Arról is szavazhatnánk, kell-e nekünk áram
Nem szabad veszélybe sodorni a fogyasztókat
Ha valaki ezt a kérdést megvitatná a társadalommal, bizonyára igenlő választ kapna – így vélekedett a Paks II beruházással kapcsolatos ellenzéki népszavazási törekvések kapcsán a projekt kormánybiztosa. Aszódi Attila elmondta azt is: tavasszal megszülethet az a két engedély, amelyek a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához, a Paks II projekt megvalósításának következő lépéséhez szükségesek.
2017. március 2. 10:23

– A mai villamosenergia-rendszer alapjában véve a termelési oldalról szolgálja a kereslet és kínálat egyensúlyát, elsősorban a fogyasztók kényelmének érdekében – kezdte előadását tegnap Aszódi Attila Az energiatudatos társadalom kialakításáért című rendezvényen. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos leszögezte, az államnak minden esetben biztosítania kell az áramellátást.

– Felmerült bizonyos politikai erőknél, hogy a Paks II projekttel kapcsolatban is népszavazást kezdeményezzenek – utalt Aszódi Attila az egyes ellenzéki pártok által felkapott ötletre. Majd így folytatta: ha valaki a villamos energetika témájában referendumban gondolkodik, annak először a villamos energiáról szóló törvényt lenne érdemes elővennie. Ennek bevezetője ugyanis kimondja, hogy az Országgyűlésnek a felhasználók – vagyis a lakosság és az ipar – biztonságos, zavartalan, megfelelő minőségű ellátása érdekében kellett megalkotnia a jogszabályt.

Aszódi Attila szerint a technikai kérdésekben nyitott politikai vita sértheti a fogyasztók érdekeit

Ha van itt olyan elvi kérdés, amelyről a választók véleménye kikérhető, az valójában az, hogy szükség van-e villamos energiára, mégpedig folyamatos, biztonságos áramellátásra. Ha valaki ezt a kérdést megvitatná a társadalommal, vélhetőleg igenlő választ kapna. Ezután viszont néhány más törvényt is számba kellene vennie, olyanokat, amelyeket egynéhány nemzeti parlament korábban sikertelenül már meg kívánt változtatni: ezek Kepler, illetve Newton törvényei. Az áramellátás ugyanis ettől a ponttól már technikai kérdés, a természeti törvények figyelembevételével ezért technikai megoldásokat igényel – fejtette ki Aszódi Attila, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint sem a tudományos tételeket, sem a hatályos magyar villamosenergia-törvényt nem lehet megkérdőjelezni, mert azzal a fogyasztók érdekei sérülnek.

A kormánybiztos emlékeztetett rá: 2011-ben született parlamenti döntés arról, hogy az új kapacitásokra vonatkozó előkészítési munka kezdődjön el. Ehhez kapcsolódik az a két törvény is, amelyekben a parlament jóváhagyta az orosz–magyar államközi finanszírozási szerződést. Hogy az e törvények alapján kitűzött feladatokból eredmény származhasson, számos műszaki és engedélyezési feladatot kell megoldani. Nagyjából hatezer engedélyre lesz szükség ahhoz, hogy a két új paksi blokk megépülhessen és elkezdhesse a kereskedelmi üzemét. Jelenleg ezek közül két nagy engedélyezési csomag van napirenden. A kormánybiztos várakozásai szerint még tavasszal megkaphatja a beruházás a másodfokú környezetvédelmi engedélyt, valamint a telephelyre vonatkozó jóváhagyást is. A két csomag eredményeit felhasználva válik lehetségessé a létesítési engedély kérelmének összeállítása, amely alapján elkezdődhet az atomerőművi blokkok nukleáris részének építése. A munkálatok lezárása után pedig szükség lesz az üzembehelyezési engedélyre a kereskedelmi üzem elindításához.

 

 

 

magyaridok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó