Kósa: Több száz kisvállalkozó pénze végezte az MSZP-nél
379 kisvállalkozót tett tönkre a kilencvenes években alapított és főként Szegeden dolgozó Szeviép, amely mintegy 11 milliárd forint adósságot hagyott maga mögött.
2017. március 6. 16:03

Ezt mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben. A politikus szerint az eltűnt milliárdok az MSZP kasszájába kerültek.

A csődöt jelentő Szeviép cégről is szó volt napirend előtt az Országgyűlésben, majd az interpellációk között. Az 1991-ben alapított cég építési, építkezési feladatokkal foglalkozott főként Szegeden és környékén.

A cégvezetők több szálon kötődnek az MSZP-hez

A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos szerint 379 kisvállalkozót tett tönkre a Szeviép, amely mintegy 11 milliárd forint adósságot hagyott maga mögött. Hozzátette: az adóhatóság 2013-ban csődbűncselekmény miatt nyomozást indított, a büntetőeljárás most is zajlik a cégvezetőkkel szemben, akik több szálon kötődnek a szocialistákhoz, kiemelten Ujhelyi Istvánhoz, az MSZP alelnökéhez.

Archív – Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője MTI Fotó: Balogh Zoltán

Közölte, amikor a Szeviép a nagy pénzeket kapta, egy olyan ember volt az aláírási joggal rendelkező vezetője, aki Botka László szegedi szocialista polgármesterrel is szoros kapcsolatot ápolt, Ujhelyi Istvánnak pedig üzlettársa volt.

Az MSZP-nél végezték az eltűnt pénzek

Kósa Lajos szerint a mostani tárgyalásokon kiderült: “az eltűnt milliárdok az MSZP kasszájában végezték”. A Szeviép alvállalkozóinak képviselője azt mondta, hogy a cég milliárdokat nem fizetett ki nekik, miközben a Szeviép több nagyberuházáskor olyan cégeket segített kölcsönökkel, amelyek Ujhelyi Istvánhoz köthetőek – mondta.

A tárgyaláson elhangzottakat idézve közölte, a szegedi uniós beruházásokat kivétel nélkül a Szeviép vitte el, amely az alvállalkozókkal megcsináltatta a munkát, de őket nem fizette ki, “helyette kitolta a pénzeket Ujhelyi István sofőrjének és a cégének”. 2008-tól 2010-ig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendben, összességben félmilliárd forintot “talicskáztak ki” ebből a cégcsoportból – tette hozzá.

Kósa Lajos ugyancsak a tárgyalásról idézve közölte, a Szeviép cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz, elsősorban az MSZP-hez és az MDF-hez vándoroltak.

Hallgatnak a szocialisták

A frakcióvezető szerint miközben a szocialisták előszeretettel vagdalkoznak a korrupcióval, nem válaszolnak arra, hogy a Szeviéptől elvitt pénzek valóban hozzájuk kerültek-e. De hallgatnak a 4-es metró kapcsán is – mondta.

Budapest, 2016. október 18.Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart Miniszterelnöki egyeztetés az alaptörvény-módosításról címmel az Országházban 2016. október 18-án.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Archív – Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint ez az ügy azt mutatja, hogyan működött 2010 előtt Magyarország.

A metróaktákból is látszik – folytatta -, hogy azok a pénzek, amelyeket közcélra kellett volna fordítani, máshova vándoroltak, vagy a fővárosi önkormányzat, vagy a szocialisták környékére.

Azok kiabálnak a legjobban, akik sárosak

Tuzson Bence azt is hangsúlyozta, keményen fel kell lépni ezekkel az ügyekkel szemben; az ügyészségnek, a bíróságnak az a feladata, hogy igazságot szolgáltasson.

Szerinte azok szoktak korrupció ügyében a legjobban kiabálni, akik sárosak. Ilyen nagymértékű visszaélések soha korábban nem voltak – hangoztatta.

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó