A kormányt szidva ünnepelt a baloldal
Elorozott demokráciáról, a sajtószabadság hiányáról és az emberi méltóság elvetéséről beszéltek március 15-i rendezvényeiken a ­baloldali ellenzék vezetői, miközben Gödöllőn egy új párt is zászlót bontott.
2017. március 16. 09:04

A szervezők szerint húszezren, a valóságban legfeljebb kétezren vettek részt az Elnököt a köztársaságnak! nevű csoport demonstrációján, ahol Majtényi László mondott beszédet. A baloldal bukott köztársaságielnök-jelöltje, a Soros Györgyhöz köthető Eötvös Károly Intézet igazgatója mégis „kritikus tömegként” értékelte hallgatóságát – amelynek soraiban Gyurcsány Ferenctől kezdve Karácsony Gergelyig számos baloldali politikus megjelent.

megjelent.

Legfeljebb kétezren lehettek a Kossuth téri demonstráción, ahol Majtényi László mondott beszédet

Legfeljebb kétezren lehettek a Kossuth téri demonstráción, ahol Majtényi László mondott beszédet

Egyik kezét zsebre téve Majtényi azt fejtegette, hogy Orbán Viktor délelőtti beszédében „nem talált túl sok értelmet”, a miniszterelnök csak „brüsszelezett” és fenyegető birodalmakról ejtett szót. A miniszterelnököt a KGB főnökének kiváló barátjaként emlegette az egykori ombudsman, aki többször is reményét fejezte ki a kormány bukását illetően. Majtényi agymosásnak nevezte a kvótaellenes népszavazás kampányát, üdvözölte, hogy Strasbourgban két menekült pert nyert Magyarország ellen, és miközben sajtószabadságot követelt, arról beszélt, hogy „az Orbán–Habony–Mészáros–Vajna-sajtóbirodalom megszüntetését akarjuk, nem akarunk politikai heccsajtót”.

– Magyarországon nincs szabadság, egyenlőség és testvériség sincsen – ezek már az MSZP elnökének, Molnár Gyulának a szavai. A szocialista politikus a Szabad Sajtó-díj átadásán kifejtette: nincs szabadság, mert Magyarországon több mint négymillió embernek semmilyen vagyona nincs.

Nincs testvériség sem, hiszen nem a közös célokért, hanem néhány tucat ember meggazdagodásáért dolgoznak és adóznak az emberek – folytatta a mintegy százfős hallgatósága előtt. Ugyanezt hangoztatta egy nappal korábban Miskolcon, és az is megjelent mindkét beszédben, hogy amíg a Fidesz a gazdagokat képviseli, addig az MSZP a szegények képviselője kíván lenni. Ehhez csatlakozott Botka László is Szegeden tartott megemlékezésén. Az MSZP elnökének és miniszterelnök-jelöltjének beszédeiben központi helyet foglalt el az is, hogy az 1848-ban írt 12 pont követelései szerintük újra aktuálissá váltak. Molnár egyébként a demokrácia helyreállítása mellett arra is ígéretet tett, hogy el fogják venni a felvásárolt újságokat azoktól, akik közpénzen vették meg azokat.

Az Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) a Pilvax kávéháznál tartotta rendezvényét. A párt elnöke azt állította: Orbán Viktor az elmúlt hét évben feldúlta a demokráciát. Hallgatóságát felszólította, hogy merjenek szabadok lenni, tudjanak jó magyarok lenni, és akarjanak európaiak lenni. Az európai értékek legfontosabb részének az emberi méltóság tiszteletét nevezte, amit – mint mondta – a mai kormány „sutba vet”. Úgy vélte továbbá, hogy a demokratáknak tudniuk kell kezet fogni, mert a demokrata nem lehet gőgös és nem diktálhat, nem követelheti magának a kizárólagos jogot az igazság képviseletére. – A DK soha nem fogja megengedni, hogy diktáljanak nekik, sem kormányoldalról, sem az ellenzékből – jelentette ki.

Az LMP ugyancsak a Pilvaxhoz szervezett összejövetelén Szél Bernadett azt hangoztatta: a függetlenség, az önrendelkezés és a szuverenitás gondolata köti össze a forradalmi eseményeket nap­jainkkal. A párt társelnöke szerint ebből a szempontból kell feltenni azt a kérdést, hogy Petőfi, Jókai, Vasvári vagy az első felelős kormány akarta-e volna a paksi bővítést. Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke egy eljövendő rendszerváltásról beszélt, amely szerinte szükségszerűen jár majd együtt a kormány leváltásával. Szerinte nem kell félni a forradalom szótól, hiszen kis forradalmak már most is történnek. Mint fogalmazott, ezekből a kis forradalmakból születik a győzelem, akkor is, ha „vannak megalkuvó emberek, és férgek is”. Hadházy kijelentésére Schiffer András, az LMP volt frakcióvezetője Facebook-oldalán úgy reagált, a mai nap a nemzeti büszkeség és összetartozás ünnepe is: ezen a napon kivételesen nem kellene egymást sem leférgezni, sem a magyar nemzetből kitagadni.

Megtartotta első március 15-i gyűlését a Momentum Mozgalom is. A párt elnöke, Fekete-Győr András párhuzamba állította magukat az 1848-as forradalmárokkal, mondván mind két történet arról szól, hogy egy maroknyi fiatal összefogott és mert nagyot álmodni. A városligeti pikniken körülbelül négyszázan gyűltek össze, Fekete-Győr arról beszélt előttük, hogy „kezünkbe kell venni a sorsunkat”, és olyan országot építeni, ahonnan senki nem akar elmenni.

A Párbeszéd Magyarországért a budai Várban, Táncsics Mihály egykori börtöne előtt tartott gyűlést. Karácsony Gergely, a párt társelnöke a negyedik köztársaság megalapításának feltételei­ről beszélt, és a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését szorgalmazta, ami szerinte a jobbágyfelszabadításhoz fogható vívmány lenne.

Gödöllőn egy új politikai mozgalom zászlóbontásának lehettek tanúi az emberek. A település polgármestere, ­Gémesi György hivatalosan bejelentette az Új Kezdet elnevezésű párt megalakulását, amely közlése szerint a Józan ész forradalma első szakaszának lezárultából következik. Az egykori ­MDF-es alelnök, korábbi országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a pártnak a nemzeti minimum alapján megfogalmazott 12 pontot kell megvalósítania. Ebben többek között a korrupció intézményes felszámolását, valódi társadalmi párbeszédet, erős, független önkormányzatokat és élhető vidéket követelnek.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó