Összefonódás a baloldal és nagy európai vállalatok között
Tarlós István főpolgármester információi szerint a 4-es metró beruházása kapcsán 167 milliárd forintos korrupciógyanús szerződéseket feltáró brüsszeli jelentésben mindössze egy olyan elem van, ami 2010 utáni döntés eredménye, és az sem pénzügyi visszaélés. A kormány szerint a baloldali politika és egyes nagy európai cégek tekintetében összefonódás van. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közben levelet írt a korrupciót feltáró OLAF-nak és bepanaszolta a magyar kormányt.
2017. január 19. 12:44

– Mintegy nyolcvan észrevételt tett a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), egy kivételével valamennyi a 2005–2009 közötti időszakra vonatkozik – közölte Budapest főpolgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Tarlós István hozzátette: az OLAF-jelentés nincs a birtokában, de a kedvezményezett jogutódjaként vannak hiteles információi.

Mint kifejtette, a szervezet a 2010 utáni időszakról azt a megállapítást tette, hogy elmaradt az ellenőrző mérnökre vonatkozó közbeszerzési eljárás. A BKV két tendert írt ki egymás után, de ezeket valamilyen okból „betámadták”, és ennek az lett az eredménye, hogy addig maradt a régi mérnök. Ez tarthatatlan állapot volt, ezért közbeszerzésen kívül, kormányhatározat alapján megbízták a Budapest Közutat, hogy nevezzen ki mérnököt – mondta Tarlós István.

Az OLAF egyébként azt is megállapította, hogy akik addig az ellenőrző mérnök szerepkörében dolgoztak, súlyos szabálytalanságokat vétettek, és összeférhetetlenség is fennállt, amelyet évekig nem szüntettek meg, majd a kinevezéstől kezdve a szabálytalanságoknak véget vetettek – fűzte hozzá. Tarlós István szólt arról is, hogy a Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester által az ügyben említett személyek nem szerepelnek az OLAF-jelentésben.

Demszky egy Facebook-bejegyzésben arról beszélt, hogy a brüsszeli jelentés azt kifogásolja, hogy a jelenleg hivatalban lévő városvezetés elmulasztotta meglépni mindazt, amit az Európai Bizottság az EU-támogatás feltételéül szabott: a felszíni közlekedés teljes átalakítását, a P+R parkolók fejlesztését, a dugódíj bevezetését.

Csepreghy Nándor a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta: a kormány szándékai szerint a jelentés hamarosan nyilvánosságra kerül. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: egyértelműen látszik, hogy a baloldali politika és egyes nagy európai cégek tekintetében összefonódás van.

A 4-es metró ügyében korrupciógyanúsnak talált szerződések egy részét még a szociáldemokrata Gerhard Schröder kancellársága idején kötötték meg az egyik német vállalattal – magyarázta a kormány képviselője.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő tegnap az OLAF főigazgatójához fordult, kérve, hogy haladéktalanul tegyék nyilvánossá vizsgálataik összefoglalóját.

magyaridok.hu
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó