Nyugdíjaspárt is alakult
Bár 2018 még messze van, sorra jelennek meg az önkéntes miniszterelnök-jelöltek, politikusok, pártok és párttá válni akaró „civilek”.
2017. február 1. 09:52

Nyugdíjas Párt 50+ néven kedden megtartotta alakuló ülését a nyugdíjasok által alapított és a jövő évi országgyűlési választásokon ringbe szálló új párt. Az 50+ – ahogy hívják magukat – célja elérni a vidéki választópolgárokat is, épp ezért a grémiumokban helyet kaptak a többi mellett a Nyírségből, az Őrségből, Szegedről, Szombathelyről származó, eddig civil szervezetekben aktív szerepet vállaló vezetők is.

A párt hozzányúlna a legkisebb nyugdíjhoz – ennek értéke most 28 800 forint, az összeget legalább ötvenezer forintra emelnék –, és visszaállítanák a béremelkedéseket is figyelembe vevő, úgynevezett svájci indexálást. Kabay Tibor megbízott vezető tájékoztatása szerint az idősek világnapján mérleget vonnak, hol tartanak az alapszervezetek létrehozásában.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e szövetséget, azt közölte: olyan erősek szeretnének lenni, hogy az 50+ legyen az, akit megkeresnek az együttműködések érdekében.

Kabay Tibor, az 50+ elnöke és Mitykóné Kurucsai Ágnes alapító

Mindeközben Pukli István, a Tanítanék Mozgalom korábbi képviselője a Magyarul Balóval című műsorban azt hangoztatta: politikus lesz belőle, és elsősorban szakpolitikus szeretne lenni.

– Alakul az a szövetség, amelyben dolgozni fogok – hívta fel a figyelmet. Arról, hogy ez egy politikai szövetség lesz-e, Pukli István még nem kívánt beszélni.

Emlékezetes: decemberben Botka László váratlanul bejelentkezett közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek, noha amikor az MSZP nyári kongresszusán nem ő, hanem Hiller István lett a választmány elnöke, a szegedi polgármester azt mondta, hogy ennek így nincs realitása.

„Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv, Magyar Szocialista Párt?!” – magyarázta. Januárban Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közölte a Magyar Időkkel, hogy igény esetén lenne Orbán Viktor kihívója, a napokban pedig Lattmann Tamás nemzetközi jogász, a kormányellenes tüntetések szervezője és szónoka ajánlotta magát közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek.

A sornak azonban nincsen vége, a semmiből hirtelen feltűnt Momentum Mozgalom nemcsak a budapesti olimpiát akarja megakadályozni, hanem az egész Orbán-rendszer kritikáját is be akarja mutatni, céljuk ugyancsak a párttá válás. A Szolidaritás Mozgalomból és az Együttből kilépett Kónya Péter már tavaly új pártot alapított Szolidaritás a Köztársaságért Párt néven. Az ország­gyűlési képviselő pártját úgy jellemezte, hogy az se nem jobb-, se nem baloldali.

Pápa Levente, aki szeptemberben hagyta ott az Együtt alelnöki posztját és a pártot, egy jobbközép, centrista pártot támogatna, akár Gémesi György gödöllői polgármester mozgalmát is. Az egykori MDF-es politikus idén március 15-re tervezi a nyilvánosság előtt bemutatni az általa meghirdetett jobbközép mozgalom programját. A Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom közben a tárgyalások folytatását sürgeti a baloldali pártok között, amit szerintük az MSZP szakított meg.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó