Merkel: Európa csak akkor lehet erős, ha Németország és Franciaország is fejlődik
Európa csak akkor lehet erős, ha Németország és Franciaország gazdasága is fejlődik - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Bernard Cazeneuve francia kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.
2017. február 13. 21:10

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németországnak és Franciaországnak továbbra is együtt kell alkotnia az "európai törekvések motorját".

Bernard Cazeneuve még belügyminiszterként német kollegájával, Thomas de Maiziere-vel elindított egy sor kezdeményezést, amely "európai megoldáshoz" vezetett, így például "nem lenne európai határrendőrség és sok minden egyéb, ha nem lenne német-francia együttműködés" - húzta alá Angela Merkel.

A terror elleni küzdelmet is csak a legszorosabb együttműködéssel lehet sikerre vinni - tette hozzá a német kancellár. Mint mondta, a francia miniszterelnökkel a gazdasági fellendülésért és a terrorfenyegetés legyőzéséért tett közös erőfeszítések mellett a migrációról és a transzatlanti kapcsolatok alakulásáról is tárgyalnak.

Bernard Cazeneuve - aki kormányfőként kétnapos bemutatkozó látogatást tesz Berlinben - kiemelte: a "német-francia tengely különösen fontos a mostani nyugtalan időkben, amikor a populisták egyre hangosabbak", nemcsak Európában, hanem az egész világon.

A szocialista politikus hozzátette: az euróövezet stabilitásának megőrzése is német-francia "közös kötelesség", ezért a francia kormány mindenben betartja a szigorú államháztartási politikát és adósságcsökkentést előíró európai stabilitási és növekedési paktum előírásait. Ez "hitelességi kérdés" Párizs számára - mondta Bernard Cazeneuve.

  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó