Gulág - sosem szabad elfelejteni, ami történt
Sosem szabad elfelejteni, ami a Gulágra hurcoltakkal történt - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az emlékév zárásához és a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó rendezvények hétfőn megnyitóján Budapesten.
2017. február 20. 13:05

Potápi Árpád János elmondta: a kutatók 700 ezer és 1,1 millió közé teszik azon magyar állampolgárok számát, akiket a második világháború után elhurcoltak a javító munkatáboroknak nevezett intézményekbe. Ott "a fizikai megsemmisítés volt az egyik cél", így nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy ezek koncentrációs táborok voltak - jelentette ki.

Felidézte: több embert csak Németországból és Japánból hurcoltak el, vetettek hadifogságba, ami a lakosságszám arányai alapján azt mutatja, hogy ez a fajta megtorlás leginkább Magyarországot sújtotta.

A Gulágra hurcolt civilek között Kárpátalján és a Délvidéken különösen sok volt a magyar és a német ajkú, utóbbiak aránya különösen magas volt a dél-dunántúliak között - mondta. Megjegyezte, már a háború alatt, 1944-ben megkezdődött a polgári lakosság "összeterelése" és Szovjetunióba vitele.

A budai Várban, a Magyarság Házában Barakkba zárva - Életre ítélve címmel rendezett programsorozat megnyitóján az államtitkár arról beszélt: fontos, hogy minél több fiatal lássa a kiállítást, vegyen részt az egész hetes programsorozaton, hiszen ma már kevesen élnek nagyszüleik, dédszüleik, a meghurcoltatások hét évtizeddel ezelőtti elszenvedői közül.

Potápi Árpád János megemlítette: sokan nem élték túl a megpróbáltatásokat, és a visszatérők sem beszélhettek évtizedeken keresztül arról, mi történt ott velük, de ma már nyíltan lehet beszélni, emlékezni.

D_NOE20170220008

Érdeklődők korabeli szovjet katonai egyenruhát viselő férfiakkal fényképezkednek a Gulág-emlékév zárásához és a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó, Barakkba zárva - Életre ítélve címmel megrendezett programsorozat megnyitóján a budai Várban, a Magyarság Háza előtt 2017. február 20-án
   

MTI
MTI Hírfelhasználó