A baloldal nyakig sáros a 4-es metró ügyében
Pénteken nyilvánosságra hozta a kormány az uniós jelentést a 4-es metróról, amiből az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának képe rajzolódik ki. A botrányról ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, Hangsúlyozta: lényeges a felelősségre vonás tekintetében, hogy legyen olyan személy, személyi kör, aki vagy akik vonatkozásban az elévülés még nem következett be.
2017. február 6. 10:41

Az alkotmányjogász szerint a balliberális oldal „talán a legrosszabb helyről kapott fedést”. Az OLAF Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és a Budapest Fővárosi Önkormányzatot nevezte meg fő felelősként „a magyar történelem legnagyobb korrupciós ügyében”.  Feltűnő és beszédes Lomnici szerint, hogy a jelentés nyitóoldalán Medgyessy és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat ellen javasolnak eljárást indítani, az Alstom ellen nem. Mint mondta, jelenleg pozíció és szervezet szerepel benne, de nem kizárt, hogy a magyar nyomozóhatóság eljárása során új nevek is megjelenhetnek.

Ismertette: mivel az OLAF-jelentésben megfogalmazottak közvádas bűncselekmények, ezért az ügyészség tudomás útján is eljárást indíthat az ügyben.

Fontos kérdés az elévülés

Elmondta, 2015-ben elévülhettek azok a bűncselekmények, amelyek egy 2005-ös szerződés tekintetében megvalósulhattak, és amelyben 10 év a maximális büntethetőség (az elévülési idő ugyanis azonos a büntethetőség maximális idejével, ismertette) de remélhetőleg lesznek olyanok, akiknek a tekintetében még nem.  Az OLAF-jelentés jó kiindulópont, de nulláról kell indulnia a nyomozásnak, hogy minden lépcsőfok meglegyen a büntetőeljárásban.

Úgy fogalmazott: azokat a vádakat, amelyeket az OLAF jelentése felsorolt, eddig a baloldal szokta felhozni, de úgy tűnik, most az ő oldalukon ég a ház.

hirado.hu/180 perc
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó