Kezdődik a bizottsági meghallgatás
Medgyessy Péter részt vesz, Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor azonban távol marad a 4-es metró korrupciógyanús beruházását vizsgáló gazdasági bizottság jövő szerdai meghallgatásáról. Bajnai Gordon még nem nyilatkozott az országgyűlési testület meghívása kapcsán. A főváros minden segítséget megad a Bánki Erik fideszes politikus vezette bizottság munkájához.
2017. február 8. 09:39

– Első körben, február 15-én Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnökök, illetve Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester sajtónyilvános meghallgatását tervezzük a 4-es metró visszaélésgyanús beruházása kapcsán – mondta el a Magyar Időknek Bánki Erik.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke hozzátette: a meghívókat kedden elküldték a volt és jelenlegi baloldali politikusoknak. A bizottság vezetője a második körben Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba volt szocialista főpolgármester-helyetteseket kérdezné meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint súlyos szabálytalanságoktól hemzsegő nagyberuházásról. Bánki Erik egyeztetett Tarlós István főpolgármesterrel is, aki minden, a városházán rendelkezésre álló dokumentumot átad, hogy segítse a gazdasági bizottság munkáját.

– Pénteken találkozom Borbély Lénárd csepeli polgármesterrel is, mivel az általa vezetett, az Alstom metrókocsik beszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság igen komoly, részletes tényfeltáró munkát végzett a metróberuházás egyik neuralgikus szerződésével kapcsolatban – jegyezte meg a fideszes politikus.

– Természetesen részt veszek a gazdasági bizottság meghallgatásán – jelezte a Magyar Időknek Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök.

Az OLAF-iratot Csepreghy Nándor helyettes államtitkár február 3-án hozta nyilvánosságra

Demszky Gábor mégsem megy el a 4-es metró körüli korrupciógyanút vizsgáló parlamenti bizottság ülésére – jelentette be a Klubrádióban kedden a volt szabad demokrata főpolgármester, aki korábban jogi képviselőjével még azt üzente, hogy feltehetően ott lesz. Demszky Gábor azt mondta, hogy sokat hezitált, de a meghívó tartalmából végül azt szűrte le, hogy komolytalan az úgynevezett vizsgálat. Szavai szerint nem akar „biodíszlet lenni a Fidesz színjátékához”. Demszky közölte: egy Brüsszellel szemben sikeres ügyvédi iroda segítségével tárgyalna Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel annak érdekében, hogy ne kelljen ekkora büntetést fizetni.

Tarlós István főpolgármester a Lánchíd Rádió kedd reggeli műsorában furcsának nevezte, hogy Demszky Gábor anélkül, hogy meggyanúsítanák, ügyvédet fogad, és hirtelen kijelenti, hogy semmihez nincs köze.

Horváth Csaba volt MSZP-s főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott, ha kap meghívót, akkor elmegy az ülésre. Hozzátette: az önkormányzatnál nem tartozott a hatáskörébe a 4-es metró.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi politikusa nem megy el a parlamenti bizottság ülésére.

A párt szóvivője, Gréczy Zsolt arra hivatkozott, hogy az OLAF-jelentés megállapítása szerint az érintett időszak kormányai nem felelősek az ügyben, az uniós hivatal a fővárosi vezetés és az önkormányzati cégek felelősségét állapította meg.

magyaridok.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
 • A Pikó-propaganda rendben van
  A magyar sajtót goebbelsi propagandával vádoló Haraszti Miklós becses figyelmébe ajánljuk, hogy itt hamarosan a Pikó-propaganda fog mutálódni, csak nem helyi, hanem fővárosi léptékben.
MTI Hírfelhasználó