A baloldal nyakig sáros a 4-es metró ügyében
Pénteken nyilvánosságra hozta a kormány az uniós jelentést a 4-es metróról, amiből az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának képe rajzolódik ki. A botrányról ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, Hangsúlyozta: lényeges a felelősségre vonás tekintetében, hogy legyen olyan személy, személyi kör, aki vagy akik vonatkozásban az elévülés még nem következett be.
2017. február 6. 10:41

Az alkotmányjogász szerint a balliberális oldal „talán a legrosszabb helyről kapott fedést”. Az OLAF Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és a Budapest Fővárosi Önkormányzatot nevezte meg fő felelősként „a magyar történelem legnagyobb korrupciós ügyében”.  Feltűnő és beszédes Lomnici szerint, hogy a jelentés nyitóoldalán Medgyessy és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat ellen javasolnak eljárást indítani, az Alstom ellen nem. Mint mondta, jelenleg pozíció és szervezet szerepel benne, de nem kizárt, hogy a magyar nyomozóhatóság eljárása során új nevek is megjelenhetnek.

Ismertette: mivel az OLAF-jelentésben megfogalmazottak közvádas bűncselekmények, ezért az ügyészség tudomás útján is eljárást indíthat az ügyben.

Fontos kérdés az elévülés

Elmondta, 2015-ben elévülhettek azok a bűncselekmények, amelyek egy 2005-ös szerződés tekintetében megvalósulhattak, és amelyben 10 év a maximális büntethetőség (az elévülési idő ugyanis azonos a büntethetőség maximális idejével, ismertette) de remélhetőleg lesznek olyanok, akiknek a tekintetében még nem.  Az OLAF-jelentés jó kiindulópont, de nulláról kell indulnia a nyomozásnak, hogy minden lépcsőfok meglegyen a büntetőeljárásban.

Úgy fogalmazott: azokat a vádakat, amelyeket az OLAF jelentése felsorolt, eddig a baloldal szokta felhozni, de úgy tűnik, most az ő oldalukon ég a ház.

hirado.hu/180 perc
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó