Érkeznek az uniós milliárdok
Megfelelő tudás nélkül nincs versenyképes mezőgazdaság
Néhány héten belül kiderül, mely élelmiszeripari beruházások nyertek támogatást a vidékfejlesztési programon belül. A területért felelős helyettes államtitkár szerint még ebben a hónapban megkezdődhet a kertészeti felhívás tartalmi értékelése is.
2017. február 18. 09:51

A kínálatalapú helyett a keresletalapú szakképzésre kell helyezni a hangsúlyt a mezőgazdasági oktatásban is – hívta fel a figyelmet tegnap Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a Fiatal gazda konferencián elmondta: a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötött megállapodás alapján már megkezdte a szakoktatás átalakítását, a folyamatnak azonban még nincs vége.

 

Varga szerint a digitalizáció az agráriumot sem kerüli el

A cél a piaci igényekhez igazítani a szakképzést. – A negyedik ipari forradalom, a digitalizáció az agráriumot sem kerüli el. A modern technológiák alkalmazásához pedig elengedhetetlen a megfelelő szakmai felkészültség – emelte ki Varga Mihály. Rámutatott, hogy a magyar gazdák csupán 3 százaléka rendelkezik felsőfokú, 10 százalékuk pedig középfokú végzettséggel. A miniszter szerint a magyar agrár-élelmiszeriparban jelentős tartalékok vannak.

Viski József, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: gőzerővel dolgoznak a vidékfejlesztési pályázatok elbírálásán, a következő hetekben tovább gyorsulhat a kérelmek ellenőrzése. A helyettes államtitkár szerint az élelmiszeripari pályázatoknál már megkezdődött az érdemi bírálat, március végén pedig várhatóan eredmények is lesznek.

A kormányhivatalok még ebben a hónapban átadhatják az új állami értékelői rendszer munkatársainak a kertészeti, majd később az állattenyésztési kérelmeket is, így még az első fél év végén ezen kiírásokban is nyerteseket hirdethetnek. A 2020-ig tartó időszakban összesen csaknem 80 milliárd forint jut a fiatal gazdáknak, ezen belül az induló támogatást célzó pályázat kerete 38 milliárd forint.

A kérelmek folyamatosan érkeznek a Miniszterelnökséghez, az első szakasz március végén zárul, ezt követően kezdik meg a pályázatok értékelését. – A cél, hogy a korábbi időszakkal ellentétben a rendelkezésre álló forrás valóban a mezőgazdasággal foglalkozó fiatalokat segítse céljaik elérésében – jegyezte meg Viski.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy változás várható az európai uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások feltételrendszerében. Példaként a zöldítés feltételeit említette.

Bővülni fog a másodvetésben alkalmazható fajták listája, így például elismerik majd a feketezab-, a házilen- és a kenderültetvényeket is. Szintén újdonság, hogy a termelőknek legalább hatvan napon keresztül kell ezeket a növényeket a földben tartaniuk. Emellett módosulnak a termeléshez kötött támogatás szabályai is, ezentúl a burgonya és a fűszernövények után is igényelhető forrás.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó