Trump: Lejárt az üres beszéd ideje
Amerika csak a jövőbe tekint, mostantól Amerika lesz az első számú. Minden döntést ennek rendelnek alá, és az amerikaiak lesznek a legfontosabbak.
2017. január 20. 18:56

Amerika csak a jövőbe tekint, mostantól Amerika lesz az első számú. Minden döntést ennek rendelnek alá, és az amerikaiak lesznek a legfontosabbak – mondta el beiktatása után első hivatalos beszédében az új amerikai elnök. Donald Trump pénteken, helyi idő szerint pontban délben tette le hivatali esküjét Washingtonban.

Az amerikai állampolgárok nagyszerű nemzeti egységben egyesülnek január 20-án, hogy beváltsák sorsukat. Számos kihívással néznek majd szembe itthon és külföldön, de el fogják végezni a munkát – tette egyértelművé Donald Trump.

 

Újra a népé a hatalom

Azt mondta: pénteken nemcsak hatalmat ad át az egyik kormány a másiknak, hanem Washington visszaadta a hatalmat a népnek. Azt ugyanis túl sokáig tartotta magánál egy kis csoport, “a politikusoknak jól ment, de ennek a kisemberek fizették meg az árát”.

Szerinte az elit sikere nem volt a nép sikere, ám ez megváltozik. Hozzátette: nem az számít, melyik párt vezeti az országot, hanem hogy a kormányt kontrollálja-e a nép. Január 20-a úgy vonul majd be a történelembe, amikor a nép vált ismét az ország vezetőjévé. Amerika az amerikaiak országa lesz – nyomatékosította.

Amerika a jövőbe tekint 

Azt mondta, megválasztása egy olyan történelmi mozgalomnak köszönhető, amilyet még nem látott a világ. A mozgalom az amerikai népé, amely jobbá teszi majd a saját életét – hangsúlyozta.

Hozzátette: az üres beszédek ideje lejárt. Amerika csak a jövőbe tekint, mostantól az USA lesz az első számú. Minden döntést ennek rendelnek alá, és az amerikaiak lesznek a legfontosabbak.

“Amerika az első” – ismételte el többször is az új elnök, hozzátéve, hogy két “egyszerű szabály” van: mindenki vásároljon amerikai termékeket és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

Donald Trump hangsúlyozta: minden pillanatban azon fog munkálkodni, hogy Amerika újra győztes legyen.

 

 

Másokat tettek gazdaggá 

Arról is beszélt, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek. Úgy vélte, az amerikai haderő “szomorúan” leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt. Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra leromlott, a középosztály elszegényedett – mondta.

“Más országokat tettünk gazdaggá” – jelentette ki az új amerikai elnök. Hangoztatta, hogy miközben az Egyesült Államok “mások hadseregeit finanszírozta”, az országban egyik gyárat zárják be a másik után.

Hozzátette, hogy ez már a múlté, új vízió fogja kormányozni az Egyesült Államokat. ”Az elfelejtettek többé már nem lesznek azok” – fogalmazott Trump.

Cselekedni kell 

Beszédében az elnök kiemelte: elérkezett a cselekvés ideje. Mindenekelőtt új utak, repülőterek, vasutak építésére tett ígéretet.

Hangsúlyozta, hogy hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat  fordítani a világűr kutatására, betegségek gyógyítására, új technolgiák és energiaforrások alkalmazására.

Vége lesz az Iszlám Államnak 

Hangsúlyozta, Amerika nem akarja más országokra ráerőltetni a saját értékrendjét. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen, majd fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államokban nincs és nem is lesz helye az előítéletességnek.

Donald Trump köszönetet mondott Barack Obamának és feleségének, mert segítőkészen támogatták őt az átmeneti időszakban.

 

Beiktatták hivatalába pénteken Washingtonban Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor.

Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött.

A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta. Az eskütétel után Trump elkezdte elmondani beiktatási beszédét.

MTI
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó