Olimpiát buktatnának az álcivilekkel
Már többször megbukott balliberális politikusok állnak az olimpiai pályázat elleni népszavazásért aláírást gyűjtő Momentum Mozgalom (MoMo) hátterében információink szerint. A MoMo már idén párttá alakulna. Az ellenzék máris beállt a szerveződés mögé, az MSZP az esetleg elnyert rendezési lehetőség lemondásával is fenyeget.
2017. január 20. 10:12

Míg a Momentum Mozgalom magát a fiatalok mozgalmának titulálja, a szervezet mögött ott találjuk Szabó Pált, a Gyurcsány-kormány közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterét, aki 2002-től 2008-ig a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója volt, majd 2009-ben a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatója lett. A háttérben felsejlik Haris György egykori SZDSZ-es politikus-vállalkozó neve is. Az igazi kapcsolódási pont a régi balliberális közszereplők és a legújabb „mozgalom” között Haris Éva – Haris György felesége –, aki 2012 elején még az MSZP választmányának elnökhelyettese volt, továbbá alapítója a Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök által fémjelzett Haza és Haladás Egyesületnek, valamint az Együtt alapítója is. Információk szerint ő találta ki és „építette fel” a jeges vödröt a nyakába borító Falus Ferencet, a már a kampányba belebukó főpolgármester-jelöltet.

Aláírásgyűjtésbe kezdett a MoMo, amely már az idén párttá alakulna

Egy, a PestiSrácoknak nyilatkozó kiábrándult volt MoMo-tag szerint Haris Éva támogatja és trenírozza a Momentum vezetőit. Ő és az emberei elsőként lájkolják és osztják meg a Momentum eseményeit és Facebook-bejegyzéseit – állítja a volt aktivista.

A baloldali, liberális ellenzéki pártok és vezetőik egytől egyig beálltak a Magyarország olimpiai terveit buktatni akaró MoMo NOlimpia elnevezésű kezdeményezése mögé. Korábban megírtuk: az Együtt, a Párbeszéd és az LMP elsőként jelezte, hogy segítenek az aláírásgyűjtésben. Gyurcsány Ferencék szintén ellenzik a magyarországi játékokat. A milliárdos volt szocialista miniszterelnök által vezetett DK szerint az olimpia „államcsőddel fenyegetne”, ezért nem kis önellentmondást keltve azt javasolják: a világeseményre szánt pénzből a szegényeket, az egészségügyet és az oktatást kellene támogatni. A legnagyobb fordulatot korábbi véleményéhez képest az MSZP hajtotta végre.

Miközben a Fővárosi Közgyűlésben támogatták az ötkarikás pályázatot, most a népre hivatkozva állnak be a MoMo mögé. Molnár Gyula pártelnök a döntést úgy indokolta: az olimpia kapcsán jelenleg több a kérdés, mint a válasz, ezért támogatják a civil szervezet aláírásgyűjtését, és arra kérnek mindenkit: írják alá a kezdeményezést. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő az MSZP–SZDSZ-es Horn-kormány 1996-os világkiállítás-buktatását idézően reagált. Azt mondta: nincs garancia a rendezésre akkor sem, ha nyer a pályázat, mert 2024-ig több választás is lesz még Magyarországon.

– Hiteltelenek az ellenzéki pártok azután, hogy amikor a Fővárosi Közgyűlés az olimpiai pályázatról szavazott, a most nyilatkozó ellenzéki pártok – az MSZP, a PM és a Jobbik – megszavazták, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia megszervezésére – egyedül az LMP mondott rá nemet – reagált a Fidesz ez ellenzéki pártok nyilatkozataira. Emlékeztettek: Horváth Csaba akkor még úgy nyilatkozott, hogy bízik a sikeres pályázatban és „álmodjunk közösen”, Karácsony Gergely (PM) pedig azt mondta, nagy lehetőséget lát az olimpiában.
A MoMo kezdeményezése a Kormányinfón is téma volt. Lázár János kijelentette: nem zárható ki, hogy a kormány majd népszavazást kezdeményez az olimpiarendezésről, de ez most még nincs a napirenden. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint amíg nem derül ki, összegyűlnek-e a szükséges aláírások, a kormánynak nincs dolga a mozgalom kezdeményezésével.

A Momentum Mozgalom a budapesti Blaha Lujza téren kezdte meg a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer hiteles aláírás összegyűjtését, amire 30 napjuk van az aktivistáknak. A MoMo az alábbi kérdésről írna ki referendumot: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” Fekete-Győr András elnök szervezetük ambícióiról a Magyar Időknek elmondta, hogy még az idén párttá alakulnak. Az aláírásgyűjtés negatív üzenete kapcsán megjegyezte: vannak olyan dolgok, amiket be kell vállalni a jövő érdekében. Nincsenek ellene az ötkarikás játékoknak, csak az ne 2024-ben és ne Budapesten legyen.

magyaridok.hu
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó