Merkel: Európa csak akkor lehet erős, ha Németország és Franciaország is fejlődik
Európa csak akkor lehet erős, ha Németország és Franciaország gazdasága is fejlődik - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Bernard Cazeneuve francia kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.
2017. február 13. 21:10

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németországnak és Franciaországnak továbbra is együtt kell alkotnia az "európai törekvések motorját".

Bernard Cazeneuve még belügyminiszterként német kollegájával, Thomas de Maiziere-vel elindított egy sor kezdeményezést, amely "európai megoldáshoz" vezetett, így például "nem lenne európai határrendőrség és sok minden egyéb, ha nem lenne német-francia együttműködés" - húzta alá Angela Merkel.

A terror elleni küzdelmet is csak a legszorosabb együttműködéssel lehet sikerre vinni - tette hozzá a német kancellár. Mint mondta, a francia miniszterelnökkel a gazdasági fellendülésért és a terrorfenyegetés legyőzéséért tett közös erőfeszítések mellett a migrációról és a transzatlanti kapcsolatok alakulásáról is tárgyalnak.

Bernard Cazeneuve - aki kormányfőként kétnapos bemutatkozó látogatást tesz Berlinben - kiemelte: a "német-francia tengely különösen fontos a mostani nyugtalan időkben, amikor a populisták egyre hangosabbak", nemcsak Európában, hanem az egész világon.

A szocialista politikus hozzátette: az euróövezet stabilitásának megőrzése is német-francia "közös kötelesség", ezért a francia kormány mindenben betartja a szigorú államháztartási politikát és adósságcsökkentést előíró európai stabilitási és növekedési paktum előírásait. Ez "hitelességi kérdés" Párizs számára - mondta Bernard Cazeneuve.

  • Híd épül a rendező pályaudvar felett
    Több fejlesztéssel erősíti az állami beruházó a körvasút Kelenföld és Ferencváros közötti szakaszát: a Déli összekötő híd bővítése mellett Ferencváros állomáson belül is feloldanak egy szűk keresztmetszetet, és ennek érdekében hidat építenek a vágányok fölött. A körvasúton jelentős S-Bahn-fejlesztéseket terveznek, így új megállót kap a Kopaszi-gát és a tervezett észak-csepeli városrész is.
  • Az aréna jelesre vizsgázott
    Megnyílt az új Puskás Ferenc Stadion, az ország legnagyobb sportlétesítménye. Két és fél év alatt épült fel és megfelel a mai kor minden követelményének. Több mint 67 ezer ülőhely van benne, de koncertek esetén akár nyolcvanezer embert is be tud majd fogadni.
  • SZDSZ-es tempó a Momentumban
    Elképesztő, hogy a Momentum és az elnök nem fogja fel: a magyar kisebbség védelme nem azzal függ össze, hogy Kelemen Hunor esélyes-e az elnökválasztási küzdelemben.
MTI Hírfelhasználó