Orbán: Új időszak kopogtat Európa ajtaján
Új időszak kopogtat Európa ajtaján – mondta Orbán Viktor, aki szerint Európa nem jó célokra koncentrálja erőit, kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában és a nemzetek fölötti Európa utópiájának rabszolgája lett. A miniszterelnök szerint ideje komolyan venni az USA új elnökét.
Utoljára frissítve: 2017. január 26. 16:49
2017. január 26. 14:52

Egy új időszak kopogtat Európa ajtaján. A nyílt társadalmak helyett demokratikus társadalmakat akarnak az emberek. Ez az időszak másképp közelíti meg a geo-, illetve reálpolitikát. A kérdés az, hogy Európa mennyire áll készen arra, hogy alkalmazkodjon. Ez az első nehézség, ami igencsak pszichológiai jellegű – mondta.

 

Ami létezik, az lehetséges

Van egy mondás: ami létezik, az lehetséges. Megpróbáljuk megmagyarázni, hogy ami Ázsiában van, az nem is lehetséges. Az ottani társadalmak növekedése nem tartható fenn. Ahelyett, hogy tanulnánk a történtekből, megmagyarázzuk, miért nem lehetséges ez – érvelt.

1990 után az unipoláris világ egy hatalmi központ köré épült fel. Amit most tapasztalunk meg, az a többpólusú világ, vagyis egy paradigmaváltás történt. Arról azonban nincs megegyezés, milyen ez az új világrend. A paradigmaváltás azonban elkerülhetetlenül ilyen vitákhoz vezet – hangoztatta.

Történelmi mondat Trumptól

Sokan megpróbálnak minket meggyőzni arról, nem azt látjuk, ami a szemünk előtt van, és olyan változtatásokat nem lehet végrehajtani, mint az Egyesült Államok új elnöke. Itt az idő, hogy komolyan vegyük – szólított fel. Orbán Viktor szerint a világban változások következnek be az új amerikai vezető miatt. Ezt arra alapozza, hogy történelmi mondat hangzott el Donald Trump részéről, miszerint minden nemzetnek joga van saját magát az első helyre tenni. Ez nem jelent feltétlenül háborút. Ezért nem kell félni egy olyan új rendszertől, mely a nemzeteket helyezi előtérbe.

Most már nincs egyedül üdvözítő modell. A mi gazdasági-politikai modellünk sem egyetemes – szögezte le.

Komolyan kell venni Kínát, Oroszországot

A multipoláris világrendszer azt jelenti, hogy komolyan kell venni Kínát. Itt van Oroszország, mely túlélte azon kísérleteket, hogy elszigeteljék. Értelmetlen, hogy figyelmen kívül hagyjuk ezt az erőt.

Közös európai védelmi képesség kell

Nincs bátorságunk kimondani, mert nem igaz, hogy mi, európaiak külső segítség nélkül meg tudjuk védeni magunkat – szögezte le.

A legfontosabb kérdés egy közös európai védelmi képesség. Ez elvezetne az önbizalomhoz, ami lehetővé tenné, hogy tárgyaljunk például Oroszországgal.

Négy válsággal küzdünk

Négy válsággal küzdünk: növekedési, demográfiai, biztonságpolitikai és külpolitikai. Képtelenek vagyunk arra, hogy befolyást gyakoroljunk olyan eseményekre – Szíria, Ukrajna -, mely a közelünkben történik.

Összességében az európai kontinens egyre gyengébb lesz, globális szereplőből regionális szereplő lett, és lassan ezért is küzdeni kell. Nem tudjuk elkerülni azt a kérdést, hogyan történhetett ez meg.

Nincs olyan, hogy európai nép

Európa ambíciózus célokat tűzött ki maga elé, ám egyet sem valósított meg. Az euró nem lett tartalékvaluta a dollár után, nem jött létre a tervezett eurázsiai gazdasági térség, nem valósult meg a független európai biztonságpolitika. Nem Európa általános hanyatlásáról van szó, hanem arról, hogy a konkrét terveket nem sikerült megvalósítani. Erőfeszítésünket ugyanis nem e célokra koncentráljuk. Rabszolgájává váltunk a nemzetek fölött álló Európa illúziójának. Nincs olyan, hogy európai nép, csak európai nemzetek vannak. A páneurópai rendszer csak arra építhető, ami a nemzetek sajátja.

Európa soha nem volt erős, amikor egy hatalmi központból irányították, csak amikor több központja volt – ez a válasz a kérdésre a kormányfő szerint.

 

Fel kell adni a föderalizmus illúzióját

Európa számára ahhoz, hogy versenyképes legyen, fel kell adni a föderalizmus illúzióját. Az ötödik legnagyobb gazdaság most lépett ki az Európai Unióból. Ez a folyamat nem szakad meg, ha nem változtatunk – figyelmeztetett.

Először is új megállapodást kell kötni az Egyesült Államokkal a szabadkereskedelmi egyezmény helyett. Megállapodást kell kötnünk Kínával és Oroszországgal – javasolta.

Egy nemzet, közösség, mely nem képes magát reprodukálni, nem érdemli meg, hogy létezzen. Ez a probléma nem kezelhető a migránsokkal. Egy olyan közösség, mely nem hisz a saját jövőjében, nincs helye a többiek közt.

Tegyük naggyá Európát!

A házunk ég, de elmondható ez egész Európára. Ha kívülről keressük a megoldást, fel kell adni identitásunkat részben vagy egészben. Mi magyarok kiterjedt tapasztalattal rendelkezünk ebben a kérdésben.

Itt Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, az irány is hibás. A magyar kormányfő kijelentette, hogy mindezek ellenére van lehetőség megreformálni és "újra naggyá tenni Európát".

Európa nem számíthat másra

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány vezetője köszöntőjében aláhúzta, Európának közös kül- és biztonságpolitikára van szüksége és egy erős határvédelemmel biztonságossá kell tennie külső határait. Olyan határokat, amelyek menedéket jelentenek a védelemre szorulóknak, de megállítja a gazdasági alapú migrációt és nem enged be akárkit az unió területére. Egy új, európai és keresztény értékeken nyugvó menekültpolitikának mindig tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Európa nem számíthat másra, "a mi felelősségünk, hogy megvédjük a világon egyedülálló - a szabadság, a béke, a demokrácia, a szolidaritás és az emberi méltóság alapjain nyugvó - értékeinket" - fogalmazott Pöttering.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó