Lengyelország és Magyarország a legelszántabb
Az Európai Unióban jelenleg Lengyelország és Magyarország, valamint a két másik visegrádi ország (Csehország és Szlovákia) sürgeti a legelszántabban az EU reformját, de más uniós tagállamok is csatlakoznak már hozzájuk – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő kedden Varsóban.
2017. január 24. 22:16

A lengyel miniszterelnök a Witold Waszczykowski külügyminiszterrel közösen tartott, az elmúlt év külpolitikáját értékelő sajtókonferencián mondta ezt. Az EU átfogó, részleteiben az idei első félévi máltai EU-elnökség idején megvitatandó reformja azért szükséges, hogy az Egyesült Királyság után más államok ne döntsenek e közösség elhagyásáról, hogy az EU megmaradjon, „hiszen mindnyájunknak szükségünk van rá” – jelentette ki Szydlo.

Lengyelország sikert ért el a változtatás szükségességének következetes hangoztatásával, mert ma már megvan az akarat az EU reformját célzó tárgyalásokra, míg a Brexitről döntő brit népszavazás után tartott európai tanácsi üléseken szó sem esett erről.

„Jelenleg az EU megreformálásának szükségességéről – annak hangsúlyozása mellett, hogy az uniónak maradnia és fejlődnie kell – a legelszántabban Lengyelország, valamint Magyarország, a visegrádi csoport beszél” – mondta Szydlo, megjegyezve, hogy a V4-ekhez már más tagállamok is csatlakoznak.

Nagyon mélyreható változásokra van szükség, melyekkel kapcsolatban „talán az alapszerződések módosításáról is beszélni kell” – folytatta. Megerősítette: Varsó készen áll konkrét megoldások előterjesztésére, és hatékony lesz ezek megvalósításában. A javasolt változások közül a tagállamok, a nemzeti parlamentek megerősítését emelte ki, valamint azon ügyek listájának összeállítását, amelyekről a tagállamok csak együtt dönthetnek.

Fontosnak nevezte az EU négy alapvető szabadságának – az áru, a tőke, a személyek szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága – megőrzését is, az összes tagállam érdekeinek azonos figyelembevétele mellett.

Waszczykowski szerint Varsó az általa szorgalmazott EU-reformban három területre helyezi a hangsúlyt: a közös kül- és biztonságpolitikára, a közös piacra, valamint az uniós intézmények közötti viszonyrendszerre. Az utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy újból kellene definiálni az Európai Bizottság szerepét, valamint az uniós intézmények és a tagállamok közötti viszonyt.

A közös kül- és biztonságpolitikáról szólva a lengyel külügyminiszter elmondta: ezt folytatni kell, de Varsó el akarja kerülni a párhuzamosságokat, az EU-nak a NATO-val való rivalizálását. Lengyelország ezért inkább a közös határvédelemre helyezné a hangsúlyt a nyugati óriáscégeket erősítő egységes védelmi ipar fejlesztése helyett – fejtette ki Waszczykowski.

MTI
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó