Barátibb lesz az EP hangneme Magyarországgal
A Fidesz EP-képviselőcsoportjának tagja szerint olyan megállapodást kötött a néppárti és a liberális frakció, amely nem érinti a Fidesz harcát a magyar nemzeti érdekekért. A szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István szerint a keddi történések alapján "illiberális-liberális" politikai "biznisz" történt az EP-ben.
Utoljára frissítve: 2017. január 18. 12:48
2017. január 18. 12:36

A keddi nap igazi szenzációja Szájer József fideszes EP-képviselő szerint az, hogy egy balra húzódó Európai Parlamentnek jobboldali elnöke lett. A Fidesz EP-képviselőcsoportjának tagja, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke szerint a liberálisokkal való együttműködés az a Néppárt együttműködése.

Egy új, barátibb hangot hallató elnököt választottunk a régi helyett, aki eddig Magyarországot nyíltan támadta – fogalmazott Szájer József, aki szerint a széleskörű koalíció jelzi Tajani érdemeit is. Szájer szerint téved, aki szerint a Fidesz paktált le Verhofstadttal, ugyanis a Néppárt állapodott meg a liberálisok frakcióvezetőjével, és ahogy fogalmazott, nincsen minden kérdésben azonos állásponton a  a Néppárt és a Fidesz, például a bevándorlás tekintetében.

 

Több Európa, nemzetek Európája

Pozíciónk minden tekintetben változatlan, akárcsak a parlamenti erőviszonyok, a Fidesz továbbra is a nemzetek Európájában hisz – válaszolta Szájer József arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a néppárti-liberális megállapodásban rögzített „Több Európa” mit fog jelenteni a hétköznapokban.

Folytatja a Fidesz a küzdelmet azokban a kérdésekben, amelyekben eltér az álláspontja a néppárti frakciótól, akár úgy is, hogy szövetségre lép más frakciók képviselőivel, akiknek az álláspontja a magyar kormánypárt álláspontjával azonos – cáfolta Szájer azokat a feltételezéseket, miszerint más lesz a Fidesz uniós politikája a megállapodás végett. Ezután is tovább küzdenek a magyar érdekekért, és ehhez szövetségeseket keresnek abban a harcban a Fidesz EP-képviselői, amelyben a koalíciós megállapodás értelmében javultak a pozícióik – zárta mondanivalóját a fideszes EP-képviselő.

Antonio Tajani olasz néppárti képviselő, felszólal, miután a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg az Európai Parlament új elnökének 2017. január 17-én

Újhelyi: érdekes dolgok történtek az EP-ben

Érdekes nagykoalíció jött létre, fideszes politikusok a liberálisok első számú vezetőjével kötöttek szövetséget, és együtt választották meg Berlusconi szóvivőjét – kommentálta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a tegnapi EP-elnökválasztást.

Érdekesnek tartja a szocialista képviselő azt is, hogy az eddigi fideszes európai politikával szembenő tartalmú papírt íratott alá Verhofstadt a Fidesz EP-képviselőivel. Úgy vélte, „illiberális-liberális” politikai „biznisz” folyik az Európai Parlamentben.

Ujhelyi István mindenesetre kifejtette, a maga részéről nyugodtan tekint előre az elkövetkezendő két évre, hiszen a szocialista frakció az egyik legerősebb az EP-ben.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Marjai János

 

MSZP: Orbán-ellenes paktumot kötött a Fidesz Brüsszelben

Az MSZP szerint Orbán-ellenes paktumot kötött a Fidesz Brüsszelben azzal, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt képviselőit is sorai között tudó Európai Néppárt megegyezett a liberális frakcióval.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ennek a "háttéralkunak" köszönhetően lett a jobboldali Antonio Tajani lett az Európai Parlament új elnöke, de a paktum ennél jóval többről szól. A szerződés ugyanis olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek egyértelműen szembefordulnak Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya eddigi Európa-ellenes politikájával és szándékaival - értékelt.

Ezek alapján a Fidesz vagy felhagyott az értelmetlen szabadságharcával és végleg letette a fegyvert, vagy megtagadja saját kormányát - fogalmazott a képviselő.

A közleményben Ujhelyi István felszólította a Fidesz képviselőit, hogy tegyék egyértelművé viszonyukat a liberálisokkal kötött paktumhoz és tegyék egyértelművé azt is, hogy támogatják-e az abban megfogalmazottakat.

Kedden a néppárti Antonio Tajanit választották meg az Európai Parlament (EP) elnökének az uniós képviselőtestület strasbourgi plenáris ülésén. A szavazás előtt a liberális frakció jelöltje, Guy Verhofstadt visszavonta a jelöltségét, mert pártcsoportja szövetségre lépett az Európai Néppárttal. Az elemzők azonban már a néppárti-liberális alkut megelőzően is Tajani győzelmét tartották valószínűbbnek.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc - MTI
MTI Hírfelhasználó