Orbán: Olyan államot akarunk létrehozni, amely élvezi az emberek bizalmát
A 2010-ben indult program lezárult, pénteken átadták az utolsó kormányablakot is.
Utoljára frissítve: 2017. március 3. 16:49
2017. március 3. 12:28

Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ avatásán.

Orbán Viktor megnyitó beszédében elmondta, hogy a Budapest körüli gyűrűben elhelyezkedő települések súlya és mérete folyamatosan nőtt az elmúlt években. Mostanra látványos a változás.

 

Lezárult a közigazgatást átalakító program

Szigetszentmiklós is egy dinamikusan fejlődő település, amelynek lakossága az elmúlt időszakban megduplázódott, így már kinőtte régi intézményeit. Egy romos épület megvásárlásával és felújításával új igazgatási központ jött létre – mondta.

A munkálatokhoz központi kormányzati segítségre volt szükség. A 4,4 milliárd forintos költségvetésből létrehozott központ elkészült és szombattól 270 dolgozó munkahelye lesz.

Rámutatott, a település önerőből nem lett volna képes új igazgatási központjának létrehozására, ezért kormányzati segítséggel sikerült egy romos épületet 4,4 milliárd forintból felújítani a célra. Az új közigazgatási központ elkészült, és 270 dolgozó munkahelye lesz.

A miniszterelnök hozzátette: ezzel a 2010-ben indult program lezárult, pénteken átadták az utolsó kormányablakot is. Emlékeztetett: a mára több mint 1500 féle eljárás elintézésére lehetőséget adó egységes kormányablakok kialakítását Navracsics Tibor kezdte el miniszterként és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter zárta le a folyamatot.

A munka céljának nevezte, hogy az átalakított közigazgatás méltó legyen az ezeréves keresztény államhoz, de megfeleljen a 21. századi modern társadalom elvárásainak is.

Új gúnyát adtunk a magyar államra

2010-ben őgy döntöttünk, hogy egy erős és szuverén államot hozunk létre – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a belülről szú rágta és korhadásnak indult szervezet egy idő után már nem tudott erőt mutatni. „2010 előtt alig akadt olyan szervezet, ami jól működött volna.”

Egy szétcsúszott ácsolathoz hasonlította a miniszterelnök a közigazgatást, ahol a polgárok nem számíthattak az államra, inkább ellenfél és akadály volt, semmint őket szolgáló testület. Új gúnyát adtunk a magyar államra és átalakítottuk – mondta.

Mára az ország minden településén állandó rendőrség alakult, helyreállítottuk a közrendet, felálltak az egységes ügyfélkiszolgálást biztosító kormányablakok – sorolta Orbán Viktor.

Kifizetődő lesz lassan a köz szolgálatát vállalni

A kormány egy olyan államot akart létrehozni, ami élvezi az emberek bizalmát és segíti boldogulásukat – hangsúlyozta a miniszterelnök megnyitó beszédében. Ezért 2013 év elejétől újra járások alakultak az országban, amelyhez felkészült köztisztviselőkre, kiválóan felkészült alkalmazottakra is szükség volt.

De ma már nem elég állást ajánlani az embereknek , hanem kiszámítható jövőt és kiteljesedési lehetőséget is nyújtani kell számukra – hívta fel a figyelmet. Ezért dolgozta ki a kormány az életpálya-modellt, amely  közigazgatásban, a rendvédelemben és az igazságszolgáltatásban dolgozóknál már létezik. Lassan elmondható, hogy a köz szolgálatát vállalni kifizetődő – tette hozzá.

Hosszú utat tettünk meg

Orbán Viktor rámutatott, hogy 2015-2016-ban 265 jogszabály módosítását valósította meg a kormány és elindította a közigazgatási rezsicsökkentést.

“Hosszú utat tettünk meg, de nem állhatunk meg, a világ folyamatos mozgásban van”. Ezért a következő évek a digitális ügyintézésre való áttérésről fognak szólni – vetítette előre Orbán Viktor.

Egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb közigazgatás

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány 2010-ben azt a célt tűzte maga elé, hogy a területi közigazgatás legyen egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb. Hat évvel ezelőtt 29 kormányablakban 29 féle ügyet lehetett elintézni, ma a 270. kormányablakot adják át. Sok szervezet integrálódott az elmúlt hat évben a kormányhivatali és a járási hivatali struktúrába, létrejött 197 járás, és 25 ezer munkatárs intézi az emberek ügyeit.

Közölte, tavaly az emberek 24 millió üggyel fordultak a kormányhivatalokhoz, a most megnyíló kormányablakban pedig várhatóan félezer ember fordul majd meg.

Csökkent a várakozási idő, jelentősen nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket kevesebb mint nyolc nap alatt képes a magyar közigazgatás elintézni – mondta Lázár János.


Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Polt Péter legfőbb ügyész

Régi adósság került törlesztésre

Polt Péter legfőbb ügyész beszédében kiemelte: az elmúlt években elindult egy olyan folyamat, amely azt akarja elérni, hogy az igazságszolgáltatás méltó körülmények között dolgozhasson. A szigetszentmiklósi központtal új igazságszolgáltatási centrum jön létre, egy olyan helyen, ahol korábban bíróság, ügyészség nem is működött. Ezzel nagyon régi adósságot törlesztenek – mondta.

Polt Péter hozzátette: demonstratív jelentősége van annak, hogy az igazságszolgáltatás a közigazgatással, a rendészeti szervekkel egy épületbe került.

Polt Péter legfőbb ügyész (k) beszédet mond a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ avatásán 2017. március 3-án. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j3), Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke (j5), Darák Péter, a Kúria elnöke (j6), Papp Károly országos rendőrfőkapitány (j), Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j2) és Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott (j7) a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ avatásán 2017. március 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Polt Péter legfőbb ügyész (k) beszédet mond a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ avatásán 2017. március 3-án. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ avatásán 2017. március 3-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A perek többsége első fokon jogerőre emelkedik

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a per ugyanolyan közügy, mint az adó-, az oktatás- és az egészségügy. A bíróság akkor tölti be a rendeltetését, ha a vitákat rendezni képes, ha nem problémákat generál, hanem megoldja őket. A bírósági szervezet teljesítménye az elmúlt években javult, a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma jelentősen csökkent, az ügyek csaknem 90 százaléka első fokon jogerőre emelkedik.

Handó Tünde úgy fogalmazott: “a kiegyezést követő aranykorhoz mérhető” a bírósági szervezet fejlődése.

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Polt Péter legfőbb ügyész (b3), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b4), Papp Károly országos rendőrfőkapitány (j) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (b) a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ avatásán 2017. március 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök, Polt Péter legfőbb ügyész, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára

Mintaértékű a közös épület

Papp Károly országos rendőrfőkapitány mintaértékűnek nevezte, hogy a rendőrség a bírósággal, az ügyészséggel és a kormányablakkal egy épületbe került. Mindez lehetővé kényelmesebb, kulturáltabb ügyintézést tesz lehetővé a szigetszentmiklósi kapitányság illetékességi területén élő mintegy 114 ezer embernek – mondta Papp Károly, aki két szolgálati gépkocsit és tíz kézi rádiót adott át a kapitányságnak.

A rendezvény alatt a devizaadósokból alakult Nem adom a házamat mozgalom néhány aktivistája sárga pólóban, sípokkal, kürtökkel, “Ez itt egy olyan ország, ahol szólás után nincs szabadság”, “Ne kockáztassunk! Szavazzunk nemmel a Fideszre!”, “Csányisztánból nem kérünk, jogállamot akarunk”, A devizahiteleseket becsapták és félrevezették”, Milyen miniszterelnök az, aki elősegíti, hogy a bankok jogtalanul kilakoltassák a lakosságot” feliratú transzparensekkel tüntettek. A Jobbik aktivistái pedig “A szalagot átvághatod, az embereket már nem!” felirattal demonstráltak.

MTI