A Fővárosi Főügyészség is nyomoz
A továbbiakban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csak a metrókocsik 2006-os beszerzésével kapcsolatos Alstom-ügyben nyomoz, a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentésében érintett többi metróügyet elkülönítették ettől, és azokban a Fővárosi Főügyészség jár el. Az OLAF-jelentés a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén is napirenden lesz.
2017. január 25. 21:25

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a 4-es metró ügyében – közölte Keresztes Imre főügyész.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése kapcsán a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által tett feljelentést a Legfőbb Ügyészség ugyanis a KNYF-hez továbbította. Keresztes Imre azt is elmondta: az iratok áttanulmányozása után az Alstom cég szerződéseire vonatkozó nyomozást elkülönítették, és a feljelentéssel érintett többi ügyben elrendelt nyomozást áttették a Fővárosi Főügyészségre.

A főügyész ezt azzal indokolta, hogy a KNYF 2016 szeptembere óta nyomoz az Alstom metrókocsik ügyében, ezt a nyomozást eredetileg a Nemzeti Nyomozó Iroda indította 2011 januárjában. A továbbiakban a KNYF együtt vizsgálja a 2011-ben indult ügyet és a Lázár János által tett feljelentés Alstom-kocsik beszerzésére vonatkozó részét, a nyomozás vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyik.

Ebben az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében, a nyomozás határideje április 3-a – tette hozzá a főügyész. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint egy-két napon belül tájékoztatást adnak a nyomozásról.

Az Alstom kocsik beszerzését külön eljárásban ellenőrzik

Lázár János miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt tett feljelentést múlt csütörtökön a Legfőbb Ügyészségen. Lázár János azt követően tett feljelentést, hogy az OLAF megállapította, a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el, többszörösen felmerül „az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértésének, a hűtlen kezelésnek, a csalásnak, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének, a közbeszerzési és koncessziós eljárásban történt versenyt korlátozó megállapodásnak, a vesztegetésnek, a sikkasztásnak, az adócsalásnak, a befolyással üzérkedésnek, a számviteli rend megsértésének, valamint a köz- és magánokirat-hamisításnak a gyanúja”.

A vizsgálat szerint a projekt során elkövetett szabálytalanságok becsült összértéke mintegy 167 milliárd forint.

Az OLAF-jelentés a Fővárosi Közgyűlés mai, ez évi első ülésén is napirenden lesz. A kormánypárti képviselők által benyújtott előterjesztés szerint indítványozzák a 4-es metró beruházásáról szóló uniós jelentés beszerzését.

Az előterjesztők szerint szükség lehet az Alstom-bizottság már befejezett vizsgálatának folytatására, annak kiterjesztésére is.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó