Barátibb lesz az EP hangneme Magyarországgal
A Fidesz EP-képviselőcsoportjának tagja szerint olyan megállapodást kötött a néppárti és a liberális frakció, amely nem érinti a Fidesz harcát a magyar nemzeti érdekekért. A szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István szerint a keddi történések alapján "illiberális-liberális" politikai "biznisz" történt az EP-ben.
Utoljára frissítve: 2017. január 18. 12:48
2017. január 18. 12:36

A keddi nap igazi szenzációja Szájer József fideszes EP-képviselő szerint az, hogy egy balra húzódó Európai Parlamentnek jobboldali elnöke lett. A Fidesz EP-képviselőcsoportjának tagja, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke szerint a liberálisokkal való együttműködés az a Néppárt együttműködése.

Egy új, barátibb hangot hallató elnököt választottunk a régi helyett, aki eddig Magyarországot nyíltan támadta – fogalmazott Szájer József, aki szerint a széleskörű koalíció jelzi Tajani érdemeit is. Szájer szerint téved, aki szerint a Fidesz paktált le Verhofstadttal, ugyanis a Néppárt állapodott meg a liberálisok frakcióvezetőjével, és ahogy fogalmazott, nincsen minden kérdésben azonos állásponton a  a Néppárt és a Fidesz, például a bevándorlás tekintetében.

 

Több Európa, nemzetek Európája

Pozíciónk minden tekintetben változatlan, akárcsak a parlamenti erőviszonyok, a Fidesz továbbra is a nemzetek Európájában hisz – válaszolta Szájer József arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a néppárti-liberális megállapodásban rögzített „Több Európa” mit fog jelenteni a hétköznapokban.

Folytatja a Fidesz a küzdelmet azokban a kérdésekben, amelyekben eltér az álláspontja a néppárti frakciótól, akár úgy is, hogy szövetségre lép más frakciók képviselőivel, akiknek az álláspontja a magyar kormánypárt álláspontjával azonos – cáfolta Szájer azokat a feltételezéseket, miszerint más lesz a Fidesz uniós politikája a megállapodás végett. Ezután is tovább küzdenek a magyar érdekekért, és ehhez szövetségeseket keresnek abban a harcban a Fidesz EP-képviselői, amelyben a koalíciós megállapodás értelmében javultak a pozícióik – zárta mondanivalóját a fideszes EP-képviselő.

Antonio Tajani olasz néppárti képviselő, felszólal, miután a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg az Európai Parlament új elnökének 2017. január 17-én

Újhelyi: érdekes dolgok történtek az EP-ben

Érdekes nagykoalíció jött létre, fideszes politikusok a liberálisok első számú vezetőjével kötöttek szövetséget, és együtt választották meg Berlusconi szóvivőjét – kommentálta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a tegnapi EP-elnökválasztást.

Érdekesnek tartja a szocialista képviselő azt is, hogy az eddigi fideszes európai politikával szembenő tartalmú papírt íratott alá Verhofstadt a Fidesz EP-képviselőivel. Úgy vélte, „illiberális-liberális” politikai „biznisz” folyik az Európai Parlamentben.

Ujhelyi István mindenesetre kifejtette, a maga részéről nyugodtan tekint előre az elkövetkezendő két évre, hiszen a szocialista frakció az egyik legerősebb az EP-ben.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Marjai János

 

MSZP: Orbán-ellenes paktumot kötött a Fidesz Brüsszelben

Az MSZP szerint Orbán-ellenes paktumot kötött a Fidesz Brüsszelben azzal, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt képviselőit is sorai között tudó Európai Néppárt megegyezett a liberális frakcióval.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ennek a "háttéralkunak" köszönhetően lett a jobboldali Antonio Tajani lett az Európai Parlament új elnöke, de a paktum ennél jóval többről szól. A szerződés ugyanis olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek egyértelműen szembefordulnak Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya eddigi Európa-ellenes politikájával és szándékaival - értékelt.

Ezek alapján a Fidesz vagy felhagyott az értelmetlen szabadságharcával és végleg letette a fegyvert, vagy megtagadja saját kormányát - fogalmazott a képviselő.

A közleményben Ujhelyi István felszólította a Fidesz képviselőit, hogy tegyék egyértelművé viszonyukat a liberálisokkal kötött paktumhoz és tegyék egyértelművé azt is, hogy támogatják-e az abban megfogalmazottakat.

Kedden a néppárti Antonio Tajanit választották meg az Európai Parlament (EP) elnökének az uniós képviselőtestület strasbourgi plenáris ülésén. A szavazás előtt a liberális frakció jelöltje, Guy Verhofstadt visszavonta a jelöltségét, mert pártcsoportja szövetségre lépett az Európai Néppárttal. Az elemzők azonban már a néppárti-liberális alkut megelőzően is Tajani győzelmét tartották valószínűbbnek.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó