Csúcsszoftverrel repülnek a Gripenek
A legkorszerűbb szoftverekkel jelentősen bővíti a magyar Gripenek alkalmazási lehetőségeit a svéd gyártó. A hétfőn aláírt megállapodással 25 százalékkal nő a repülhető idő. Rövidesen megérkeznek a légierő könnyű kiképző- és felderítőgépei is. EU-forrásból megújul több lánctalpas jármű és üzemanyag-szállító.
2017. február 26. 09:13

A legkorszerűbb, MS20 szoftvercsomagot integrálja a SAAB a magyar légierő JAS–39 Gripen vadászbombázóin, valamint évente 400-zal több repült óra is rendelkezésünkre áll majd 2026-ig – olvasható a svéd Védelmi Beszerzések Hivatala (FMV) oldalán megjelent hírben.

A Stockholmban február 20-án aláírt megállapodás azt a 2012-es szerződést egészíti ki, amelynek keretében tíz évvel meghosszabbították a 2016-ig tartó, eredetileg egy évtizedre szóló lízingciklust. Az eddig érvényben lévő megállapodás évente 1600 repült órát biztosított a 14 magyar Gripen számára – ez mostantól 2026-ig 2000-re nő. A levegőben tölthető idő megnövekedése mindenképpen pozitív hatással lesz a magyar Gripen-programra, amely e téren is felzárkózhat a szintén Gripeneket lízingelő cseh szövetségeseinkhez.

A most integrálandó MS20 szoftvercsomagnak köszönhetően a magyar JAS39-esek is a C/D változat legfejlettebb képességpalettáját kapják meg mind légtérvédelmi, mind levegő-föld csapásmérés szempontjából.

Kiképzésre, felderítésre, a határőrizeti munkát segítő megfigyelésre, szükség esetén árvízi helyzet felmérésére is bevethetők lesznek a Magyar Honvédség új, rövidesen hadrendbe álló ZLIN típusú repülőgépei. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar helyettes főnöke az MTI-nek adott interjúban elmondta: első körben négy cseh gyár­tású kiképző, felderítő repülőt vásárolt a honvédség, amelyek márciusi megérkezésével kivonják a hadrendből a JAK–52-es repülőgépeket.

A szárazföldi haderőnél szintén lesz egy kisebb modernizálás. A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességeit fejlesztik uniós és minisztériumi forrásból 2,2 milliárd forint értékben. Nyolc PTSZ-M közepes lánctalpas úszó járművet újít fel a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. 576 millió forintért. A kisebb teherautók, gépek, homokzsákok, személyek szállítására is alkalmas kétéltű eszközök a PTSZ-M-ek.

A katasztrófavédelmi feladatok utánpótlását biztosító, támogató üzemanyag-szállító, -töltő gépjárművek is megújulnak. A három, Ural terepjáróalvázra épített tankert a HM Currus a Schwarzmüller Járműjavító és Kereskedelmi Kft.-vel közösen újítja fel 81 millió forintért.

A decemberig lezáruló projektben multi­funkciós irodagépeket, hordozható, por-, ütés- és cseppálló számítógépeket vagy EDR kézi terminálokat éppúgy vásárol a honvédség, mint például nehézgépszállító szerelvényt vagy vízszállító utánfutókat, illetve új védőruházatokat vagy sátorponyvákat.

magyaridok.hu
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó