Rúzsa Magdi színvonalas koncertje Stockholmban
Orfeusz líráját is megszólaltatta
A kétórás koncert olyan rövidnek tűnt, hogy talán senki sem gondolta komolyan, hogy az est elérkezett az utolsó dalhoz.
2017. február 6. 22:32

A magyar megasztár a minap fellépett Stockholmban és zenekarával együtt megszólaltatta a koncerteknek otthont adó épület, a svéd Konserthuset előtt ékeskedő Orfeusz-szobor  líráját.  A közönség a műsor végén alig akarta leengedni a művésznőt a színpadról. Rúzsa Magdi igazán megpengette Orfeusz líráját Stockholmban.

„Te a nap, én a hold, földre szálltak az angyalok” – szólt az énekesnő a többségében magyarokból álló hallgatóság felé. Azt mondta, hogy Vajdaság hegyeit és völgyeit, az illatokat és a fényeket hozta el Stockholmba. Ezzel belopta magát óhatatlanul mindenki szívébe.

Magdi bevallotta, hogy nincs vele a teljes zenekar és azt is megosztotta rajongóival, hogy egy kis szünet után most lép fel először.

Az énekesnő kísérői ezúttal Závodi Gábor billentyűs, Madarász Gábor gitár és Hoffer Péter ütőhangszerek, voltak.

Rúzsa kiváló előadó stílusából tisztán kirajzolódott a blues, a rock és a délszláv népzene hangzásvilága. Válogatásait albumaiból rakta össze. Rúzsa nem egy és ugyanaz dalban ötvözi a zenei stílusokat, hanem kristálytisztán elkülönítve, énekelt egy-egy dalt színvonalas hangjával. Angolul is.

Rúzsa Magdi tudja, hogy honnan jött és merre tart

Rúzsa Magdi tudja, hogy honnan jött és merre tart. Tudja mit jelent a Vajdaságból elindulni, nagy hazában az elismerésért megdolgozni. Olykor – olykor visszatérni a gyermekkorba.  De függetlenül ettől még mindig keresi az utat. Mindannyiunkat elvitt magával arrafelé, ahol keressük a társat, az érzéseket meg a bánatra a vigaszt. Merthogy Magdi bevallotta, szeret a bolondról énekelni, aki mer, aki nem fél: „Istent kérdeztem, aki azt mondta, keresd tovább”.

Őszinte, belülről jövő, genuin előadókészsége kiváló alapot ad a közönséggel kötött úgymond szövetségre. A koncert alatt mindvégig gondosan ügyelt arra, hogy mindenkihez szóljon. A rajongói pedig vele együtt énekelték a jól ismert refréneket.

A kétórás koncert olyan rövidnek tűnt, hogy talán senki sem gondolta komolyan, hogy az est elérkezett az utolsó dalhoz. Rúzsa Magdit nagy nehezen, vastaps után, elengedte a hallgatóság. Ahogy azt Magdi mondta a színpadon, úgy kívánjuk neki is: „legyen mindig előtted az út, fújja hátadat a szél, arcodat érje a nap, az Isten hordjon a tenyerén”.

Albumaiból -  „Végső vallomás”, „Iránytő”, „Ördögi angyal” és „Tejút” - kiemelkedő példányszámban fogytak albumai, díjazták több platina-  és aranylemezzel. 2006-ban a Megasztár TV2 műsorban lett nyertes. 2007-ben pedig Magyarországot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Konserthuset az Orfeusz-szoborral

 

 

 

 

 

Politidou Mária, Stockholm
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó