helyettes.

Demszky Gábor, akkori főpolgármester 2009-ben bízta megbízta őt a BKV felügyeletével, miután a korábbi felelős, a szintén szocialista Hagyó Miklós végkielégítési botrányba keveredett. Horváth Csaba kedden azt mondta, a jelentésben szereplő 167 milliárd forint eltűnéséért ő nem érez felelősséget.

felelősséget.

A 4-es metró Fővám téri állomásának bejárata a 2-es villamos megállójából nézve.MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, aki 2000 és 2006 között – vagyis a metróépítés ideje alatt – a fővárosi közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője volt, hétfőn arra a kérdésre, hogy a DK, mint az MSZP-ből kivált párt, nem érez -e felelősséget az ügyben, azt válaszolta: “a Demokratikus Koalíció azt mondja, hogy aki korrupt, aki valamilyen pénzeket eltüntetett, aki csalt, annak bűnhődnie kell”. A DK-s politikus és a szocialista Horváth Csaba is azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra a Csalás Elleni Hivatal jelentését.

A Fidesz úgy reagált: a szocialistáknak tüntetés helyett vallomást kellene tenniük a metró-ügyben. Közleményük úgy fogalmaz: azok a szocialisták akarnak tüntetni a metró miatt, akiket az Európai Csalás Elleni Hivatal is Magyarország uniós történetének legnagyobb korrupciós ügyével vádol, amelynek keretében 167 milliárd forintos kárt okoztak.

Az LMP szerint olyan ítéletekre van szükség, amelyek egyértelmű üzenetet küldenek a közpénzeket nem megfelelő módon kezelőknek.

“Egyszer s mindenkorra legyen végre átlátható a fejlesztési pénzeknek az elköltése, és természetesen ebbe beletartozik az is, hogy az az OLAF jelentés, ami most az alapját képezi most ezeknek az állításoknak nyilvánosságra kerüljön” – mondta Csárdi Antal.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hétfőn azt mondta: a kormány is nyilvánosságra hozná a teljes jelentést, ennek lehetőségét jogi tanácsadók vizsgálják.

Tarlós: az OLAF-észrevételek egy kivétellel 2005-2009 közöttre vonatkoznak

Mintegy nyolcvan észrevételt tett a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), egy kivételével valamennyi a 2005-2009 közötti időszakra vonatkozik - közölte Budapest főpolgármestere kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Tarlós István elmondta, hogy az OLAF-jelentés nincs a birtokában, de a kedvezményezett jogutódaként vannak hiteles információi. Eszerint az OLAF csaknem nyolcvan "komolynak mondható észrevételt" tett, amelyeknek egy része - feltételezések szerint - büntetőjogi relevanciával bír - fogalmazott. Az a helyzet, hogy a mintegy nyolcvanból a 2010 utáni időszakot összesen egy érinti - tette hozzá.

Mint kifejtette, az OLAF a 2010 utánról azt a megállapítást tette, hogy elmaradt az ellenőrző mérnökre vonatkozó közbeszerzési eljárás. A BKV két tendert írt ki egymás után, de ezeket "valamilyen okból betámadták", és ennek az lett az eredménye, hogy addig maradt a régi mérnök. "Ez tarthatatlan állapot volt", és ezért közbeszerzésen kívül, kormányhatározat alapján megbízták a Budapest Közutat, hogy nevezzen ki mérnököt - mondta Tarlós István. Az OLAF egyébként azt is megállapította, hogy akik addig az ellenőrző mérnök szerepkörében dolgoztak, súlyos szabálytalanságokat vétettek és összeférhetetlenség is fennállt, amelyet évekig nem szüntettek meg, majd a kinevezéstől kezdve a szabálytalanságok megszüntek - fűzte hozzá.

Tarlós István emlékeztetett, "első kellemetlen kötelességük" az volt, hogy a 4-es metró ügyében kellett feljelentést tenniük. Amikor 2010-ben átvették a főváros irányítását, még éveket kellett dolgozni a 4-es metrón, de nagyon sok mindenen már túl voltak, a 2005-2010 közötti időszak történéseinek egy nagyon jelentős részével "már direkt módon nem találkoztak" - mondta a főpolgármester, megjegyezve: szerinte a fentiek miatt Horváth Csaba (MSZP) és Gy. Németh Erzsébet (DK) fővárosi képviselőknek "óvatosabban" kellene nyilatkozniuk az ügyben.

Tarlós István szólt arról is, hogy a Demszky Gábor volt szabaddemokrata főpolgármester által az ügyben említettek "egy árva szóval nem szerepelnek" az OLAF-jelentésben.

Kitért arra is, el tudja képzelni, hogy Demszky Gábor "háta mögött megcsinálhattak, meg elronthattak dolgokat". Továbbá megfelelhet az igazságnak, hogy ilyen sok szerződésről nem tudott semmit, de akkor "súlyos alkalmassági probléma vetődik fel" - mondta.

A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a jelentést megismerheti majd mindenki.

A 3-as metró állapota kapcsán a főpolgármester Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnökének a bejárást követő tájékoztatóját idézte: "összességében elmondható, hogy a pályán és annak környezetében a közlekedés biztonságát veszélyeztető meghibásodás nem tapasztalható".

Tarlós István annak kapcsán, hogy az MSZP tüntetést szervez a 3-as metró felújításának gyorsítására, azt mondta: nem egészen érti, hogy olyan emberek, akik éveken keresztül semmit nem tettek a metróért, most "mire szervezkednek".

hirado.hu - M1 Hiradó
  • A jegybank helyre teszi Bokros Lajost
    A magyar gazdaság rendkívüli kihívásokkal néz szembe, ezért nagy szükség van a közgazdasági folyamatokról és lehetőségekről szóló vitákra, de csak akkor, ha ezek a tényeken alapulnak. Visszatérően felmerülő probléma azonban, hogy egyes álláspontokat nem a valós adatok, hanem korábban rögzült világképek befolyásolnak.
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
MTI Hírfelhasználó