Magyar Filmhét - kilenc díjat nyert A martfűi rém
A martfűi rém című alkotás nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján másodszor adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 23 kategóriában.
2017. március 5. 22:28

A legjobb filmnek járó díjakat öt kategóriában - játékfilm, tévéfilm, dokumentum- és kisjátékfilm, valamint animációs film - kategóriában osztották ki. A legjobb színészi teljesítményt, forgatókönyvet, rendezést a játékfilmek mellett a tévéfilmek között is külön díjazta a Magyar Filmakadémia tagsága.

A legjobb animációs film a Bucsi Réka által rendezett LOVE lett. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést az Oscar-díjas Mindenki című alkotás, Deák Kristóf rendezése kapta. A legjobb dokumentumfilmnek a Soul Exodust, Bereczki Csaba alkotását választották. A legjobb tévéfilmnek járó díjat a Szürke senkiknek, Kovács István munkájának ítélték oda. A közönségdíjat a #Sohavégetnemérős című film kapta.

A játékfilmes kategóriákban A martfűi rém összesen 9 díjat nyert, míg a Tiszta szívvel pedig öt elismerést kapott. A nyertes film története valós eseményeken alapul: 1957-ben brutálisan megöltek egy nőt Martfűn. A gyilkosságért elítéltek egy férfit, pár évvel később azonban újra megrázó halálesetek történtek. Egy frissen végzett ügyész rájön, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát.

A martfűi rém szereplői és alkotói közül legjobb női főszereplőnek Szamosi Zsófiát választották, a legjobb rendező Sopsits Árpád, a legjobb operatőr Szabó Gábor lett. Ezért a filmért kapta a legjobb maszkmesternek járó díjat Kriskó Ancsa, a legjobb jelmezért Szakács Györgyit, A martfűi rém zenéjéért Moldvai Márkot, a vágásért Kovács Zoltánt díjazták, a legjobb látványért pedig Dévényi Rita és Sopsits Árpád, vehetett át elismerést.

DBZOL20170305007
A legjobb játékfilmnek járó díjat elnyert alkotás, A martfűi rém című film stábja az elismerés átadása után

A Tiszta szívvel című film öt elismerésben részesült. A legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett, a legjobb férfi mellékszereplő Fekete Ádám, a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat az alkotás rendezője, Till Attila vehette át. A legjobb sminkért kiosztott díjat Gerő Szandra kapta, legjobb hangmesternek Zányi Tamást választották, aki a Tiszta szívvel mellett a Jutalomjáték című alkotásban is dolgozott.

A legjobb játékfilmes női mellékszereplőnek járó díjat Ónodi Eszter kapta a Halj már meg! című filmben nyújtott alakításáért.

A tévéfilmeknél a legjobb forgatókönyvért Tasnádi Istvánt (Memo), a legjobb rendezésért Kovács István (Szürke senkik) díjazták. A legjobb tévéfilmes női főszereplőnek Kerekes Vicát (Tranzitidő), a legjobb férfi főszerelőnek Kovács Józsefet (Szürke senkik) választották.

A Vígszínházban rendezett gálán megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt egy évben elhunyt személyiségeiről.

 

A díjazottak listája

Második alkalommal osztották ki a Magyar Filmdíjakat vasárnap Budapesten, a Magyar Filmakadémia tagjai összesen 23 kategóriában szavazhattak a legjobbakról. Emellett közönségdíjat is kiosztottak.

Az alábbiakban közöljük a díjazottak listáját:
    
    JÁTÉKFILM KATEGÓRIA: A martfűi rém - producer: Ferenczy Gábor, Tőzsér Attila (Big Bang Media)
    JÁTÉKFILM NŐI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Szamosi Zsófia (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM FÉRFI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Thuróczy Szabolcs (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM RENDEZŐ KATEGÓRIA: Sopsits Árpád (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM FORGATÓKÖNYV KATEGÓRIA: Till Attila (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM OPERATŐR KATEGÓRIA: Szabó Gábor (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM NŐI MELLÉKSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Ónodi Eszter (Halj már meg!)
    JÁTÉKFILM FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Fekete Ádám (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM MASZKMESTER KATEGÓRIA: Kriskó Ancsa (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM SMINK KATEGÓRIA: Gerő Szandra (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM JELMEZ KATEGÓRIA: Szakács Györgyi (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM LÁTVÁNYTERVEZŐ KATEGÓRIA: Dévényi Rita, Sopsits Árpád (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM HANGMESTER KATEGÓRIA: Zányi Tamás (Jutalomjáték, Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM VÁGÓ KATEGÓRIA: Kovács Zoltán (A martfűi rém, Hurok)
    JÁTÉKFILM ZENESZERZŐ KATEGÓRIA: Moldvai Márk (A martfűi rém)
    
    ANIMÁCIÓSFILM KATEGÓRIA: LOVE (rendező: Bucsi Réka)
    KISJÁTÉKFILM KATEGÓRIA: Mindenki (rendező: Deák Kristóf)
    DOKUMENTUMFILM KATEGÓRIA: Soul Exodus (rendező: Bereczki Csaba)
    
    TÉVÉFILM KATEGÓRIA: Szürke senkik - producer: Lajos Tamás (Film Positive Productions)
    TÉVÉFILM RENDEZŐ KATEGÓRIA: Kovács István (Szürke senkik)
    TÉVÉFILM FORGATÓKÖNYV KATEGÓRIA: Tasnádi István (Memo)
    TÉVÉFILM NŐI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Kerekes Vica (Tranzitidő)
    TÉVÉFILM FÉRFI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Kovács József (Szürke senkik)
    
    KÖZÖNSÉGDÍJ: #Sohavégetnemérős - producer: Lévai Balázs (Select)


   

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó