Sokan érdekeltek a magyar sikerekben
A magyar külpolitikának sikerült elérnie az elmúlt években, hogy a Közép-Európa életére legnagyobb hatással lévő hatalmak érdekeltek legyenek Magyarország sikerében – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Székesfehérváron, egy közéleti fórumon.
2017. február 8. 21:54

Szijjártó Péter azt mondta: az Egyesült Államok, Németország, Oroszország, Kína és Törökország döntései és politikája nagy hatással vannak a térségre, és ma már mindannyian érdekeltek Magyarország sikerében.

A Fehérvári közéleti találkozások elnevezésű fórum vendégeként több mint kétszáz résztvevő előtt az Egyesült Államokkal való kapcsolatra is kitért.

Az elmúlt két és fél évben mélypontra süllyedtek a politikai kapcsolatok a két ország között, miközben minden eddiginél szorosabb gazdasági kötelék alakult ki az amerikai vállalatok és Magyarország között.

Megjegyezte, Obama utolsó elnöki időszakában durva beavatkozások történtek a magyar belügyekbe, ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy az új elnök, Donald Trump „kihúzta a szótárából a demokráciaexportot”, amely Észak-Afrikában és a Közel-Keleten instabilitáshoz, lezáratlan konfliktusokhoz vezetett, és komolyan veszélyeztette Európa biztonságát.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország az amerikai gazdaság közép-európai bástyája lett; 1650 amerikai érdekeltségű vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát, az amerikai beruházások meghaladták a kilencmilliárd dollárt és tavaly először Magyarország első számú exportpiaca az Egyesült Államok lett az Európai Unión kívüli országok közül.

Elemezte a kapcsolatokat a miniszter

A tárcavezető elmondta: Oroszországgal mindig a pragmatikus együttműködést szorgalmazták, mert „hazánk nem teheti meg, hogy ne tartson fenn normális kapcsolatot az oroszokkal”, elsősorban a földgázfüggőség miatt.

Úgy vélte, az oroszokkal szembeni szankciós politika kudarcba fulladt, gazdaságilag komoly károkat okozott minden európai országnak, továbbá politikailag is rossz döntés volt, mert a minszki megállapodások betartása érdekében semmilyen előrelépést nem kényszerített ki.

Szijjártó Péter eredménynek nevezte, hogy ma már Közép-Európában Magyarországra érkezik a legtöbb kínai beruházás, és Magyarország exportálja a legtöbbet Kínába.

Törökország kapcsán a külügyminiszter elmondta: migrációs ügyben „török kézben van” Európa biztonsága, miközben európai vezetők folyamatosan támadják a jelenlegi török kormányt, ami „felettébb furcsa”.

Szijjártó Péter a Fehérvári közéleti találkozások elnevezésű közéleti fórumon a székesfehérvári városházán 2017. február 8-án. Mellette Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára

A tárcavezető közölte: Németországgal a migráció ügyében vannak konfliktusok, de a német fél egyre inkább olyan témákról beszél – határvédelem, illegális migránsok elválasztása a menekültektől -, amelyeket a magyar kormány már két éve hangoztat. Megjegyezte, abban mindig egyetértettek, hogy eladósodás árán nem kell gazdasági növekedés, illetve az európai biztonságnak nem az Egyesült Államoktól kell függenie.

Megemlítette, hogy a német gazdasághoz továbbra is erős szálakkal kötődik a magyar, a „modern német gyáripar a magyar gazdaság gerincét adja”.

magyaridok.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó