Világszerte tartanak megemlékezéseket
Koncertekkel, filmvetítésekkel, irodalmi estekkel és ünnepélyes koszorúzásokkal emlékeznek meg világszerte az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról.
2017. március 14. 15:47

A Balassi Intézet közleménye szerint az ünnepségek már a múlt héten megkezdődtek: Helsinkiben például családi délutánt szervezett a Magyar Kulturális és Tudományos Központ a helyi magyar közösségnek. Prágában a Zeneakadémia közreműködésével rendeztek ünnepi koncertet. Az Isztambuli Magyar Kulturális Központ szervezésében virágokat ültettek az egykori ’48-as magyarok sírjainál, Párizsban pedig megkoszorúzták a Kossuth téren található emléktáblát és Teleki Blanka sírját a Montparnasse temetőben.

Bécsben koszorúzás, Pozsonyban koncert

A Ljubljanai Várban és a helyi Balassi Intézetben is tartanak ünnepséget, amelyen a József Attila Egyesület és a helyi magyar iskola tanulói adnak műsort. Bécsben megkoszorúzzák Bessenyei György testőríró szobrát, majd az Altes Rathaus dísztermében tartanak ünnepi megemlékezést. Pozsonyban Rigó Ronald zongoraművész koncertjét hallhatja a közönség a Szlovák Rádió hangversenytermében. Sepsiszentgyörgyön Hátrahagyottak emlékezete címmel rendeznek kültéri kiállítást.

Szintén Magyarország Moszkvai Nagykövetségén a Debreceni Szent Efrém Általános Iskola Lautitia Kamarakórusa ad koncertet, valamint hivatalos látogatást tesz Kocsis Péter Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája. Másnap tartják a Lautitia Kamarakórus és a Veszna gyermekkórus találkozóját.

Interaktív installáció és fogadással tisztelegnek a forradalom előtt

Március 15-én, szerdán a Collegium Hungaricum Berlin rendhagyó módon, Barta Vica és Pribék Gábor médiadesignerek interaktív installációjával, valamint Csongrádi Gábor zenéjével kísért fogadással tiszteleg az 1848-1849-es szabadságharc emléke előtt. A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ megemlékezésén Fülei Balázs zongoraművész, Lanczkor-Kocsis Krisztina fuvolaművész és Johar Ali indiai hegedűművész lép fel, valamint Lanczkor Gábor ad irodalmi műsort. Kairóban a Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal ünnepi megemlékezést és filmvetítést rendez, melyet követően koncertet adnak az Arab Zene Intézetében.

Londonban a University College London Szláv- és Kelet-európai Tanulmányok Tanszéke a magyar alkotmányozás történelmi pillanatairól rendez konferenciát, amelyen előadást tart Hörcher Ferenc, Pócza Kálmán és Fekete Balázs, az MTA Filozófiai Intézetének munkatársai. Magyarország Londoni Nagykövetsége a Londoni Magyar Kulturális Központtal együttműködve ünnepi fogadást rendez, amelyen Farkas Attila, a Kolozsvári Állami Magyar Színház volt művésze Arany János Az örökség című versét adja elő.

A Párizsi Magyar Intézet megemlékezésén Hermann Róbert történész előadását, valamint Sebestyén Márta koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A Római Magyar Akadémia a Római Magyar Nagykövetséggel és a Szentszéki Magyar Nagykövetséggel közösen megkoszorúzza a római Gianicolo dombon Türr István szobrát, majd a Római Magyar Akadémia Liszt termében a Trio Energico ad ünnepi koncertet.

Észtországban három helyszínen is lesz ünnepség

Észtországban a március 15-i ünnepségek három helyszínen zajlanak. A Tartui Egyetemen a helyi magyarok, illetve a magyarságtudomány szakértői tartanak megemlékezést. A fővárosban az ünnep előestéjén a helyi magyarok szervezete és a Fenno-Ugria Egyesület rendez közös műsoros estet. Szerdán pedig a Tallinni Magyar Intézetben a magyar nagykövetség ad ünnepi fogadást.

A Zágrábi Magyar Nagykövetség minden évben a helyi magyar közösséggel – az Ady Endre Magyar Kultúrkörrel és a Zágrábi Magyar Tanáccsal – közösen tart megemlékezést. A Zágrábi Magyar Intézetben rendezendő ünnepségen hagyományosan az Ady Kör színjátszói adnak elő Nők a forradalomban címmel. Szerbiában a megemlékezést minden évben Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezi. A Vajdaságban azonban a főkonzulátus rendezvényein kívül számos koszorúzást és megannyi megemlékezést is tartanak március 15-én.

Pilvax kávéház című beszélgetés Pekingben

Az ünnep másnapján a Bukaresti Magyar Kulturális Központban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói – Kökény Eszter (hegedű), Dósa Csenge (hegedű), Zsótér Zsófia (brácsa) és Tomasz Máté (cselló) – adnak koncertet. Pekingben – a magyar nagykövetség és a magyar kulturális intézet közös szervezésében – a Lu Hszün Múzeumban található Petőfi-szobornál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést, majd Pilvax Kávéház címmel kötetlen beszélgetést az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

Szintén csütörtökön Stuttgartban a Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ nagytermében megrendezett ünnepségen Bognár Szilvia ad népdalestet, majd Kocsis Tibor Békebeli Budapest című dokumentumfilmjét vetítik le.

Egy hetes programsorozat Szófiában

Szófiában egy héten át várják programokkal az érdeklődőket. Hétfőn Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját címmel tartanak néptáncestet Szófiában. A hét során Petőfi Sándor és Kossuth Lajos, valamint Dunyov István ezredes emlékművét is megkoszorúzzák.

Pete László egyetemi tanár pedig Csiprovcitól Vidinen át Sumenig – A magyar szabadságharc bolgár vonatkozásai címmel tart előadást szerdán a Szófiai Tudományegyetemen, csütörtökön pedig a sumeni Kossuth-emlékházban.

Magyar Idők
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó