Kezdődik a bizottsági meghallgatás
Medgyessy Péter részt vesz, Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor azonban távol marad a 4-es metró korrupciógyanús beruházását vizsgáló gazdasági bizottság jövő szerdai meghallgatásáról. Bajnai Gordon még nem nyilatkozott az országgyűlési testület meghívása kapcsán. A főváros minden segítséget megad a Bánki Erik fideszes politikus vezette bizottság munkájához.
2017. február 8. 09:39

– Első körben, február 15-én Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnökök, illetve Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester sajtónyilvános meghallgatását tervezzük a 4-es metró visszaélésgyanús beruházása kapcsán – mondta el a Magyar Időknek Bánki Erik.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke hozzátette: a meghívókat kedden elküldték a volt és jelenlegi baloldali politikusoknak. A bizottság vezetője a második körben Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba volt szocialista főpolgármester-helyetteseket kérdezné meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint súlyos szabálytalanságoktól hemzsegő nagyberuházásról. Bánki Erik egyeztetett Tarlós István főpolgármesterrel is, aki minden, a városházán rendelkezésre álló dokumentumot átad, hogy segítse a gazdasági bizottság munkáját.

– Pénteken találkozom Borbély Lénárd csepeli polgármesterrel is, mivel az általa vezetett, az Alstom metrókocsik beszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság igen komoly, részletes tényfeltáró munkát végzett a metróberuházás egyik neuralgikus szerződésével kapcsolatban – jegyezte meg a fideszes politikus.

– Természetesen részt veszek a gazdasági bizottság meghallgatásán – jelezte a Magyar Időknek Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök.

Az OLAF-iratot Csepreghy Nándor helyettes államtitkár február 3-án hozta nyilvánosságra

Demszky Gábor mégsem megy el a 4-es metró körüli korrupciógyanút vizsgáló parlamenti bizottság ülésére – jelentette be a Klubrádióban kedden a volt szabad demokrata főpolgármester, aki korábban jogi képviselőjével még azt üzente, hogy feltehetően ott lesz. Demszky Gábor azt mondta, hogy sokat hezitált, de a meghívó tartalmából végül azt szűrte le, hogy komolytalan az úgynevezett vizsgálat. Szavai szerint nem akar „biodíszlet lenni a Fidesz színjátékához”. Demszky közölte: egy Brüsszellel szemben sikeres ügyvédi iroda segítségével tárgyalna Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel annak érdekében, hogy ne kelljen ekkora büntetést fizetni.

Tarlós István főpolgármester a Lánchíd Rádió kedd reggeli műsorában furcsának nevezte, hogy Demszky Gábor anélkül, hogy meggyanúsítanák, ügyvédet fogad, és hirtelen kijelenti, hogy semmihez nincs köze.

Horváth Csaba volt MSZP-s főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott, ha kap meghívót, akkor elmegy az ülésre. Hozzátette: az önkormányzatnál nem tartozott a hatáskörébe a 4-es metró.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi politikusa nem megy el a parlamenti bizottság ülésére.

A párt szóvivője, Gréczy Zsolt arra hivatkozott, hogy az OLAF-jelentés megállapítása szerint az érintett időszak kormányai nem felelősek az ügyben, az uniós hivatal a fővárosi vezetés és az önkormányzati cégek felelősségét állapította meg.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: Taktika helyett stratégiára van szükség
  Az Európai Unió (EU) szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián, szerdán.
 • Folyamatosan a válságnak szurkolt és szurkol még most is a baloldal
  A baloldali politikusok a koronavírus-járvány miatt kialakult válságból akartak politikai tőkét kovácsolni: először a kormányzati intézkedéseket, majd a gazdaságvédelmi akcióterv lépéseit támadták, mindkét esetben azonban lyukra futottak – jelentette ki Deák Dániel élő videóelemzésében.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
MTI Hírfelhasználó