Ismét félreértelmezik a pápa szavait
A média az elmúlt napokban nem először ad olyan szavakat a katolikus egyházfő szájába, amiket nem mondott – éspedig nyilván nem véletlenül – Ferenc.
2017. március 11. 16:42

(...)  Ezúttal a Zeit című lapban megjelent pápai interjú vált a félreértelmezés tárgyává, amellyel kapcsolatban az interjút átolvasva, majd a lényegét szemlézve magam is sokat gondolkodtam a megfelelő címadáson. Merthogy a pápa érdekes kijelentéseket tett, különösen a házas férfiak esetleges bővülő szerepkörére utalva, de biztosan nem állított olyat, ami szerint "A pápa bevezetné, hogy lehessenek papok a házas emberek", amint ezt az Index címe állítja. Sőt, éppenséggel kitér az ezt a gondolatot tovább firtató kérdés direkt megválaszolása elől (amiből az következik, hogy valószínűleg nincs még itt az ideje erről bármit konkrétan kijelenteni). A magyar portál mentségére szólhat, hogy ők a CNN hírszerű cikkéből dolgoztak, így a félreferdítés nem tőlük indult. A pápa annyit mondott, hogy meg kell vizsgálni, milyen további szerepeket, feladatokat kaphatnak a nős férfiak.

– El kell gondolkodnunk azon, hogy a Viri probati lehet-e út. Akkor azt is meg kell határoznunk, hogy ők milyen feladatokat vállalhatnak, például távoli egyházközségekben – mondta a pápa, majd később hozzátette: – Az egyház dolga folyamatosan a megfelelő pillanat felismerése, annak felismerése, mikor kíván valamit a Szentlélek. Ezért mondtam, hogy a Viri probati-ról tovább gondolkodunk.

Vagyis nem a pápa, hanem az egyház, nem vezetné be, hanem elgondolkodik rajta, és semmi utalás nincs arra vonatkozóan, hogy papok lennének azok a bizonyos kipróbált házas emberek, hanem esetleg további feladatokat vállalhatnak. Mindebből nem következik, hogy akár egyszer majd házas embereket ne szentelhetnének pappá, de az biztos, hogy a pápa nem mondott olyat az interjúban, amit a szájába adnak.

Soha jobbkor nem csatlakozhatott volna a SZEMlélek csapatához Gundel Takács Gábor, aki tegnap megjelent írásában arról értekezik, hogy miként kerülhetett járógipsz a karjára. A megfejtés nem bonyolult: a média torzító közreműködése révén.

Valamiért nem akarózik tiszta forrásból dolgoznia egyes kollégáknak, pedig némi utánajárás, a valósággal való összevetés segítene elkerülni a hiteltelenség bélyegét. Hiába írták meg többen is hamisan a napokban, nem indít most családtudományi szakot a kormány, ahogy Ferenc pápa lemondását sem kérik az "őt támogató bíborosok", azt sem mondta az egyházfő, hogy jobb ateistának lenni, mint álszent kereszténynek, a sor pedig sajnos könnyen folytatható lenne. Hová lett a szakmai igényesség? Mindezzel az a baj, hogy sok ember elhiszi, amit "megírnak", ezzel pedig feleslegesen, akár ártó módon képes a félreértelmezés közreadója vágyakat, akár indulatokat is kelteni az olvasóban.

Öröm az ürömben, hogy hamarosan megjelenik Ferenc pápa idézett/félreértelmezett interjúja teljes terjedelemben magyar nyelven, amit a SZEMlélek is leközöl majd. Sok érdekes téma felmerül, érdemes visszatérni hozzánk és elolvasni majd a nem rövid szöveget. Szó van benne személyes hitről, válságokról, s arról is, hogy milyennek képzeli a pápa az ördögöt. A riporter még azt is megkérdezi, hogy a sátán próbált-e már valaha beszélni a pápával. A válaszok nemsokára kiderülnek – hitelesen, korrekten fogjuk továbbra is közvetíteni azokat.

Gégény István, http://szemlelek.blog.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó