Vidéken is megemlékeztek
Botka szerint Szeged példát mutat
Lázár János szerint az is elég, ha egy-egy nagy ügy erejéig jobban szeretjük Magyarországot, mint amennyire utáljuk egymás pártjait.
2017. március 15. 14:22

Lázár: bátorság ahhoz kell, hogy merjünk igent mondani

Magyarország a nagyság kapujában áll, de csak egységgel, együttműködéssel, bátorsággal és a kisszerű pártviták felfüggesztésével lehet ismét nagy, erős, gyarapodó ország - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen.

Lázár János az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen közölte: egész pártok, politikusok gyülekezete és működése épül a tagadásra, az elutasításra, minden ellenzésére és megakadályozására.    

"Ez már kezd aggasztó mértéket ölteni" - fogalmazott.

"De mi van a nemeken túl? A semmi? A tegnapi kicsiség? Egy ország nem épülhet nemekre" - jelentette ki.

"Igazi bátorság ahhoz kell, hogy merjünk igent mondani" - mondta a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve: "a magyaroknak igazi bátorság sosem a külső ellenség legyőzésére, hanem a saját magukkal való szembenézéshez kellett".    

Kiemelte: a magyarok mindig akkor tudtak nagy dolgokat véghezvinni, amikor összefogtak, amikor nem arra koncentráltak, ami szétválasztja, hanem arra, ami összeköti őket. "Ez ma is érvényes" - közölte.

Lázár János szerint az is elég, ha "egy-egy nagy ügy erejéig jobban szeretjük Magyarországot, mint amennyire utáljuk egymás pártjait". Mint mondta, még nincs késő, az energiákat közösen a kihívások legyőzésére, cselekvésre kell fordítani.

DROTI20170315006


A miniszter beszéde végén több bátorságot, hazafiasságot és "több Magyarországot" kívánt a Kossuth téren megjelent ünneplőknek.

Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester olyan "világméretű kihívásról" beszélt, amelyben Európa államai nem tudnak egységesek lenni.

Úgy fogalmazott, "Európa elvesztette az irányt", hűtlen lett az alapító eszmékhez.    

Magyarország - ahogyan 169 éve - most ismét példát mutathat az "ébredező Európának" - jelentette ki.

Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli konzulja magyarul elmondott köszöntőjében a két nemzet közötti szoros barátságról, azonos történelmi útjáról beszélt. Közölte: "a közösségvállalás felbecsülhetetlen napjainkban, amikor Európa gyengélkedik".

Harrach Péter: március 15-e a szabadság és a hazaszeretet ünnepe

Március 15. a szabadság és a hazaszeretet ünnepe, és az 1848-as hősök emléke megérdemli, hogy méltó és méltóságteljes ünneplést kapjanak - mondta a KDNP frakcióvezetője a Pest megyei Márianosztrán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen szerdán.

Harrach Péter megjegyezte, vannak, akik méltó ünneplést tartanak, és vannak, akik gyűlölködnek közben.

"Március 15. a méltó ünneplést kívánja meg" - emelte ki.

Az Európán végigsöprő forradalmakban a szabadság gondolata jelent meg - idézte fel a frakcióvezető, aki Szemere Bertalan egykori miniszterelnök, belügyminiszter szavait idézte: "Vannak idők, midőn a népek lelke, mint a mennynek kapuja, megnyilatkozik, és benne a szabadság érzete csudamódon revelálja magát."  

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: március 15-én arra a lendületre, szabadságvágyra, hazaszeretetre emlékezünk, amely akkor felszínre tört.

Hozzátette: ez a nap a magyar nép számára a haza- és szabadságszeretet ünnepe.    

A mai világ számára szóló üzenete, hogy ma is fontos számunkra a szabadság, ami nem képzelhető el rendezett világ nélkül, a nemzet szabadsága pedig a függetlenség, a szuverenitás védelmét jelenti, és egyfajta önvédelmet is. A szabadságunk azt jelenti, hogy tudjuk, hol a helyünk a világban, betöltjük a feladatunkat, és nem engedjük, hogy külső nyomás befolyásolja az életünket - mondta Harrach Péter.    

Kiss László (független) polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy március 15. a magyar történelem talán legbátrabb napja, és arra emlékeztetett, hogy akkor mindenki egyet akart.

Botka: a nemzetnek szüksége van Szeged példamutatására

Talán soha nem volt oly nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint most - jelentette ki Botka László (MSZP) polgármester szerdán a csongrádi megyeszékhelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésén.

Szeged az a hely, ahol rendületlenül védjük a szabadságot és az igazságosságot - mondta a szocialista politikus.

Nemcsak fejet hajtunk nagy elődeink előtt, hanem példájukra büszkék vagyunk, és harcolunk értékeikért - hangsúlyozta Botka László.

Olyan országban akarunk élni, ahol nem kell kívánni a sajtó szabadságát, ahol nem kell a közös teherviselésről és a törvény előtti egyenlőtlenségről szót váltanunk, ahol soha többé nem épülhetnek falak a félelem és megfélemlítés, az erőnek hívott erőszak, a demokráciának hazudott önkény és a "gátlástalan sikerpropaganda" tégláiból - fejtette ki a politikus.

Szeged népe a történelem során mindig a haladásra szavazott, arra, amely 1879-ben a nagy árvíz után romjaiból újjáépítette a várost, amely 1956-ban a diktatúra bilincseinek széttörésére esküdött, és amely 2002 óta folyamatosan építkezik - mondta a várost 15 éve polgármesterként irányító politikus.

D_KZG20170315007


"Szeged érti a szabadság és az igazságosság szavát, ezért fejlődtünk a legjobban a magyar nagyvárosok közül" - közölte Botka László, hozzátéve: jut feladat a következő években is, ezért gőzerővel folytatódik az építkezés.

A politikus úgy fogalmazott, szabadság ott van, ahol mindenkinek jut belőle, tartozzon bármilyen kisebbséghez, ahol a kormány a gyengét védi, a szegényt segíti, több felelősséget kérve a gazdagtól.

Felelősek vagyunk egymásért, mert együtt vagyunk a nemzet - mondta.

Nincsenek uralkodásra termettek és nincsenek tehertételt jelentők, mert tudjuk, bárki bármikor kerülhet nehéz helyzetbe, aki ma segíthet, holnap maga is segítségre szorulhat - hangsúlyozta a beszédét a "Hajrá szabadság, hajrá igazságosság, éljen az új Magyar Köztársaság!" fordulattal záró politikus.

MTI
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó