Támogatjuk a védelmi együttműködés megerősítését
Magyarország támogatja az európai védelmi együttműködés megerősítését, egy közös európai hadsereg létrehozásáról szóló tervezet elkészítését és azt a törekvést, hogy Európa képes legyen szomszédságában béketeremtő és békefenntartó missziók működtetésére, műveletek végrehajtására – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós tagországok külügy- és védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján hétfőn.
2017. március 6. 21:44

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a magyar kormány támogatja egy közös európai hadsereg létrehozásáról szóló tervezet elkészítését és azt a törekvést, hogy Európa képes legyen a szomszédságában béketeremtő és békefenntartó missziók működtetésére, műveletek végrehajtására. A politikus úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt tömeges és ellenőrizetlen bevándorlási hullám a terrorfenyegetettség soha nem látott erősödésével járt, ami azt követeli meg, hogy az unió a politikájának középpontjába a kontinens és lakói biztonságát állítsa.

Az Európai Uniónak észszerű választ kell adnia a kialakult biztonságpolitikai helyzetre azzal, hogy megerősíti a NATO európai „lábát”, ugyanis az Európa szomszédságában kialakult konfliktusok nagyon komoly azonnali hatással vannak az európai biztonságra – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter aláhúzta, az esetleges párhuzamosságok elkerülése érdekében az Európai Unió védelmi kapacitásai bővítésének összhangban kell lennie a NATO-kötelezettségekkel. Magyarország emellett azt szeretné, ha a biztonsági együttműködés kérdése továbbra is a kormányközi együttműködések közé tartozna – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Európával szomszédos régiók stabilitása a bevándorlás kezelése tekintetében is nagy jelentőséggel bír azáltal, mert a stabilitás révén az Európai Unió területén kívül tudna létrehozni regisztrációs központokat a bevándorlási nyomás csökkentése érdekében.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette, ilyen központokat a kormány Európa határain kívül tud elképzelni, és nem csupán az Európai Unió határain kívül.

Megemlítette, az ülésen részt vevő Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy Európa biztonsága is nagy mértékben függ Egyiptom stabilitásától. Az észak-afrikai országban mintegy ötmillió potenciális bevándorló áll készen arra, hogy elinduljon Európa felé – mondta. Ennek megelőzése érdekében a miniszterek amellett érveltek, hogy az unió támogassa Egyiptom kampányát, amely az illegális migráció veszélyére hívja fel figyelmet.

Szijjártó Péter a nyugat-balkáni régióban egyre komolyabban jelentkező feszültségekkel és konfliktusokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy azok leküzdésére a legjobb megoldás az európai integráció.

A miniszter szerint ha az unió nem gyorsítja fel a bővítési folyamatokat a nyugat-balkáni térség országaival, ha nem hagy fel azzal, hogy „kontroll nélkül” avatkozik be Macedónia belügyeibe, vagy Szerbia kisebbségi politikájába, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Mindez hatással lehet a térség stabilitására és ezáltal Európa biztonságára, emellett Európa elveszítheti kedvező pozícióját a térségben azáltal, hogy a világpolitika több szereplője is érvényt szerez a régióban saját fejlődési útjának – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI