A baloldal nyakig sáros a 4-es metró ügyében
Pénteken nyilvánosságra hozta a kormány az uniós jelentést a 4-es metróról, amiből az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának képe rajzolódik ki. A botrányról ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, Hangsúlyozta: lényeges a felelősségre vonás tekintetében, hogy legyen olyan személy, személyi kör, aki vagy akik vonatkozásban az elévülés még nem következett be.
2017. február 6. 10:41

Az alkotmányjogász szerint a balliberális oldal „talán a legrosszabb helyről kapott fedést”. Az OLAF Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és a Budapest Fővárosi Önkormányzatot nevezte meg fő felelősként „a magyar történelem legnagyobb korrupciós ügyében”.  Feltűnő és beszédes Lomnici szerint, hogy a jelentés nyitóoldalán Medgyessy és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat ellen javasolnak eljárást indítani, az Alstom ellen nem. Mint mondta, jelenleg pozíció és szervezet szerepel benne, de nem kizárt, hogy a magyar nyomozóhatóság eljárása során új nevek is megjelenhetnek.

Ismertette: mivel az OLAF-jelentésben megfogalmazottak közvádas bűncselekmények, ezért az ügyészség tudomás útján is eljárást indíthat az ügyben.

Fontos kérdés az elévülés

Elmondta, 2015-ben elévülhettek azok a bűncselekmények, amelyek egy 2005-ös szerződés tekintetében megvalósulhattak, és amelyben 10 év a maximális büntethetőség (az elévülési idő ugyanis azonos a büntethetőség maximális idejével, ismertette) de remélhetőleg lesznek olyanok, akiknek a tekintetében még nem.  Az OLAF-jelentés jó kiindulópont, de nulláról kell indulnia a nyomozásnak, hogy minden lépcsőfok meglegyen a büntetőeljárásban.

Úgy fogalmazott: azokat a vádakat, amelyeket az OLAF jelentése felsorolt, eddig a baloldal szokta felhozni, de úgy tűnik, most az ő oldalukon ég a ház.

hirado.hu/180 perc
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán Viktor ismertsége dühíti az amerikai baloldalt
  Hűséges és független NATO-szövetséges helyett lázadó diákként beszéltek Magyarországról a leendő amerikai nagykövet meghallgatásán, véli Stephen Sholl, az Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója. Megjegyezte, Orbán Viktor ismertsége és hatása egyre megkerülhetetlenebb az amerikai konzervatív oldalon.
 • NATO-csúcs Madridban
  Orbán Viktor miniszterelnök Madridba érkezett, ahol szerdán kezdődik a NATO állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
 • Hazánk érdeke: a háborús konfliktus ne eszkalálódjon
  Magyarország érdeke az, hogy az ukrajnai háború ne eszkalálódjon - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán kedd este.
MTI Hírfelhasználó