Brutális különbségek a nagyvárosok adóbevételeiben
Győrben annyi pénz folyik be, mint hét másik településen együttvéve
Az Audi gyárának is otthont adó Győrben egy főre vetítve legalább 4,5-szer annyi iparűzési adó folyt be tavaly, mint Salgótarjánban. Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha a teljes helyi adóbevételeket vetjük össze, ebben az összehasonlításban „csak” négyszeres a különbség. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerint a lemaradás csökkentéséhez szükség van központi segítségre.
2017. február 7. 10:28

Erőteljesen leszakadóban van az MSZP-s vezetésű Salgótarján, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel alig haladja meg a 48 ezer forintot. Az egy lakosra számított iparűzésiadó-bevétel pedig még a 38 ezer forintot sem éri el – derült ki lapunk számításaiból. Bár a város a témában feltett kérdéseinkre nem adott tájékoztatást, megtudtuk, hogy a 35 811 fős (2015-ös adat) lélekszámú település helyi adóbevétele 1,720 milliárd forint volt, ebből pedig maximum 1,33 milliárd folyhatott be iparűzési adóból.

Nem sokkal jobb a helyzet Békéscsabán sem, ahol a független Szarvas Péter vezeti a települést; a politikus 2014-ben Jobbik-támogatással nyerte el a polgármesteri széket. A békési megyeszékhelyen az egy főre jutó helyi adóbevétel kevesebb mint 63 ezer forint, amelynek 85 százalékát (54 136 forint) az iparűzésiadó-bevétel tette ki. Utóbbi szempontból több település is szerényebb eredményekkel bír, de ezeken a helyeken más adónemből lényegesen több folyik be, mint Békéscsabán. Az egy főre jutó iparűzésiadó-bevétel Hódmezővásárhelyen 40 630, Kaposváron 45 025, míg Pécsett 47 060 forint volt az előző évben.

Ugyanezt a mutatót alapul véve a Magyar Időkneknek válaszoló 17 település közül a dobogó harmadik fokán – némileg talán meglepő módon – Dunaújvárost találhatjuk, a Fejér megyei városban az egy főre jutó iparűzésiadó-bevétel több mint 107 ezer forint volt tavaly. Az egy lakosra számított helyi adóbevétel pedig csaknem elérte a 140 ezer forintot. Minden mutatót tekintve a második helyet foglalja el Székesfehérvár, a szintén Fejér megyei településen az egy főre eső iparűzésiadó-bevétel meghaladta a 154 ezer forintot.
A több adónemet is tartalmazó, egy lakosra számított helyi adóbevétel pedig több mint 173 ezer forint volt 2016-ban.

Az talán senkit nem lep meg, hogy a legjobb helyzetben az Audi konszernnek otthont adó Győr van, a város iparűzésiadó-bevétele egy főre vetítve megközelítette a 170 ezer forintot, míg az egy lakosra jutó helyiadó-bevétel csaknem 200 ezer forint volt. Hogy a különbségeket érzékeljük, Győr egyedül akkora iparűzésiadó-bevétellel rendelkezik (21,91 milliárd forint), mint az utolsó hét megyei jogú város azok közül, amelyek válaszoltak lapunk kérdéseire. Hasonló a helyzet akkor is, ha a helyi adóbevételeket vizsgáljuk: Győr-Moson-Sopron megye székhelyén csaknem 26 milliárd forint folyt be tavaly.

Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahol későbbre ígértek tájékoztatást arról, hogy a kormány milyen intézkedésekkel, programokkal próbálja csökkenteni a drasztikus különbségeket. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke arra mutatott rá, hogy szükség van a központi segítségre, de a kormány teszi is a dolgát. Mint elmondta, a különbségek valóban megvannak – sajnos nem épülhet mindenhol Audi vagy Mercedes üzem –, de mindenhol javul a helyzet.

– Ha csak a Modern városok programot vesszük, ennek köszönhetően minden megyeszékhelyet gyorsforgalmi út vagy gyorsút köt össze majd az autópályával.

A programban nagyon sok település kért és kap támogatást ipari park létrehozásához, fejlesztéséhez, ami a helyi gazdaságot erősíti. Ennek az eredményei érzékelhetők lesznek – tette hozzá Szita Károly.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó