Trump: Győzni fogunk!
Továbbra is érvényben van Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése.
2017. február 5. 18:37

Vasárnap hajnalban a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság elutasította a washingtoni igazságügyi minisztérium arra vonatkozó kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül a tilalom felfüggesztését.

A San Franciscó-i bíróság hétfőig adott határidőt az igazságügyi tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

Donald Trump január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, többségében muszlim ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

Egy szövetségi bíró függesztette fel a rendeletet

Pénteken James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a beutazási tilalmi rendeletet. A döntés azonnali hatályú és országos érvényű volt.

A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. Robart helyt adott a beadványnak és elutasította a kormány érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet.

Azonnal érkezett a válasz

Másnap az amerikai igazságügyi minisztérium fellebbezett rendelet felfüggesztése ellen. Trump újságíróknak ezzel kapcsolatban azt mondta: „Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk”.

Trump a Twitteren is bírálta a döntést

Donald Trump szombaton a Twitter-üzenetben élesen bírálta Robartot. “Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva” – írta az elnök még az igazságügyi tárca lépése előtt.

Ezt követően pedig az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét kritizálta: “Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?”.

Trump később – ugyancsak Twitter-üzenetek formájában – hangsúlyozta, hogy a bíró “szörnyű döntése” miatt “nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba”.

Egy másik üzenetben kijelentette: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokban potenciális terroristák előtt, és “a rossz emberek nagyon örülnek”.

„Nemzetbiztonsági érdek”

Az igazságügyi minisztérium fellebbezésében arra hivatkozva kérte a beutazási tilalom azonnali visszaállítását a bíróságtól, hogy szerintük annak felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben.

A beadvány indoklása szerint az elnök “szuverén előjoga” dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki.

A minisztérium érvelése szerint “szavatolni kell, hogy akik beléphetnek az Egyesült Államokba, azok nem akarnak ártani az amerikaiaknak, és nem állnak kapcsolatban a terrorizmussal”.

Mégis beutazhatnak a muszlimok az Egyesült Államokba

A fellebbviteli bíróság vasárnapi, elutasító határozata nyomán James Robart bíró pénteki rendelete hatályos marad.

Ebbek nyomán, aki érvényes vízummal rendelkezik, továbbra is beutazhat az Egyesült Államokba. A belbiztonsági tárca is felfüggesztette a rendelet alkalmazását.

A Reuters jelentése szerint az amerikai külügyminisztérium pedig újraindította a menekültek befogadását.

A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak, vagyis Washington és Minnesota államnak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

MTI
  • Leleplező dokumentum Karácsonyék buszmutyijáról
    Már hónapokkal a szerződés megkötése előtt tudtak a BKV-nál arról, hogy kockázatot jelent a baloldali milliárdoshoz köthető, offshore cégtől buszokat bérelni.
  • Nemzeti szuverenitás a gőzhengerrel szemben
    Európa jövőjét féltjük a politikai és ideológiai nyomásgyakorlástól, hiszen ha ezt most megengedjük, bárki ellen bármikor felhasználható lesz – nyilatkozta Varga Judit.
  • Ilyen volt Ferencváros a Fradi születése idején
    Napra pontosan 120 esztendeje, hogy megalakult a Ferencváros futballszakosztálya. 1900-ban mindez csak egy rövid hírt ért az újságokban, hiszen ki gondolta volna akkor, hogy a football nevű játék ennyire sikeres lesz, az FTC futballszakosztálya pedig minden idők legeredményesebb hazai focicsapatát adja. Újságcikkeken keresztül mutatjuk be, milyen volt a ferencvárosi valóság az előző századelőn.
MTI Hírfelhasználó