A néppárti Antonio Tajani lett az EP elnöke
A néppárti Antonio Tajanit választották meg kedden az Európai Parlament (EP) elnökének az uniós képviselőtestület strasbourgi plenáris ülésén.
2017. január 17. 22:38

Az olasz jelöltet a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával.

A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.

A szavazatszámlálást követően Martin Schulz, az EP leköszönő elnöke mellett a frakciók vezetői is gratuláltak Tajaninak.

Az első három körben még hat elnökjelöltre szavazhattak a képviselők, a szabályok értelmében azonban amennyiben ezekben a fordulókban egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, akkor a negyedik körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapó két jelölt között dől el a verseny.

Kedd reggel a liberális frakció jelöltje, Guy Verhofstadt visszavonta a jelöltségét, miután pártcsoportja szövetségre lépett az Európai Néppárttal. Az elemzők azonban már a néppárti-liberális alkut megelőzően is Tajani győzelmét tartották valószínűbbnek.

Bármely képviselő indulhatott az elnökválasztáson, amennyiben egy frakció vagy a képviselők öt százaléka támogatta az indulását.

Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban mindössze két és fél évre szól. Tajani megbízatása ennek megfelelően csak a 2014-2019-es európai parlamenti ciklus második felére szól.

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

Pártközi megállapodások alapján eddig hagyományosan a néppárti és a szociáldemokrata frakció soraiból felváltva választották az EP elnökét, Martin Schulzot azonban egymás után kétszer is megválasztották. Tajani győzelmével viszont az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökségét is a néppárti politikus foglalja el, felborítva a politikai erők eddigi viszonylagos egyensúlyát.

Az elnök felügyeli az Európai Parlament és szerveinek munkáját, illetve a plenáris vitákat. Ő képviseli az EP-t az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói előtt, ő írja alá az Európai Unió végleges költségvetését, és az Európai Tanács elnökével közösen szignálja az elfogadott jogszabályokat.

Az uniós parlament szerdán a tizennégy alelnök és az öt quaestor személyéről is dönt.

Magyar képviselők gratuláltak Tajaninak

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja gratulált kedd este az olasz néppárti Antonio Tajaninak, akit Strasbourgban az EP új elnökévé választottak. Szanyi Tibor szocialista képviselő szerint a szavazás az Európai Parlament erős politikai szándékát tükrözte az EU-ellenes, populista szélsőség elszigetelésére.

A Fidesz-KDNP delegációja az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában gratulált Antonio Tajaninak, akinek "személyében magyarbarát elnöke lesz az Európai Parlamentnek".

A delegáció véleménye szerint a konzervatív olasz képviselő megválasztásával a jövőben várhatóan nagyobb hangsúly kerül a Fidesz által is képviselt keresztény polgári értékrendre.

Az EP összetétele azonban nem változott, így "ezentúl is számítani lehet a baloldal politikai támadásaira hazánk ellen". Ezért az elmúlt évekhez hasonlóan a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja továbbra is mindent megtesz, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek Brüsszelben - fogalmaztak a delegáció tagjai.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélekedett, hogy "a Fidesz és a liberálisok nagykoalícióban kívánják irányítani az Európai Parlamentet".

"Magyar szempontból ez annyit jelent, hogy a Fidesz is kimutatta foga fehérjét, azaz hogy a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében bárkivel hajlandó összefogni: Magyarországon a szélsőjobboldallal, Európában a liberálisokkal" - fogalmazott Szanyi Tibor.

Úgy vélte: "ez a szavazás is tükrözte az Európai Parlament erős politikai szándékát az EU-ellenes, populista szélsőség elszigetelésére". Reményét fejezte ki, hogy az elnökválasztás után "az európai értékeket előtérbe helyezve az Európai Néppárt is levonja ebből a megfelelő következtetést és végre kizárja soraiból a Fideszt".

Tajanit a szavazás negyedik fordulójában választották EP-elnökké a képviselői szavazatok 55,4 százalékával. A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.

MTI
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó