Kósa: meg kell védeni a rezsi- és az adócsökkentés politikáját
A Fidesz frakcióvezetője a legfontosabb jogalkotási feladatokról tájékoztatott a tavaszi parlamenti ülésszakban. A baloldal Gittegyletre emlékezteti Kósát.
2017. február 8. 12:39

A rezsi- és az adócsökkentés politikájának megvédése, a menekültügyi őrizet intézményének visszaállítása és újabb atipikus foglalkoztatási formák bevezetése - Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető tájékoztatása szerint többek között ezek lesznek a legfontosabb jogalkotási feladatok a június közepéig tartó tavaszi parlamenti ülésszakban.

A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a rezsi- és az adócsökkentés ügyében azt mondta: meg kell akadályozni, hogy az unió kivegye az energiaár-képzést a nemzeti kormányok hatásköréből, ahogyan azt is, hogy Brüsszel közösségi szintre emelje az adópolitikát.

Célul tűzte a különböző európai szervezetek által támadott úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák - ilyen például az iskolaszövetkezeti munkavégzés - megvédését, sőt újabbak bevezetését is.

Emellett folytatódnak a migrációval kapcsolatos politikai küzdelmek - mondta Kósa Lajos, példaként említve a menekültügyi őrizet visszaállításának tervét, illetve azt, hogy a magyar hatóság döntése ellen fellebbező migránsoknak egy meghatározott zónában kellene megvárniuk a másodfokú döntést.

Az esetleges második déli határvédvonal felépítését firtató kérdésre azt mondta: nincs döntés róla, de ha a jogalkotási megoldások nem lesznek elegendők, akkor szükség lehet rá.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy módosítani fogják a civiltörvényt, amely az amerikai szabályozási mintát követi majd, a cél pedig az átláthatóság a Magyarországon működő civil szervezetek - "érzékelhető arányú" - külföldi támogatásait illetően. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, a magyaroknak érdemes tudniuk például arról, ha egy itteni civil szervezet a tevékenysége finanszírozására a teljes költségvetésének 5-10 százalékánál nagyobb arányú külföldi támogatást kap.

Az a civil szervezet, amely nem közli ezeket az adatokat, nem folytathatná tevékenységét, amíg ezt nem teszi meg - vázolta az elképzeléseket. Hangsúlyozta, a külföldi támogatás elfogadása nem lenne büntetőjogi kategória, szankció - például adószám-felfüggesztés - csak azért járna, ha erről nem tájékoztatják a nyilvánosságot.

Megkérdezték tőle, hogy a Soros György magyar származású amerikai üzletemberhez kötődő Közép-európai Egyetem (CEU) a rendelkezés hatálya alá esne-e, amire azt válaszolta: meg kell nézni a CEU jogi formáját, és ha a civiltörvény hatálya alá tartozó szervezetként működik, akkor "feltétlenül".

A további jogalkotási feladatok között szólt a 2018-as költségvetés elfogadásáról, a büntetőeljárási törvény "sértettbarát" módosításáról, a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket tartalmazó előterjesztésről és a duális szakképzés további fejlesztését megalapozó indítványról.

A büdzséről úgy fogalmazott: alá kell támasztani a rezsicsökkentést, a foglalkoztatáspolitikát, az adócsökkentést, bővíteni kell a családpolitikai támogatások rendszerét, folytatni kell a bérfejlesztés politikáját, tovább kell csökkenteni az ország külső adósságállományát, és a maastrichti kritériumoknak maximálisan eleget kell tenni.

Kósa Lajos beszámolt arról, hogy személyi döntések is lesznek az ülésszak során. Az esedékes államfőválasztást március 11. és április 10. között kell megtartani, a Fidesz javaslata, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János folytassa munkáját. Megválasztják továbbá a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó új ombudsmanhelyettest, a posztra Bándi Gyula professzort jelölte Székely László ombudsman.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a tájékoztatón elmondta, hogy a kormánypárti képviselőcsoport jövő szerdától péntekig tartja évadnyitó ülését Visegrádon, a tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai is részt vesznek.

A parlament első plenáris ülése február 20-án lesz, a tavaszi ülésszak pedig várhatóan a június 12-i héten ér véget.

Gittegylettre emlékezteti a baloldal Kósát

"A gittegylet szó jutott az eszünkbe, a semmit csinálják nagyon elszántan magukat rendkívül komolyan vevő urak" - mondta Fidesz-frakcióvezetője egy más témában tartott sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték, hogy sajtóhírek szerint Lengyel László közgazdász, politológus szervezésében ellenzéki egyeztetés tartottak.

Azzal kapcsolatban, hogy az Együtt szerint rendőrök próbálták akadályozni a budapesti olimpia elleni népszavazásos aláírásgyűjtésüket, a Kósa lajos azt mondta: ha valaki azt vélelmezi, jogszerűtlen rendőri intézkedés történt, forduljon a Független Rendészeti Panasztestülethez, illetve az ügyészséghez.

Általában az aláírásgyűjtést úgy kommentálta: várják az eredményt. “Nem ellenzünk semmilyen népszavazást, döntsön a nép akár ebben a kérdésben is” – tette hozzá.

A sajtóhírek szerint a tanítványával folytatott viszonya miatt lemondott körmendi kereszténydemokrata alpolgármester ügyében Kósa Lajos kijelentette: ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben.

A Jobbik “lex Lúdas Matyi” nevű korrupcióellenes törvénycsomagját a Fidesz frakcióvezetője “lex hülyeségnek” minősítette, mert az szerinte teljesen felborítaná a magyar jogi hierarchiát. Magyarországon a közpénzek védelme jelenleg is rendkívül szigorúan szabályozott – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselő szerda reggel a Kossuth Rádióban “fércmunkának” nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentését, Halász János szóvivő úgy reagált: “kora reggel volt, ezért nem tudom, hogy mit ivott Szanyi Tibor”, de amit mondott, az hazugság.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó