Csath: Rájöttek, hogy gáz van
A közgazdász szerint a megszorításos gazdaságpolitika az egyik fő oka annak, hogy szétszakadtak a társadalmak, és erre a világgazdaság elitje is kezd ráébredni. A megoldáshoz azonban le kellene mondani egy kis profitról - tette hozzá.
2017. január 20. 14:55

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde a középosztály megerősítéséről beszélt a davosi világgazdasági fórumon, Theresa May brit miniszterelnök pedig arról, hogy nem csak a cégeknek kell hasznot húzni a globalizációból, annak előnyeit szét kell teríteni az egész társadalomban.

Csath Magdolna szerint óriási probléma, hogy ez eddig nem történt meg, mert ezért nő a szakadék a szegények és a gazdagok között. A globális cégek megkeresik azokat a helyeket, ahol az ő terméküket, szolgáltatásukat az egyes fázisokban hol lehet a legolcsóbban előállítani. Majd miközben fillérekből élnek azok, akiket dolgoztatnak, a cégek részvényesei iszonyúan gazdagodnak. A közgazdász szerint ez ellen léptek fel azok, akik Donald Trumpot megválasztották vagy a Brexitre szavaztak.

 

Rájöttek, hogy gáz van!

Ezekből a nyilatkozatokból Csath Magdolna azt érzékeli, hogy a globális gazdasági elit csúcsán lévő emberek rájöttek, hogy gáz van! Ez a szétszakadás ugyanis azzal jár, hogy a nagyon gazdagok már nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel, nem akarnak befektetni, mert egy üzleti befektetésnek akkor van értelme, ha az előállított terméket, szolgáltatást el el lehet adni. Na de ki veszi meg, hogyha leszakad a középosztály, óriási az elszegényedés és nincs vásárlóerő? – tette fel a kérdést a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorában.

Ha nincs fogyasztás, nincs beruházás

Az IMF közgazdászai vélhetően már többször kimutatták, hogy baj van a világgazdasággal, azért torpant meg a növekedés, mert nincs fogyasztás. Ha nincs fogyasztás, nincs beruházás. Most a saját válságukat próbálják úgy megoldani, hogy azért ők maradjanak a megoldás kulcsai. Az azonban nem látszik, hogyan fog ez sikerülni, ami a 22-es csapdája – magyarázta.

Le kellene mondani egy kis profitról

A közgazdász úgy véli, egyszer ki kell mondani, hogy ez így nem mehet tovább. Csak úgy lehet megoldani a problémát, ha például nem adóparadicsomokba viszik a cégek a profitjukat, az összeszerelő üzemekben pedig tisztességesen megfizetik a munkavállalókat. Ehhez azonban le kellene mondani egy kis profitról, de odáig még nem jutottak el, hogy erre hajlandók legyenek – tette hozzá.

Az a politikai réteg, amely valójában az ő pénzükből él, nem tudja őket rákényszeríteni erre, és nem fogadják el a másik oldal kritikáját sem, nem érzik, hogy a gazdasági elittel együtt ők is bajban vannak. Vegyük csak példának az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, aki arról híres, hogy adóparadicsomot működtetett – mondta.

Ott fogják akadályozni Trumpot, ahol tudják

Csath Magdolna szerint nagyon érdekes kérdés lesz, hogyan tudja ezt majd egészséges mederbe terelni az új amerikai elnök, ugyanis teljesen biztos, hogy mindenhol, ahol csak lehet gátolni, akadályozni fogják Donald Trumpot, miközben az üzleti világ azért látja, hogy van abban igazság, amit ő mond.

A közgazdász úgy véli, Trump beiktatásával azért nem tör majd ki hirtelen a protekcionizmus és szűnik meg a világkereskedelem, és ha az Egyesült Államok gazdasága erősödik, azért az jó a világ többi részének, így Európának is, feltéve, hogy kihasználja ezt a lehetőséget, és nem akar ellene menni mindennek az Európai Unió.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatója a 47. Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén a svájci Davosban 2017. január 18-án

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó