Megmenekült a Radetzky-laktanya
Jogerősen is kimondta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden, hogy a volt Radetzky-laktanya épülete műemléki védelem alatt áll; az ingatlanra kiadott építési engedély jogszabálysértő volt.
2017. január 26. 10:39

A Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a bíróság kedden meghozott ítéletével elutasította a HB Reavis Buda Project Kft. elsőrendű és az Európa Ingatlanbefektetési Alap másodrendű felpereseknek a Budapest Főváros Kormányhivatala ellen közigazgatási határozat felülvizsgálata iránt előterjesztett keresetét. Mint kiemelték: a II. kerület, Bem József tér 3. alatti, volt Radetzky-laktanya épülete 2007-től ideiglenes műemléki védelem alatt állt, egy 2011-es rendelettel pedig végleges műemléki védelem alá helyezték.

Ugyanakkor az Európa Ingatlanbefektetési Alap a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája által hozott, 2010. szeptember 30-án jogerőre emelkedett hatósági határozattal engedélyt kapott a volt Radetzky-laktanya épületeinek felhasználásával irodaépület, kereskedelmi helyiségek és négyszintes mélygarázs kialakítására. Az építtető 2012 szeptemberében bejelentette az elsőfokú építésügyi hatóságnak az építési munkák megkezdését. A bontási-építési engedélyben azonban feltételként szerepelt, hogy az egyeztetett kiviteli terveket az építési tevékenység megkezdése előtt be kell nyújtania a hatóságnak, de ennek a kötelezettségének az építtető nem tett eleget. A bontási munkákra vonatkozó kivitelezési tervdokumentációt a HB Reavis Buda Project Kft. tavaly májusában nyújtotta be jóváhagyásra az építésügyi és örökségvédelmi hatósághoz.

A meg nem valósult terv

A fővárosi kormányhivatal – mint felügyeleti szerv – tavaly június 3-án hozott határozatában az elsőfokú építésügyi és örökségvédelmi hivatal által kiadott, a bontási-építési munkálatokat engedélyező határozatot megváltoztatta és a bontási-építési engedélyt nem adta meg. Ezzel együtt a folyamatban lévő építési munkákat azonnali hatállyal leállította. Arra hivatkoztak, hogy az elsőfokú építési engedély nem volt jogszerű és nem volt tekintettel a védetté nyilvánított műemlék ingatlan védett értékeinek a megőrzésére, valamint az építtető meg sem kezdhette volna jogszerűen az építési munkálatokat, ugyanis nem egyeztette a kiviteli terveket a hatósággal és időközben a kiadott engedély érvényessége lejárt.

A bíróság a kormányhivatal ezen határozatának felülvizsgálata során azt állapította meg, hogy az építési engedélyt megadó határozat valóban sértette a kulturális örökség védelméről szóló törvényt és valóban nem volt tekintettel a védetté nyilvánított műemlék ingatlan védett értékeinek megőrzésére, továbbá nem vették figyelembe, hogy a kulturális örökség védett elemei körében a közérdek elsőbbséget élvez a magánérdekkel szemben. Az ítélet jogerős. A felek felülvizsgálati kérelemmel fordulhatnak a Kúriához – olvasható a törvényszéki közleményben.

A Bem József tér 3. szám alatti épületet, egy 1840-ben épült klasszicista stílusú élelemraktárat 1897-ben építették át Benedicty József tervei alapján kaszárnyává, ekkor kapta a Radetzky-laktanya nevet. A rendszerváltás után az MDF székházaként működött. A HB Reavis csoport 2016. június elején közölte: a Bem Palace projektet áprilisban vásárolták az Európa Ingatlanbefektetési Alaptól. Az eladó hatályos építési engedélye alapján 2012 szeptembere óta végezte a kivitelezési és bontási munkálatokat. Tavaly június végén Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta: a főváros kormányhivatalának I. kerületi szerve arra kötelezte a Radetzky-laktanya tulajdonosát, hogy az év végéig állítsa helyre az épület eredeti állapotát.

----------------------------------------------

Kedves Magyar Patrióták!

Köszönöm a jóhírt és gratulálok eredményes munkájukhoz. Örülök, hogy ehhez a fontos értékmentő akciójukhoz is csatlakozhattam, legalább egy aláírás erejéig. Ráadásul - régi bajtársaimmal együtt - engem felemás emlékek is kötnek a rendszerváltó, majd a hatalomban meghasonlott, hitelét vesztett MDF székházához. A Radetzky-laktanya "új földesurai" nem pártfogolták a nemzetépítő MDF-mozgalom túlélését, a Párt pedig lassan "fölfalta saját gyermekeit", erkölcsi alapjait, eltékozolta székházát és a belé vetett bizalmat. Eltűnt.

Történelmi örökségünk e műemléképület azonban megmarad a Bem téren!  Köszönetemet, elismerésemet fejezem ki a megmentése érdekében szervezett széleskörű kiállásért Önöknek és a tiltakozás minden aláírójának, s az ítéletben részt vett jogászoknak.                                           

Buda, 2017. január 26-án        

Tisztelettel:

Bakos István, a Bethlen Gábor Alapítvány ügyvivő kurátora

nullahategy.hu - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó