A baloldal nyakig sáros a 4-es metró ügyében
Pénteken nyilvánosságra hozta a kormány az uniós jelentést a 4-es metróról, amiből az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának képe rajzolódik ki. A botrányról ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, Hangsúlyozta: lényeges a felelősségre vonás tekintetében, hogy legyen olyan személy, személyi kör, aki vagy akik vonatkozásban az elévülés még nem következett be.
2017. február 6. 10:41

Az alkotmányjogász szerint a balliberális oldal „talán a legrosszabb helyről kapott fedést”. Az OLAF Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és a Budapest Fővárosi Önkormányzatot nevezte meg fő felelősként „a magyar történelem legnagyobb korrupciós ügyében”.  Feltűnő és beszédes Lomnici szerint, hogy a jelentés nyitóoldalán Medgyessy és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat ellen javasolnak eljárást indítani, az Alstom ellen nem. Mint mondta, jelenleg pozíció és szervezet szerepel benne, de nem kizárt, hogy a magyar nyomozóhatóság eljárása során új nevek is megjelenhetnek.

Ismertette: mivel az OLAF-jelentésben megfogalmazottak közvádas bűncselekmények, ezért az ügyészség tudomás útján is eljárást indíthat az ügyben.

Fontos kérdés az elévülés

Elmondta, 2015-ben elévülhettek azok a bűncselekmények, amelyek egy 2005-ös szerződés tekintetében megvalósulhattak, és amelyben 10 év a maximális büntethetőség (az elévülési idő ugyanis azonos a büntethetőség maximális idejével, ismertette) de remélhetőleg lesznek olyanok, akiknek a tekintetében még nem.  Az OLAF-jelentés jó kiindulópont, de nulláról kell indulnia a nyomozásnak, hogy minden lépcsőfok meglegyen a büntetőeljárásban.

Úgy fogalmazott: azokat a vádakat, amelyeket az OLAF jelentése felsorolt, eddig a baloldal szokta felhozni, de úgy tűnik, most az ő oldalukon ég a ház.

hirado.hu/180 perc
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Védjegyek is oltalmazzák a magyar borokat
  Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
 • "A CDU elárulta a kereszténységet"
  43 év után kilép a pártból Merkel hangos kritikusa: Eugen Abler, aki szerint a párt elárulta a „C”-t, vagyis a keresztény értékeket. „Azzal, hogy újabb kultúraidegen menekülteket és illegális bevándorlókat hívunk be, életmódunkat és az otthon érzetét tesszük kockára.”
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
MTI Hírfelhasználó