Az AfD nem választható párt
A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx kardinális a radikálisan jobboldali AfD-re vonatkozó döntését csütörtökön így indokolta.
2017. március 11. 11:02

A német püspöki konferencia az Alternatíva Németországért (AfD) pártot hivatalosan a német katolikusok számára nem választhatónak nyilvánította – írja a Deutsche Wirtschaftsnachrichten. (Várjuk a hazai balliberálisok mélyből jövő felháborodását, akik szerint az egyháznak még a látszatát is kerülnie kell, hogy beavatkozzon a politikába.)

Ez nóvum, kommentálja a döntést a független német gazdasági-politikai portál erről szóló tudósításában: a katolikus egyház még soha nem utasított el politikai pártot.

A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx kardinális a radikálisan jobboldali AfD-re vonatkozó döntését csütörtökön így indokolta:

„Mindig felmerül a kérdés, vajon az AfD-t választhatjuk-e vagy sem. Nem az AfD megbélyegzéséről van szó. De egyértelműen elhatároljuk magunkat a párt populista magatartásától és a párt tartalmi kérdésekben mutatott számos állásfoglalásától… Hogy egészen egyértelmű legyek: keresztény nézőszögből a politikai cselekvés nem egyeztethető össze az idegenellenességgel, az elidegenítés elleni szorongások szításával, a nemzeti érdekek egyoldalú hangsúlyozásával, a kultúra nacionalista értelmezésével, az állami ellenőrzés fenntartása melletti vallásszabadsággal vagy a képviseleti demokrácia alapvető megkérdőjelezésével.”

Majd elmondta, hogy a katolikus egyház távol tartja magát a pártpolitikai kérdésektől (jé!). Az kétségtelen, mondta, hogy a katolikus egyház elviekben szoros kapcsolatokat ápol a szövetségi kormánnyal, de az mindegy, hogy a kormány milyen pártokból áll. (Csak az AfD ne legyen.)

A portál megjegyzi, hogy az egyházak Németországban az egyházi adó privilégiumát élvezik, ami az egyházaknak kiváló pénzügyi alapokat biztosít. A DWN szó szerint ismerteti a püspöki konferencia állásfoglalását, amelyet Marx fogalmazott meg.

Néhány mondat belőle: „Tekintettel a jelenleg folyó vitákra, meg vagyok győződve, hogy minden vitát falainkon belül kell lefolytatnunk. Természetesen a politikai beavatkozásnak van legitim sávszélessége, de határok is léteznek, amelyekről keresztényekként azt mondjuk: ezek vörös vonalak. Példának említem az idegenellenességet, más vallási közösségek gyalázását, a saját nemzet túlzott dicsőítését, a rasszizmus, antiszemitizmus, a világ szegénye iránt mutatott érdektelenséget, de az egymással való lekezelő és ellenséges beszédmódot is.”

Ezek voltak Marx szavai. Ámen.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó