Ismét lecsapott egy kamu-csodaszerre a GVH
Jogsértő állítások miatt bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Medosan termékek és Reduline36 hirdetőit összesen 32 millió forintra.
2017. február 22. 12:31

A Capital City Apartments Kft., a TRANS-KD s.r.o., a Trend Commers Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a SZACACS s.r.o. több jogszabályi előírást megsértve reklámozta a Medosan termékeket és a Reduline36 tablettát. A jogsértésekért a TRANS-KD s.r.o.-ra 22 millió forint, a Trend Commers Kft.-re pedig 10 millió forint bírságot szabott ki a GVH, és egyúttal megtiltotta a SZACACS s.r.o.-nak, mint a medosantermekek.hu weblap üzemeltetőjének és a termékek magyarországi forgalmazójának a jogsértő gyakorlat folytatását – tájékoztatott a GVH.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a vállalkozások jogsértően népszerűsítették

 • a Medosan Kurkuma Plus étrend-kiegészítőt, mert annak kurkuma összetevőjének olyan kedvező egészségi hatásokat tulajdonítottak, amelyek nem feleltek meg a jogszabályi rendelkezéseknek;
 • a MedoBalance étrend-kiegészítőt, mert a jogszabályi előírásokkal szintén ellentétes, az egészséget jótékonyan befolyásoló állításokat tettek a termékről; valamint gyógyhatást tulajdonítottak a terméknek a jogszabályi tilalom ellenére;
 • a Medo Hair és a Medosan Skincare Fluid kozmetikumokat, mert bizonyítatlan állításokat közöltek a termékek kedvező hatásairól;
 • a Medosan Skincare Fluid készítményt, mert megalapozatlanul állították, hogy az alkalmas a futószemölcsök eltüntetésére, hiszen a vállalkozások nem rendelkeztek megfelelő bizonyítékokkal az előbbi állítás alátámasztására;
 • a Reduline36 gyógyászati segédeszközt és orvostechnikai eszközt, mert nem tették közzé a plakátokon az ágazati szabály alapján előírt figyelmezető szöveget:
 • „A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelő orvosát!”;
 • nem igazolták a termék testtömeg-csökkentő hatására utaló állításokat.

A GVH mindkét vállalkozásra a versenytörvényben meghatározott maximális bírságot szabta ki. A versenyhivatal határozatában mögöttes felelősként nevesítette a Tentul Média és Elektronika Kft.-t a Trend Commers Kft.-vel szemben kiszabott bírság tekintetében, így ha a Trend-Commers Kft. a rá kiszabott bírságot nem fizeti be, a GVH a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó Tentul Média és Elektronika Kft.-t kötelezi a bírság befizetésére.

Pr7/GVH
 • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
  Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
 • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
  A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
 • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó