Eltérően fogadják a pártok a választási törvényt
Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes elmondta: a javaslatcsomag érinteni fogja a kampányfinanszírozás kérdését is.
2017. március 3. 09:14

– Az egész választási törvény kukába való, mert csak egy párt érdekeit szolgálja. Ha csak egy eleméhez nyúlunk hozzá, bármennyire is legyen az jogos, vagy jogtalan, nem csinálunk mást, mint hogy legitimáljuk az egészet – mondta kérdésünkre a Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke. Mint arról beszámoltunk, a választási törvény szigorítására vonatkozó javaslatot nyújt be a parlament elé a Fidesz. Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes elmondta: a javaslatcsomag érinteni fogja a kampányfinanszírozás kérdését is, így várható, hogy az egyéni jelölteknél érvényes korlátozáshoz hasonlót vezetnek be a pártoknál az állami támogatásra vonatkozóan. Vagyis amennyiben egy párt nem ér el majd bizonyos százalékot, vissza kell fizetnie az államtól kapott pénzt.

– A szándék helyes, viszont nem kozmetikázni kell a választási rendszert, hanem arányos és demokratikus, új választási szabályokra van szükség – mondta a Magyar Időknek Szigetvári Viktor, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke. A Bokros Lajos vezette Moma szerint a választási törvény nem technikai, hanem érdemi módosításra szorulna, az ugyanis a Fidesz javára eltorzított választási rendszert biztosít. – A tervezett módosítás nemcsak az úgynevezett bizniszpártokra, hanem a tisztességesen politizáló kisebb pártokra, mint a 2013 óta működő Momára nézve is fenyegetést jelent – közölte a Moma. A Párbeszédnél lapzártánkig nem reagáltak megkeresésünkre, Gréczy Zsoltot, a DK szóvivőjét pedig nem értük el.

Még a tavaszi ülésszakban a Ház elé kerül a javaslat

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője kérdésünkre azt mondta: 2010 előtt egy új pártnak igen komoly tőkére volt szüksége a kampányhoz, az LMP például banki kölcsönből fedezte költségeit. Azóta azonban az esélyegyenlőséget kiterjesztették a választási kampányra is, így egy-egy szereplő – a jelöltjei számától függően – azonos támogatásban részesül. Ennek ára volt, hogy néhány „businesspárt” is megjelent a porondon, amely taktikáját csak az állami források maximalizálására építette, de ezt az árat az igazságosabb versenyhelyzet és a rejtett támogatói befolyás kiszűrése érdekében érdemes megfizetni.

A 2010 utáni szabályozás értelmében egy minden választókerületben jelöltet állító párt listája 597 millió forintot kaphat, 106 képviselőjelöltje pedig fejenként összesen további egymilliót, amelyet aztán felajánlhatnak a pártközpontnak. A mindösszesen 703 millió forintos támogatási plafon eléréséhez csupán minden választókerületben ötszáz ajánló aláírást kell összegyűjteni úgy, hogy egy ajánló több jelöltet is támogathat – tette hozzá Mráz Ágoston.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó